miercuri, 29 februarie 2012

Salata de sfecla coapta cu cottage cheese

Am vazut la Jamie acum niste zile salata asta. Am copt sfecla impachetata in folie de aluminiu, cu un praf de sare, cativa stropi de ulei si un catel de usturoi/pachetel. Am curatat-o, feliat-o si am stropit-o cu otet balsamic, am presarat sare grunjoasa si piper. Peste feliile de sfecla, cateva linguri de branza, amestecata cu ulei de masline. Un pic de cimbru uscat, alti cativa stropi de ulei extra si cam atat. Pentru ca s-a putut, am copt si niste cepsoare cu tot cu coaja, taiate in jumatate. N-am renuntat la cateva felii de paine; am modelat o bagheta, pentru exercitiu. De ceva vreme (azi implineste maiaua fix o luna, ii/ne doresc la foarte multi ani) experimentez cu painea cu maia. Nu-mi iese la fix, buctez mai ales la forma si la crestare (de fapt, in special si de obicei la crestare), insa ma stradui. 



luni, 20 februarie 2012

Rulouri de foietaj cu crema de vanilie

Aluatul (de croissant, la baza), de aici. Crema, de aici. Mazgalite cu niste ciocolata topita.





Stiu ca-s expeditiva lately, but I'll be back.

vineri, 17 februarie 2012

Buttermilk Biscuits

De la Weekend Bakery. Se fac rapid de tot, dau dependenta si merg la fix la un mic dejun sau o intr-o dupa-amiaza cu frig afara. O singura mentiune: as renunta data viitoare la bicarbonat, am identificat un iz care ar fi putut foarte bine sa si lipseasca. 




joi, 16 februarie 2012

Prajitura cu mascarpone, piscoturi si struguri

I'm still around, still cookin'. E drept ca nu inimiuoare, dar da. Btw, am gasit tuburi de cannoli la Auchan, ce bucurie! Mai sunt si alte forme dragute, daca vreti si va intereseaza, pentru savarine, nuci, briose, chestii. 

Prajitura asta e foarte simpla, dar de efect. Nu mai mancasem tiramisu de ceva vreme si vroiam o prajitura cu crema si piscoturi, dar nu chiar tiramisu, the original. M-am gandit sa-l fac cu lamaie sau cu portocala, in cele din urma au fost struguri din compot, de capatat. Ca eu n-am pus. So, avem aici un pandispan cu cacao si nuci, niste piscoturi, o crema de mascarpone cu frisca si struguri.



Pentru pandispanul din 2 oua: 30 g faina, 30 g cacao, 60 g zahar, plus fulgi de migdale si samburi de nuca presarati pe fundul tavii de copt; vedeti aici si aici cum se face. Peste, se toarna maglavaisul si rezulta un blat subtirel, cu iz de ciocolata amaruie, daca ati pus cacao buna. Numai bun pentru tipul asta de prajitura. Dupa ce e copt, se taie in jumatate pe lung, ca sa otineti doua dreptunghiuri egale. (Precizare: eu l-as fi facut din 3 oua, dar numai 2 am mai avut in frigider :), si mi-a fost lene sa cobor la magazin. Am taiat din margini ca sa-l indrept si a ramas spatiu intre blat si peretii tavii. Astfel, a fost nevoie sa mai completez cu piscoturi pe latura mica, initial, si pe laterale, odata asezat ultimul blat. Depinde cum vreti sa construiti prajitura). 

Crema: 250 g mascarpone la temperatura camerei se mixeaza la viteza mica cu o lingura de miere. Dupa ce devine cremos si oarecum pufos, se amesteca cu frisca batuta, incet&lejer, cu o spatula, pana obtineti o crema omogena si fina. Pentru frisca am folosit 200 de ml de smantana pentru gatit de la Dorna, care se bat cu 2 linguri de zahar pudra, daca nu vreti mai dulce. Ca si arome, esenta de portocala si coaja confiata de portocala. 

Piscoturile le-am inmuiat in zeama de portocala, fara adaos de zahar, 150 de ml mi-au fost suficienti.

Se umezeste interiorul unei tavi mici de chec, ca sa stea folia de plastic bine lipita de pereti. Eu am folosit o pensula de bucatarie ca s-o netezesc, merge foarte usor. Daca vreti, puteti sa "imbracati" in intregime tava cu piscoturi. Eu am asezat cate 3 "in picioare" pe latura scurta. Am taiat cam 1 cm de la un capat ca sa fie de aceeasi inaltime cu tava. Blatul de la baza (care va fi cel de la suprafata dupa ce se  rastoarna prajitura) se ajusteaza si el in functie de dimensiunea tavii. Astfel, avem pandispanul, un strat de crema, struguri - scursi si uscati, alt strat de crema, un strat de piscoturi, din nou crema - struguri - crema si cealalta jumatate de blat de cacao. Prajitura se infoliaza, eventual se acopera cu staniol si se da la frigider de pe o zi pe alta, cu ceva greutate peste - eu am asezat un fund de lemn, peste care am mai pus o cutie de branza, o bucata de cascaval, din astea. Se rastoarna pe o tava cu un pic de grija si o sa vedeti ca se va felia foarte frumos. Cu cat sta mai mult la frigider, cu atat e mai tzapana si mai aspectuoasa in sexiune. Eu am vrut s-o glazurez cu ciocolata, dar m-am razgandit. Poate data viitoare. Desigur, merge cu o gramada de fructe, gen zmeura, capsuni, mure, afine, etc. 


joi, 9 februarie 2012

Pulpe de pui umplute cu pasta de masline si rosii uscate

Era sa uit de mancarea asta. Eu am mai zis, cu puiul din comert nu ma impac, orice as face. Am umplut pulpele in perioada in care obisnuiam sa rulez, mai un cascaval, mai un curcan. Am folosit pulpe pentru consistenta carnii, desi cu pieptul ar merge mult mai usor. In sensul ca nu aveti ce sa dezosati, doar sa scoateti felii frumoase dintr-o bucata umflata de carne. In orice caz, cu pulpele de pui e mult mai usor decat cu cele de curcan. Pasta de masline este cea de aici, din cantitatea mentionata va mai ramane si pentru cateva tartine. Desigur, daca vreti, puteti sa faceti mai putina. 

Astfel, am avut 2 pulpe intregi, pe care care le-am dezosat si le-am batut lejer pentru o usoara aplatizare, nu inainte de a le acoperi cu folie de plastic. Le-am uns cu amestec de sare, piper, boia, usturoi ras fin, cimbru si putin tarhon, uscate ambele, plus cativa stropi de ulei. Am nivelat frumos umplutura - nu exagerati prea tare cu dansa, caci se va revarsa la copt. Am pus apoi bucatele de rosii uscate, cat sa se regaseasca ici si colo in interior. Inainte de a rula, am presat usor cu palma umplutura. Am prins apoi rulourile cu scobitori si le-am pus la copt. Din cand in cand, le-am mai scos si stropit cu sosul din tava. Feliile din poza au fost caldute inca, cand e rece se feliaza mai frumos. Mie mi se pare ca merge consumat si rece. 

Degeaba, nu-mi place de carnea asta si pace. As prefera un porc cu aceeasi umplutura, un cotlet, de exemplu, despre care cred ca ar merge si mai bine rece.


duminică, 5 februarie 2012

Cremes/crempita si niste foietaje

Nu stiu daca e cea mai buna prajitura, dar e una din preferatele mele. Se face asa de usor, ca e pacat s-o umpleti cu budinca. Sau sa puneti gelatina la crema.

Foile sunt de la Laura Laurentiu, data viitoare aleg o varianta cu mai multe straturi. Oricum, a fost cea mai buna crempita pe care am mancat-o lately. 

Crema - reteta de baza din caietul cu retete, cu ceva modificari, astfel: 500 ml lapte, 3 oua, 160 g zahar, 50 g faina, 30 g amidon, o lingura de unt, esenta de vailie/pastaie. Ouale se bat cu zaharul ca pentru pandispan, pana obtinem un amestec cremos si cu volum; se adauga apoi faina in ploaie, omogenizand. Amidonul se amesteca cu 100 de ml de lapte rece; restul de 400 ml se incalzeste cu vanilia si se toarna cald peste crema de oua, amestecand. Se pune pe foc mic si se toarna laptele amesetecat cu amidonul. Se tine pe foc pana se ingroasa, amestecand constant, ca altfel face cocoloase. La sfarsit de adauga untul. Se umplu foile si se lasa la frigider cateva ore. Crema asta nu e din aia tzapana-tzapana, e usor mai cremoasa, mie asa imi place.


Sucitura asta cu cirese (din aluat de merdenele) o fost pornoshag, nu alta, in toata simplitatea ei. Cu tot cu motul de frisca. Btw, cea mai buna frisca rezulta din smantana pentru gatit de la Dorna, batuta cu niste zahar pudra. 



Croissantele sunt de tip mini, ultima tura a fost maxi, dar nu le-am mai pozat. Mi-a iesit untul din ele la copt, bine, nu tot, dar n-a fost misto. Data viitoare va fi mai bine :). 



Hai, treaca de la mine, daca tot am forma. La inimioara de gem de porto ma refer.


Un banc cu untura, off topic: ii spui la cineva "tu chiar te-ai ingrasat, ar trebui sa mai slabesti" si ii dai un chiscantutz cu untura si carnati, printre altele. Gestionam, nu-i problema. 

vineri, 3 februarie 2012

Saratele cu faina integrala, ulei de masline si seminte

Se vede din titlu ca n-au untura sau unt, da? Se vede. Au asa: 200 g de faina alba, 100 g de faina integrala, 100 ml de ulei de masline extra, 2 lingurite de pasta de susan - daca vreti si puteti, 50 ml de lapte, 4 linguri de chefir, 1 galbenus, 2 linguri seminte de susan, 2 linguri seminte de floarea soarelui, 1 lingura mac, 1/2 lingurita de sare. Pus aluatul la frigider o juma' de ora, o ora, decupate apoi dupa plac. Is bune si de luat la lucru, si la drum mai lung, si de rontait pe acasa, cu sau fara musafiri. Daca decupati aluatul rotund sau patrat, puteti folosi biscuitii ca baza pentru diverse chestii cremoase. Aperitive/gustari, gen. 





miercuri, 1 februarie 2012

O salata de ciuperci

Miniaturala, cel putin in poza. Ciupercile le-am taiat in 4 sau 6, in functie de cat au fost de mari. Se pun in tava aragazului, cat de cat rasfirate, ideea e sa nu le inghesuiti, ca sa se coaca uniform, sa nu balteasca, etc. Se presara cu sare, piper, cimbru, se stropesc cu foarte putin ulei. Se dau la cuptor, la foc mare, pana se shrink-uiesc un pic. In interior ar trebui sa ramana carnoase si usor zemoase, stati cu ochii pe ele sa nu se deshidrateze de tot. Pe langa ciuperci, au mai intrat in salata: o tija de telina, cateva masline verzi, cateva buchetele de conopida cruda, usturoi maruntit, ulei si otet. M-am gandit ca ar merge foarte bine cu un orez cu peste afumat, dar n-am avut peste. Desigur, se poate incerca.