miercuri, 6 ianuarie 2016

Turta dulce moale, cu secara si dulceata de cirese

Mie imi place turta dulce de la magazin, aia bombata, moale, cu sau fara glazura sau umplutura. Foarte rar imi cumpar, pentru ca obisnuiesc sa citesc etichetele si pe astea de la turta dulce exista o gramada de cuvinte necunoscute. Na, ii o porcarie turta lor dulce, dar e buna in felul ei, e una din placerile mele vinovate. In fiecare an, in preajma Craciunului, cand e de facut biscuiti, caut textura aia de turta dulce. Anul asta am gasit-o din intamplare, nici nu mai stiu exact cum. De fapt, facusem biscuitii astia, mi-a ramas in minte aroma si culoarea, asa ca am adunat niste ingrediente si am gasit ce cautam. 

Cum si cu ce se face: 

250 g faina alba
50 g faina de secara 
7 g bicarbonat
2 g sare 
2 lg-te scortisoara
1/2 lg-ta nucsoara
1/2 lg-ta cardamom 
1/2 lg-ta pudra de ghimbir
200 g dulceata de cirese - la mine e de cirese cu visine, cu aroma vaga de cuisoare. Asa am facut-o in vara, s-a potrivit bine aici. Va trebuie o dulceata bine legata, cu fructe intregi. Dupa mine, asta se potriveste cel mai bine. 

Cat despre arome, dozati cum va place. S-ar putea sa para prea mult cat am pus eu aici, pentru mine e bine. Btw, eu am o lingurita mai mica decat o lingurita mica, am sa-i fac o poza intr-o zi :). 

Amestecati cele de mai sus, mai intai ingredientele uscate, apoi adaugati dulceata si amestecati din nou. La final, trebuie sa aveti fructele "imprastiate" uniform in faina. 

Puneti pe foc mic:

50 g zahar alb + 60 g miere + 30 g melasa + 3 lg-uri apa + 60 g unt. Stati cu ochii pe oala, amestecati cand e cazul, luati de pe foc cand e zaharul complet topit. Lasati la racorit un pic. Eu admit ca nu prea am rabdare, amestecul meu e mai spre fierbinte, asa, cand il torn peste ingredientele uscate. Si aproape ca am terminat. Aluatul e mai bine sa nu fie framantat, doar omogenizat si adunat, cat sa nu aveti urme de faina. Inainte de a forma bilute, il acopar cu folie de plastic si il dau la frigider cam 30 de minute, sa fie mai usor de modelat. Altfel, lucrat caldut, e mai lipicios. Bilutele le fac de 25 g. Le-am facut si de 30, dar imi plac ceva mai mici. La fel, cand modelati turta dulce, nu macelariti aluatul, nu-l omogenizati prea tare intre palme. Luati o bucatica, cantariti (sau nu) si-i dati forma de bila. Bilele astfel formate le puneti in frigider macar 2 ore. Am probat si cu ciocolata cu martipan in interior, mi-au placut ingrozitor de tare. Eu coc la 175, scad temperatura pana la 160 dupa ce s-a format crusta. Dureaza cam 15 - 17 minute, la ultimul etaj, ca se caramelizeaza baza destul de iute. E de scos cand suprafata e inca moale la atingere, dar ferma. Pe verificate. Le lasati pe gratar la racit si le depozitati in cutii metalice. Se inmoaie si sunt din ce in ce mai bune din ce stau. Incercati sa pastrati macar cateva bucati 3 + .... zile, sa vedeti cum va plac. Parerea mea e ca nu merita glazura de albus sau zahar, maxim o glazura de ciocolata amara, daca aveti rabdare. 



De final, ingerii au obosit, iar Mos Craciun si-a cam bagat picioarele. Va doresc un an colorat. Eu imi doresc sa fiu cea mai inteligenta (lol) versiune a mea anul asta. Si sa ma apuc de sport. Oh, da. Si, daca vreodata simtiti ca incepe umorul sa va zgaltaie ca nu mai poate, plecati din locul ala :). 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu