vineri, 13 februarie 2015

Biscuiti de secara cu samburi de floarea soarelui

Intr-o duminica, am facut 3 feluri de biscuiti, printre care si astia. Ideea era sa fie pentru toata saptamana, dar n-au tinut. Au fost cantitati mici, ce-i drept, trei tavi de aragaz in total, ca de proba. Fiind eu iresponsabila, o sa scriu aici retetele, chiar daca-s numa' dupa test, cum ar veni. Altfel, s-ar putea sa nu la mai gasesc prin caiete si tot felu' de hartiute si ar fi pacat. 
 
Pentru aluat, aveti nevoie de: 160 g de faina de secara, 83 g de unt rece, 30 g zahar brut pudra - asta e, 40 g apa rece, praf de sare. Pentru crusta de samburi, va trebuie, desigur, samburi de floarea soarelui, albus de ou si zahar brut. Se "faramiteaza" faina amestecata cu zaharul si sarea cu untul, se adauga apa si se aduna aluatul in bila, fara a-l framanta/masacra. Ca sa-mi fie mai lejer, eu il intind in faza asta intre doua folii de plastic ca pentru decupat si-l las la frigider, pe o tava, de la 30 de minute in sus. Inainte de a decupa biscuitii, se pensuleaza aluatul astfel intins cu albus batut usor, se presara zahar si apoi urmeaza samburii, presarati uniform peste aluat. Dupa asta, mergeti cu sucitorul usor (!) peste samburi, ca sa se infiga cat de cat in aluat. Nu trebuie apasat cu zel, ca nu-i cazul sa rupa aluatul, doar sa stea bine infipti acolo. Am mai pensulat o tura cu albus peste samburi si, din nou, am presarat cu zahar. Biscuitii i-am taiat pur si simplu cu un cutit bine ascutit, n-am reusit sa decupez cu forme din cauza stratului de samburi. Se desprind (destul de usor) de pe folie cu lama unui cutit si se pun in tava, pe hartie de copt, cu partea cu samburi la tava. Eu am presarat ceva zahar si pe hartia de copt, nu prea-mi dau seama care-i metoda cea mai buna sau zaharul cel mai potrivit pentru o crusta teribila. E grozav zaharul asta fin cu iz de caramel, dar e lipicios si umed si mai greu de imprastiat uniform. Biscuitii ii puteti pune pentru inceput undeva mai jos in aragaz, pentru caramelizare, dupa aceea la alt etaj, mai sus. Nah, asa merge la cuptorul meu, i-am si intins destul de subtire, ca vroiam un biscuite subtire si crocant. Initial, au stat la 180, la mijloc,  apoi la 160 - 170, la ultimul etaj. In acelasi registru de iresponsabilitate (vai!), nu stiu sa va zic cat au stat la copt. Putin, oricum.
 
 
 
Banui ca se intelege care-s biscuitii din reteta. Poza era fara soare, ce sa-i faci. In realitate, aratau mult mai bine. Cred ca merge si varianta sarata la genul asta de biscuiti, cu mix de seminte, chestii. Astia de i-am facut nu-s dulci, asa ca adaptati cum va place, dar nu schimbati zaharul din aluat :), nu, nu, deloc. Cu crusta faceti teste si ziceti-mi si mie ce si cum. Am copt si cu samburii in sus, dar nu mi-au placut in mod deosebit. Sunt ok, dar crusta caramelizata e toata chestia.
 
Off-topicul zilei: am vazut tot felul de baieti cu ursuleti de plus in brate si flori pentru gagicile lor. Ce oameni sa fie si fetele alea, sa nu prefere si ele o bucata de slanina. Sau un buchet de patrunjel. Ziua cu chiloti de poliester si dantela merge bine cu ursuletii de plus, nu-i asa :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu