marți, 26 iunie 2012

Un fel de chips-uri cu malai

Pentru ca nu sunt tortilla chips, eu am folosit malai de-al nostru si faina alba. Dar, nu-s rele deloc, merg si cu sosuri, si fara, doar cu bere. Am folosit 200 g de malai si 100 g de faina alba, sare, un pic de boia, 2 linguri de ulei de masline, 150 ml de lapte. Lapte, pentru ca trebuie sa-l consum (de fapt asta a fost pretextul), sigur ca merge si cu apa. Aluatul a fost usor lipicios, asa ca am presarat faina alba cat sa nu mai fie, dar sa ramana molcut. L-am lasat sa stea un sfert de ora. L-am intins in foaie foarte subtire pe blatul infainat, apoi am decupat. Data viitoare as prefera blatul uns vag cu ulei, pentru ca nu e cazul sa inghita extra faina, oricat de putina pare. Se coc la foc mare, cam 10 minute, intoarse dupa primele 5. Atentie sa nu se arda. Au iesit un pic tari triunghiuletele astea, le-as fi vrut un pic mai fragede. Ma gandesc sa inlocuiesc uleiul cu untura (cea de rata le-ar da aroma faina) cand o sa mai fac, intotdeauna rezultatele sunt altele si nu trebuie folosita cantitate mare de untura. Mai cercetez si revin. Sara buna!

joi, 21 iunie 2012

Cupcakes cu ciocolata cu martipan si glazura de caramel

Reteta e din gudfud, ca o iesit printre primele la cautare; le-am facut acum aproximativ o luna. Trebuia sa fie ceva rapid si fara bataie de cap, astea or fost. N-am fost foarte prietenoasa cu genul asta de prajiturele, dar n-o sa le mai ignor de acum incolo. N-am facut frosting clasic, cremos, am avut caramel si l-am folosit. In afara de ce zice la reteta, am adaugat 50 g de ciocolata cu martipan, tocata mic si ca procedeu, am frecat bine untul cu zaharul, am adaugat ouale pe rand, ciocolata si faina amestecata cu praful de copt, am omogenizat fara sa insist prea mult. Am vazut ca asa-i regula. Foarte bune, cu textura si aspect asa cum le doream. Data viitoare o sa fac the real thing, cu tot cu motul cremos.


joi, 14 iunie 2012

Colacei si foarte scurta intrerupere de dieta

Nu stiu cum de mi s-o nazarit sa fac colacei, poate pentru ca C. tot insista de cateva zile ca vrea ceva si nu stie ce, ca nu-i multumit, cum zice el. Am impartit noi o merdenea cumparata la un moment dat, dar n-a fost ce trebuia sa fie. Pentru cine nu-i la curent, dieta sau ce o fi e inca in picioare, asa se explica faptul ca am impartit noi o singura merdenea. Si un covrig. Si o inghetata. Una peste alta, am zis ca ce poate fi mai simplu, rapid si de bucurie aducator decat un colacel sau mai multi. Chestie de juma' de ora, ca eu n-am asteptat prea mult dupa aluat. Acuma, ce sa fac, nu prea am reteta, doar asa, cu aprox: 320 - 350 g de faina, un ou, un praf de sare, 2 linguri de iaurt pline, 2 lingurite de untura de rata (poa' sa fie si de porc, cea de rata mi-era mie la-ndemana), cativa stropi de otet si un varf de cutit de praf de copt, nu mai mult; apa, cat sa aveti un aluat nici moale, nici tare. Ar fi misto sa se hodineasca aluatul asta barem 15 minute in prima faza, daca nu 30, acoperit (al meu nu s-a hodinit decat vreo 5 minute). In faza 2 l-am intins in foaie subtire pe blatul uns cu ulei, apoi l-am rulat, ca la melcii cu scortisoara. De data asta chiar l-am lasat in pace un sfert de ora, apoi l-am taiat in bucati egale, pe care le-am intins cu sucitorul, tot in foaie subtire, cat mai subtire. Se prajesc in baie de ulei bine incins, dupa cum bine stiti. 

Cam asa:


Gem de visine.



Nu ratez io nici o ocazie sa mai bag un caramel.


Nu cred ca buna-mea punea iaurt in aluat, poate nici praf de copt (am impresia ca mai punea bicarbonat in unele si se cam simtea), poate nici ou. Habar n-am, eu o sa ma tin de reteta asta ca or iesit cu basicute, cu straturi faine de aluat, s-or umflat frumos la prajit si nu mi s-or parut deloc unsurosi. Off-topic sau nu chiar, am developat o prietenie deosebita cu aluaturile, in general. Mai avem multe de invatat, dar eu zic ca o sa fie si mai bine :). Uitati-va si aici, la niste langosi, cum i-am facut eu atunci. Si cititi comentariul Oanei, poate e de folos. 

sâmbătă, 2 iunie 2012

Aniversare

2 anisori, pe 31 mai. O tarta mini, cu ciocolata si caramel si fructe, cirese si capsuni. 

Pentru aluat: 40 g faina, 25 g unt rece, 2 lg-te de iaurt gras. Aluatul se lasa 30 de minute la frigider, apoi se coace acoperit cu hartie de copt, peste care punem boabe de fasole/orez, ce aveti. 

Crema de ciocolata: 30 g ciocolata amaruie, topita pe baie de aburi cu 30 ml de smanatana dulce. Eu am pus si cativa stropi de esenta de menta. A stat la frigider cam o ora. In crema asta racita se incorporeaza lejer frisca batuta (la mana, desigur) din 50 de ml smantana dulce si un praf de zahar pudra vanilat. 

In crusta de tarta racita am pus un strat de caramel, apoi ciocolata spumoasa si am dat la frigider. Nu a apucat sa stea o ora, cu cat sta mai mult, cred ca-i mai bine. Apropos de caramel, daca vreodata se intampla sa nu fie tocmai omogen si sa para, asa, mai branzit, bagati mixerul vertical in dansul. Eu l-am cam dres pe-al meu :), straluce de cat e de fin. 






Ciresele nu-mi plac anul asta, capsunile parca-s mult mai gustoase. Cele de prin zona, zic, mici si uratele, dar extrem de gustoase. Ce vroiam sa zic, de fapt, e ca daca nu-mi faceam blogul asta, eram infinit mai proasta, culinar vorbind. Nici n-am cuvinte ca sa exprim :)). Asa ca, am castigat foarte mult, zic eu. Ma uit uneori prostita la oameni mari care nu stiu sa manance si nici nu vor sa invete. Am concluzionat ca daca nu-ti faci tu cu mana ta, nici nu ai sanse prea mari sa mananci decent, pentru ca s-ar putea sa nu stii ce-i bun pentru tine. Sau ce-i bun in general. Ma mai enerveaza gagicile astea care stramba din nas si n-ar pune mana sa faca, pentru ca efectiv n-au habar ce putin timp iti ia operatiunea x sau y si ce simplu e. Niste toante, niste fite, ce mai. (Pe masura ce imbatranesc, aleg sa tolerez mai putin :), asta e.) Mi se pare naspa, nasol, ridicol. Unele muieri au multe de invatat de la barbati, pornind de la strangerea aia banala de mana, datul de noroc. Foarte important gestul, esential, dupa parerea mea. Am deviat, desigur, asa ca va urez un uichend misto. Bunaciunizarea merge mai departe, evident.