miercuri, 29 august 2012

....



although i know i feel at home whenever you are near

vineri, 24 august 2012

Batoane de pandispan cu gem de caise si glazura de ciocolata

Nu tot ce zboara se mananca, dar daca ti se extrage un molar de minte si te mai si coase dupa aia si stai cu dureri pre si post operatie vreo 2 saptamani, mancand cu lingurita sau mai deloc, s-ar putea sa-ti doresti chiar si batoane magura, printre altele. Am reusit sa inchei fraza asta lunga :), iata. Oricum, panica e a pacientului, zic eu, la fel si amanarea. 

Dupa ce vazui lista aia luuuunga cu ingrediente inghesuite pe un ambalaj asa de mic cum e cel al batoanelor magura, zisei sa fac si eu o treaba, asa ca au rezultat niste prajiturele neasteptat de reusite. Nimic complicat, un pandispan clasic cu cacao (3 oua, 60 g faina, 30 g cacao, 90 g zahar, 2-3 linguri de ulei, copt in tava mica de 20x23), gem de caise si o tabla de ciocolata cu lapte, topita cu o feliuta de unt. Pandispanul n-a iesit prea inalt, dar s-a potrivit la fix pentru genul asta de baton. L-am taiat in 2 foi, pe mijloc, am uns cu gem, am presat bine foaia de la suprafata, l-am dat la frigider cam juma' de ora, acoperit cu folie de aluminiu. L-am impartit in batoane si-am glazurat cu cioco. Am inmuiat marginile in ciocolata (foaia de la baza ramane fara cioco, e mult mai simplu asa) am asezat batoanele pe tava si apoi am glazurat si deasupra. N-am stat sa le bibilesc, sa fie glazura uniforma, neteda, etc, ca n-are sens, is prea bune, prea de casa asa cum is. Si cam atata, am dat la frigider pana s-o intarit glazura. Excelenta gustare, recomand un gem acrisor ca umplutura ca sa contrasteze fain cu ciocolata. Nu va tineti de prostii, faceti batoane la copii! Glumesc, desigur. Dar eu le-as face :).




joi, 23 august 2012

O tarta cu prune si gem de caise si niste vinete

Mai rarut nu-i neaparat mai dragut, dar asta e. Va sugerez sa nu sariti peste tarta asta cat mai e sezon, ca merita. Practic, e banala, dar excelent de bine se potrivesc toate intre ele. Aluatul de tarta este ca la cea cu gem de caise si mere. Nu l-am mai copt "in orb", doar l-am intepat cu furculita, am pus un strat de gem si jumatatile de prune, peste care am picurat miere. Ideea e sa fie prune din alea foarte tari, daca se poate, zic eu ca merge cel mai bine cu soiul asta, care nu stiu cum se cheama :). Marginile aluatului ce mi-au mai ramas le-am faramitat peste fructe, am presarat ceva scortisoara si am dat-o la cuptor, pana arata cam asa.





La treaba asta eu i-as zice crema de vinete, pentru ca asta mi-a rezultat, de fapt. Vinetele taiate felii nu foarte groase, sarate si stropite cu zeama de lamaie, lasate la scurs; unse vag cu ulei, puse la copt, la foc mare, intoarse, ca sa se rumeneasca pe ambele fete. Dupa aia, puse intr-un castron cu usturoi tocat marunt si lasate acolo, in ideea ca o sa le mananc eu. Pentru ca nu le-am mancat in ziua aia, a doua zi am bagat robotu' in ele si le-am pastuit, de o iesit o crema de vinete cum nici nu m-as fi gandit. Am mancat-o si asa, si cu maioneza. M-am gandit ce bine ar merge cu unt moale si gras sau cu mascarapone sau cu smantana dulce ca aperitiv. E de probat. 


marți, 14 august 2012

Clatite

Eu fac clatite foarte rar, spre deloc, asa. Si cand fac, se intampla ca le coace colegu', deci faptul ca amestec eu acolo oua cu lapte cu faina nu-i mare lucru. Numa' ca dupa ce le facui pe astea, mi-e ca devin clatitareasa sefa si ma apuc de combinatii. Cu clatite, evident. Deocamdata nu stiu sa le flip-ui ca astia care se pricep, le intorc cu paleta, ceea ce nu mi se pare gresit. Reteta e de la easypeasy, mi-am amintit eu de postarea aia si m-am dus direct la reteta in cauza. E la fix, nu cred ca merg pe alta varianta prea curand, ca-s multumita de cum ies. Eu am pus mai putin unt, 30 de g in loc de 50 si o lingurita de zahar numai. In rest, la fel, 3 oua, 350 ml de lapte si 150 g de faina.

Astea is cu gem de caise.




Aici avem cu sos de zmeura (pireu de zmeura, dat prin sita, amestecat cu miere) si extra miere.



Sper ca s-a remarcat virgula de zmeura si bulinutele, nu stiu daca mai sunt in trend, eu am facut, ca daca tot am si eu lingurita si sos, de ce nu. Mi se pare ca arata destul de frumos. Mai stiu sa fac si galusca din aia, cu nume francez parca (eu nu stiu franceza), de treci o compozitie dintr-o lingura intr-alta si rezulta o chestie tip galusca. O sa va prezint alta data. Si, btw, clatitele nu-s banale, numa' daca-ti iasa nasol. 

sâmbătă, 11 august 2012

Gateli, chestii, socoteli, nimicuri

Ca de cand nu ne-am vazut :). No, sunt zile si zile in viata omului, unele parca ai cam vrea sa le stergi sau sa le indesi in sertarase si sa-ncui bine, pana tura viitoare. In orice caz, de gatit, gatim si mai si mancam. 

Incep cu niste ardei umpluti, foarte buni, clasici: la 500 g de carne (vita+porc), am pus doua cepe tocate marunt, calite cu morcov si patrunjel ras, o bucata din fiecare. Plus o juma' de ceasca de orez si sare, piper. De verdeata am uitat, asa ca am pus frunze direct in oala, telina si patrunjel. Sosul l-am facut din (3) rosii proaspete, din alea mari, oparite si curatate, facute pasta cu robotul. L-am indoit cu o tzar' de apa, cat o fost necesar ca sa acopere ardeii. Dupa cateva clocote pe aragaz, am dat oala la cuptor pana o scazut sosul. 

Ceva de genul: 




In alta zi am facut un pandispan cu prune, care mi-o iesit tare bine, plus niste saratele cu untura. Si ceva ciocolata de casa.



Am copt niste vinete.


Am facut un curry cu vinete si linte, destul de iute, dar bunut.


Am mancat mure.


Mi-am luat flori din astea, durabile. 


Mi-am luat forme din astea de la DM.


Am facut mini cheese-cakes.


Am mai facut un soi de burgeri cu focaccia, ca asa imi fu pofta.


O tarta rasturnata cu caise, cu smantana si gem de afine. 


Sau doua mini tarte cu gem de caise si mere, cu firimituri de aluat deasupra.





Pentru astea mici, am facut aluatul din 100 g de faina, 50 g unt rece si o lingura de apa rece, plus 30 g faina, 15 g unt si o lingura de zahar pentru crumble. O ceasca de gem de caise si mere, taiate felii subtirele. Crusta coapta separat vreo 10 minute, apoi unsa cu gem, asezate feliile de mere si presarate firimiturile, dat din nou la cuptor. Foarte faina combinatia de gem de caise si mere.

In rest, uichend bun si sper sa revin la un soi de rutina, macar pe blog :). Vreau sa-i schimb fata si nu stiu cum inca, mai vreau sa aranjez etichetele astea, ca-s alandala si tot felu' de chestii d-astea. Imi doresc succes, ce sa zic :).