luni, 23 iulie 2012

Placinta cu mere, pere si niste prune

Chiar nu m-am gandit sa o postez cand m-am apucat de ea, dar a iesit asa de buna ca zic eu ca merita. Am facut un aluat din 300 g de faina si 130 g de untura, plus 2-3 linguri de smantana. In prima faza am omogenizat faina cu untura rece, pasand cu furculita si apoi am adaugat gradual smantana pana am vazut ca se "aduna" aluatul in jurul furculitei. Nu trebuie framantat, ci doar adunat si facut bila, pe care apoi o aplatizati usor. Dupa aceea l-am impartit in 2, am intins fiecare bucata cu palmele si am impachetat ca aici, de doua ori pe fiecare. Le-am pus la frigider cam o ora, invelite in folie de aluminiu. Fructe, ce sa zic, puteti aduna 1 kil linistiti, in combinatia care va place. Eu le-am taiat bucati nu prea mari si le-am pus pe foc cu zahar, esenta de rom si vanilie. Le-am lasat pana s-au inmuiat bine si a scazut lichidul, de erau pe cale sa devina gem. Asa am vrut de data asta. A, ca era sa uit, prima foaie am pus-o la copt singura, intepata cu furculita din loc in loc, cam 10 minute la foc mai mare. Sigur ca depinde de cuptor, asa ca adaptati. Dupa aceea vine umplutura si foaia de deasupra, intepata si ea cu furculita, cum se vede si in poze. 

Aluatul are ceva untura, dar rezulta foarte fraged si sfaramicios si nu se simte aroma de untura. Desigur, puteti folosi unt, dar sa fie gras si bun. Cu untura e alta chestie insa. Eu m-am trezit mancand si tot mancand, am zis ca o fi ceva in neregula cu mine, dupa aceea o zis si C. ca iti tot vine sa mananci fara sa te opresti. Deci a fost buna :). 





Si, din seria ce mai cinez eu pe covor cand sunt singura acasa, vinete perpelite in putin ulei, ardei kapia, asemenea si niste branza rasa.


Ultimele paini, facute de drag, dar pana la urma s-o dovedit cu mare folos :). Nu arata cum ar trebui, dar am impresia ca maiaua mea face paine din ce in ce mai buna. Mai nou imi place mult cea cu masline doar unsa cu unt.

vineri, 13 iulie 2012

Posibil cea mai simpla inghetata cu ciocolata

Am facut-o de cateva ori, ca se face foarte repede si e buna. Va trebuie doar 100 g de ciocolata (eu am ramas la Milka Noisette, ca-mi place gustul) si 200 de ml de smantana dulce. Topiti ciocolata cu 2 linguri de smantana dulce, iar restul de smantana o bateti frisca, numa' sa va asigurati ca a stat cateva ore bune la rece, daca nu peste noapte. Eu am patit ca nu s-a batut. Dupa ce s-o racit ciocolata topita, o amestecati cu frisca si adaugati o lingura cu varf de lapte praf, cernut, daca se poate. Omogenizati bine si dati la congelator, nu stiu exact cate ore ii ia sa se intareasca, eu o fac de obicei seara si o am a doua zi. Nu am amestecat periodic in ea ca sa sparg acele de gheata, ca nu prea sunt. O fi de la laptele praf, nu stiu. Daca aveti masina de inghetata, e si mai fain.



marți, 10 iulie 2012

Un post lung, cu multe cuvinte subliniate :)

De prin draft-uri, am zis sa-i dau drumul pana la urma, desi nu stiu cat ar interesa pe cineva.

Bun, daca tot m-am pus sa scormonesc prin folderul cu poze, zic sa urc niste poze cu ce am mai mancat eu pe la dieta asta, care nu stiu daca e dieta, dar nu am alt termen. Il folosim pe asta, pentru ca il stim cu totii. Nu e nimic luat de niciunde, nu e nimic special, nu e de la specialisti, am mancat cum am crezut eu ca e bine. Ca principii de baza: am redus dramatic (90 si %) aluaturile si zaharul si am consumat grasimi in cantitati destul de mici, controlat, cat sa existe. Practic, eu am asimilat kilogramele extra in timp (doi ani, doi ani si ceva), pe baza de excese si in esenta pentru ca am invatat sa-mi fac singura prajiturile&co, pe care le-am si mancat, desigur. Eu, una, stiu ca mancam mai mult decat imi era necesar, deci sigur ca nu am nici o scuza, am doar explicatia. Mai bine sa pun pozele, care nu sunt deloc multe, n-am stat sa pozez fiecare fel. O sa incerc sa-mi mai amintesc ce-a mai fost.

O pasta simpla de masline, cu usturoi, cimbru, coaja si zeama de lamaie, ulei extra. Tot paine cu maia mananc, relevant mai putina, dupa cheful din ziua respectiva. De regula cu un pateu, care poa' sa fie de: linte, fasole uscata sau verde, mazare sau de ficat de pui.


O supa simpla cu conopida, legumele ametite oleaca in foarte putin ulei. De floarea soarelui, cel de masline il folosesc cand am chef sa-i simt gustul in vreo mancare sau mai degraba salata.


O mancare de dovlecel cu vita la cuptor, vita coapta cu unt.


Combinatia mea preferata, mamaliga (cu leurda, pe vremea aia) si varza noua calita. La o varza, o lingurita de untura de rata. Cand mai aveam carnat de casa, puneam cam 5 cm, cat sa lase grasimea. Lactatele (smantana avem aici) sunt din cele grase, alea light  nu fac sens nici in diete. Parerea mea.


Paste de casa cu pireu de spanac si leurda si ceva branza uscata.


Nu am prea pozat ce-am gatit, de graba. Repet, nu e o chestie deloc stricta, nu am ore foarte fixe de masa, ma orientez dupa organism cat pot si in principiu cred ca mi-a transmis bine ce mi-a transmis. Am incercat sa nu fie ultima masa dupa 19:00 seara, dar nu am reusit de fiecare data. Oricum, ultima masa consta de regula in salata si inca ceva, dar cam 70% sau mai mult era salata. Daca vroiam sa mananc o felie de paine cu ceva + salata, aia mancam. Salata cu ierburi de sezon am avut cam zilnic la masa, o data sau de doua ori/zi, si nu pentru ca e trendy sa mananci salata la dieta, ci pentru ca pica bine, pur si simplu. Acum e vremea rosiilor cu branza buna :), in weekend mai gasesc spanac pe la babute, dar nu prea mai e ca la inceput. In rest, dovlecei, conopida, mazare, ciuperci, fasole verde, sfecla, ocazional cartofi, radacinoase, usturoi si ceapa ca baza pentru orice supa/ciorba sau mancare. Desigur, se pot foarte frumos combina cu lintea, fasolea & co, in tocanite sau orice altceva, cu sau fara carne.

Cum am zis si la inceput, pateurile/pastele nu mi-au lipsit, inclusiv de peste - sardine si ton. Scurse bine de ulei (eu nu le sufar pe alea in suc propriu) si pasate, eventual adaugata o lingurita de unt sau maioneza, sare, piper, otet sau zeama de lamaie. De regula pun otet, pentru ca-mi aduce aminte de pasta de peste din copilarie :).

Painea, de casa, cu maia. Un maxim de 4 felii/zi, au fost si zile cu 4 felii :). Cand zic felie, ma refer la o bucata (transparenta) mai mica decat palma mea :), care e mica, indeed. Painea cu maia e realmente paine, e consistenta, nu-ti trebuie multa ca sa stii clar ca ti-ai asigurat necesarul la masa respectiva. Au fost zile in care nu am mancat paine deloc, pentru ca am mancat mamaliga sau paste sau orez. Eu prefer cu siguranta painea cu continut cat mai mare de faina integrala.

Lactatele, cat mai grase posibil :). Branza dulce simpla sau cu smantana, branza de burduf, de capra, telemea buna s-a nimerit fericit sa capatam, acum cas bun. Iaurt, din cand in cand, eu nu ma dau in vant dupa iaurt, probabil daca mi l-as face, ar fi altceva.

Nu pot zice ca am intentionat sa reduc cantitatea de carne, dar, cumva s-a intamplat. Doamne feri sa-si imagineze cineva ca ma fac vigana sau rovigana, eu mai glumesc cu C. si-i zic ca el e vegan si uneori raw-vegan, pentru ca realmente nu e foarte fan porc sau altceva. Anyway, eu pasaret cumparat nu mananc. Daca mai prind un osenesc, poate, dar altfel, nu prea. In afara de ficatul de pui, care pur si simplu imi place si mi-l asum asa cum e: ). Am primit pui de casa, l-am impartit in 3 supe, mai am de una. Am fiert carnea cu legume si am baut supa clara de pui de casa. Pentru prima data ever, am dat pielea jos si i-a ramas destula grasime si asa. Pulpa de porc sau spata am folosit in continuare la tocanuri sau chiar la gratare. Vita am folosit si la tocana, si la supa, am incercat si la cuptor. Peste, gen cod sau pastrav sau somon salbatic am mai facut la cuptor, dar cum nu-mi place sa astept sa se dezgehete, mai rar. Prefer un somon afumat sau, cum ziceam, o pasta de peste din conserva. Ca tot zic nutritionistii ca-s bune sardinele. Daca simteam nevoia sa mananc carne grasa, luam o jumara sau cateva feliute transparente de slanina.

Cat despre dulciuri, aluaturi &co: mai nimc, dragii babei, mai nimic. Cand faceam pentru gosti, ofcors ca luam si eu o bucata, doua, dar relevant mai putin decat inainte Cand simteam nevoia, luam o patratica, doua de ciocolata. Daca chiar vroiam aluat, luam o saratea, doua sau un biscuite, de casa. Am patit-o cu niste covrigei din aia cu sare, ii luasem de ziua mea, ca cica se mananca. Bullshit, am ramas cu ei si m-am trezit ca-i infulec de-a dreptul, mi-au dat o dependenta complet aiurea, pana i-am aruncat. Cu ocazia asta mi-a fost clara diferenta dintre snack-urile cumparate si cele facute in casa, fie ca-s saratele sau biscuiti sau orice.

Dimineata, pica foarte bine un baton de cereale, tot home-made, eventual puteti sa reduceti cantitatea de zahar si unt, chiar daca se sfarama. Pe langa, o banana, sa zicem, sau ce fruct va place. Daca va place iaurtul, e si mai misto. La fructe nu am avut nici un fel de restrictie, doar banana daca era, era de dimineata.

Nu stiu daca am cuprins tot pana aici, in mare, cred ca da. Eu nu am prea avut obiceiul asta cu gustari intre mese, uneori mai imparteam un avocado cu colegu', il mancam cu lingurita, numa' cu sare si poate zeama de lamaie. Cum am mai zis, daca simteam nevoia de dulce sau sarat sau gras, luam, asa, de gust din ce-mi era pofta.

Ca si mod de gatire, n-am schimbat mare lucru, doar am redus cantitatea de grasime folosita. De regula, la o oala mare de supa sau tocana, folosesc o lingura de ulei sau o lingurita de untura, in care invart legumele, care lasa si ele zeama and so on. Daca fac ceva cu carne, rumenesc mai intai carnea in grasimea respectiva, ea mai lasa suc, apoi adaug legumele. Folosesc mult suc de rosii sau pasta sau rosii intregi, muuuulte legume - la tocana contribuie foarte gustos la sos. Nu folosesc faina ca sa ingros sosul, prefer o lingurita de unt, daca mi se pare ca cere. Nu am renuntat la smantana dulce, din cand in cand intra in mancare. Supele nu-s apa chioara, dar nici grase nu-s, ca asta e.

Cam asta ar fi, nu stiu daca am uitat ceva. Eu ma plecat de la 65, cam pe la jumatea lui aprilie mi se pare, acum am 56, in conditiile in care de vreo 2 saptamani sau mai mult am tot copt chestii pe aici, pentru gosti sau pentru a consuma diverse din frigider si n-as putea spune ca m-am abtinut. De asemenea, nu am fost 100% constanta in alimentatie, au fost si intreruperi. Tot ceea ce nu ar trebui sa mananci nu-ti aduce kilogramele la loc, dar nici nu slabesti. Ideea e, dupa parerea mea: daca vrei sa slabesti, astea pufoase sau crocante, cum or fi, cu unt, ciocolata, zahar, creme de tot felu', trebuie sa cam dispara. Eu am preferat sa nu inlocuiesc cu variante mai light, poate cu alta ocazie as fi facut-o, acum nu am vrut. La etapa de mentinere (care ar trebui sa dureze toata viata), vorbim de altceva. Acum m-as apuca de sport inteligent. Asta nu stiu ce inseamna inca, dar o sa vad eu. Cand zic sport, nu ma refer la sala. Sport nu am facut, dar am mers cat am putut pe jos. Inca ceva, dupa primele 5-6 kg date jos, a intervenit un soi de stagnare si mai greu s-au dus celelalte.

Inca o data, fiecare organism functioneaza altfel, eu n-am facut decat sa ma orientez dupa al meu. Am stiut cat si ce trebuie sa reduc/elimin si am facut tot posibilul sa fiu constanta in alimentatia aleasa. Nu m-am grabit, nu m-am infometat, n-am urmat reguli stricte. E simplu, pana la urma: fiecare cred ca poate sa-si dea seama cat sa reduca si la ce sa renunte ca sa dea jos niste kilograme. 

Btw, cu ce mi-am mai facut de cap, printre ele :).









Ma repet: ACEASTA NU E O RETETA DE SLABIT, NU E NICI MACAR DIETA, ASTA A FUNCTIONAT PENTRU MINE, NU INSEAMNA CA MERGE LA ORICINE. In caz ca doreste cineva sa dea cu pietricele :). Succesuri!

vineri, 6 iulie 2012

Crema de mazare cu ardei copt

O reteta mai din primavara, nu am uitat de ea. Atunci am asociat cu rulouri de somon si leurda, dar merge si fara, eventual cu somon si spanac, daca vreti ceva frunze proaspete; cu somon merge oricum. Se poate face si in forme mai micute (eu am folosit un borcanas in care a incaput mai mult decat ar insemna o portie potrivita) si plasa interesant pe farfuria oaspetelui, care ma gandesc ca va aprecia. Cu mazare proaspata, e la fix. 

Ingredientele pentru crema de mazare:
200 g mazare
50 g ceapa, tocata marunt
100 g crema de branza
10 g fistic, macinat fin
1 lingura pecorino, rasa fin
1 lingura zeama de lamaie (optional, pana la urma, in functie de gusturi; eu as renunta la izul acrisor)
1 lingura de ulei, pentru calit (de floarea soarelui am folosit eu)
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita piper verde

Se caleste ceapa pana devine sticloasa si incepe sa se inmoaie. Se adauga mazarea, amestecand in continuare 1-2 minute, pe foc mediu; se presara sarea, se adauga 100 ml de apa si se lasa sa dea in clocot. Cand incepe sa clocoteasca, sa da focul la minim, se pune capacul si lasam sa fiarba inabusit un sfert de ora. O pasam apoi cu mixerul vertical, pana devine o crema fina si omogena. Adaugam zeama de lamaie, piperul, crema de branza, fisticul si branza pecorino, omogenizand bine dupa fiecare ingredient. Dam crema la frigider pentru cel putin jumatate de ora.

Pentru invelisul de ardei aveti nevoie de 2 ardei galbeni grasi, frumosi, fara pete sau alte defecte si de doi ardei kapia. Eliminati cotoarele si semintele ardeilor, ii presarati cu sare, ii stropiti cu ulei de masline si ii impachetati pe fiecare in parte in folie de aluminiu. Ii dati la cuptorul incins la 220 de grade pentru 30 de minute. Ii lasati sa se raceasca in folie, apoi ii curatati cu grija, sa nu se rupa. Feliile de ardei curatate trebuie sa fie bine uscate inainte de a fi asezate in forma, asa ca tamponati-le bine (dar delicat) cu servetele de bucatarie. Evident, cine vrea sa coaca pe gratar, poate.

Ungeti vag cu ulei peretii formei pe care urmeaza sa o folositi. Taiati ardeii in fasii aproximativ egale si ii asezati in forma, alternand culorile. O sa vedeti ca adera bine la peretii recipientului, au textura potrivita si uleiul ii ajuta sa se "lipeasca" cum trebuie. Umpleti cu crema de mazare, nivelati, acoperiti cu folie de aluminiu si puneti forma cu gura in jos pe o farfurie. Dati-o la frigider pentru 30 de minute. Inainte sa asezati "turnuletul" pe farfurie, desprindeti ardeiul de recipient cu lama cutitului, insa cu grija, sa nu-l sectionati.

Farfuria finala ramane la imaginatia fiecaruia, desigur. Eu am presarat fistic macinat si am facut un amestec grosut de balsamic, ulei extra, sare si piper.