duminică, 20 ianuarie 2013

Tort Cappuccino pentru Bucatar Curajos

Eu nu mai facusem tort de o gramada de vreme, nici macar de sarbatori, ca au fost destule savarine, amandine si alte dintr-astea si am zis ca ne limitam la ele. Tortul Paulei, ca si combinatie de blat - crema, a fost neasteptat de gustos. S-au potrivit intre ele la fix si deja mi-e clar ca o sa-l refac, probabil cu ceva schimbari. In orice caz, cu mai multa crema, ca e foarte faina. Tortul l-am facut pentru Bucatar Curajos, ocazie cu care gatim lunar "ceva dulce" si "ceva sarat" dupa retetele alese de bloggerii ce gazduiesc provocarea in luna respectiva.

La tortul asta, fata de reteta originala, am micsorat cantitatea de zahar din blat si l-am insiropat cu cafea, noua ne plac torturile mai "siropoase". Am facut bine, cred ca si de asta mi-a placut asa mult, datorita contrastului de dulce-amarui dintre crema si blat, plus ca are si aroma pronuntata de cafea. Vedeti la Paula reteta de baza, adaptati sau nu, dupa voie :).

Pentru blat, am folosit: 100 g de unt, 100 g de zahar, 3 oua, 50 ml lapte, 175 g faina, 50 g cacao, 1/2 plic praf de copt, 1/2 lingurita sare, 6 linguri de cafea fierbinte, 1/2 lg-ta de scortisoara. Untul l-am mixat bine cu zaharul, am adaugat ouale, mixand dupa fiecare. Am "cernut" faina amestecata cu praful de copt, sarea, scortisoara si cele 50 g de cacao peste amestecul de unt si oua, am mixat alternand cu laptele, iar la final am adaugat cafeaua. Acuma, greseala mea a fost ca am copt blatul intr-o forma prea mica pentru el si mi-a crescut neuniform, a facut o "burta" pe care, desigur, am eliminat-o. Alfel, foarte bun la gust.

Pentru crema: 100 g ciocolata alba, 200 g smantana dulce pt. frisca, 1 lg-ra de cafea, 1 lg-ta esenta de vanilie. Am topit ciocolata cu 100 ml de smantana dulce si am dat-o la frigider pana s-a intarit. Am mixat apoi pana a devenit o crema densa si untoasa, in care am incorporat lejer frisca batuta din smantana ramasa. Am adaugat si cafeaua, esenta de vanilie si am umplut tortul cu jumatate din cantitatea de crema. Restul de crema a stationat la frigider peste noapte, impreuna cu tortul. L-am ornat (vorba vine :)) a doua zi, l-am "arat" dupa cum se vede si l-am pudrat cu cacao. Una peste alta, e o prajitura foarte buna, merita probata. Duminica faina!









sâmbătă, 19 ianuarie 2013

Chifle pentru hot dog

Dupa reteta asta, exact ce cautam ca textura a miezului, gust, aproape tot. Singura chestie e cantitatea de zahar, prea mult pentru astfel de chifle. Nu le-am vrut pentru desert, ci pentru ocazia unica de a manca crenvursti. In fine, stiu ca pe la ei asa se mananca painea, dulce. Eu le-am copt la 180, apoi am micsorat la 170, e un aluat destul de fin, care aduce cu cel de cozonac, doar ca nu are oua. N-am vrut sa se parleasca aiurea sau sa faca crusta tare. Astea din poza le-am pensulat cu unt imediat ce or fost scoase din cuptor. Le-am pensulat cu ou inainte de coacere. 

Prajinita la cuptor

E varianta mai comoda, cel putin pentru mine, de a face pita asta cu ou. Am vazut la un moment dat nu mai stiu pe ce blog si am tinut minte, ce bine ca am tinut minte. Eu n-am mai mancat de ani buni pita cu ou, mi se pare prea mare efortul cu prajirea. Varianta asta e sublima (sau divina? delicioasa? cum s-ar zice ca sa fie cu succes), pur si simplu. Am dat 4 felii dintr-o Tartine Bread prin ou (1) batut cu 3-4 linguri de lapte si un praf de sare, le-am inmuiat bine sa absoarba maglavaisul si le-am pus in tava pe hartie de copt. Peste feliile de paine am pus bucatele de unt, uniform, sa imbibe bine felia. Am dat la cuptor, la foc mare, am scos tava cand o prins untul sa se topeasca (ma holbam prin usa aragazului, nu de alta) si l-am intins cu cutitul pe toata felia. Am lasat pana o facut crusta de ou la baza si am intors apoi feliile. Le lasati in functie de cat vreti sa fie de crocante&rumene la exterior, toata chestia dureaza cam 15 minute. Le-am mancat numai cu miere, dar is asa de versatile. Pentru mine asta o fost dezmat, cum ar zice bloggerii celebri. 


Oul e de la buna-mea, de-asta culoarea. Maglavaisul meu a fost destul de subtire tura asta, painea, cu miez destul de aerisit, asa ca s-a cam scurs si mi-a facut crusta mai degraba pe "fata" de la tava, data viitoare fac un amestec mai gros, ma misc mai iute, vad eu cum fac sa am crusta de ou pe ambele parti. Oricum, ideea e ca painea face gustul, deci prajinita nu-i deloc banala. As putea sa emfatizez (sau sa emfazez ?!) acuma cu argumente tip moist and buttery on the inside, lovely, crunchy crust, etc., dar asta numai bloggeri celebri o fac. S-a-nteles, nu? Uichend bun!


joi, 17 ianuarie 2013

This is how we do it

Da, cam asa, cu oarecare variatiuni. Eu nu am imaginatie cand e vorba de topping, ma intereseaza blatul. In ultima vreme am cam buctat, habar nu am la ce, ca fac totul la fel (?). Am avut si blaturi foarte bune spre excelente, asta nu e neaparat unul dintre ele. O fi ca nu folosesc maiaua la momentul potrivit, mai verific. De regula, am sos de rosii conservat in sezon, mozzarella si un mezel bun. Aici, sunca si carnati de casa, aia care nu se vad de branza. Uneori, ciuperci. Imi place cu salata. Maslinele uit sa le pun adesea. Tot planui sa fac si sa dreg, sa combin una cu alta, nu stiu cum se face ca tot la astea de mai sus ajung. Si de cele mai multe ori zic ca pun branza mai pe final, dar tot la inceput o pun.