miercuri, 19 decembrie 2012

Mini tarte cu dovleac, ceapa si branza de capra

Niste tarte numai bune pentru orice sarbatoare sau gustare, destul de usor de facut. Daca nu aveti vreme sa modelati crustele astea mititele, puteti sa ramaneti la varianta de biscuite, rotund/patrat/dreptunghiular etc. Eu as opta, totusi, pentru varianta de mini tarte. 

Pentru branza de capra am facut un amestec din: boabe de piper verde, tarhon, chimion, oregano, boia si chili (iute rau!), 1/2 lingurita din fiecare ingredient, zdrobite bine de tot in mojar. Am tavalit branza prin amestecul asta, am invelit-o in hartie, apoi in folie de aluminiu si am dat-o la frigider pana am pregatit restul.  

Pentru aluat: 70 g faina integrala, 50 g tarate, 20 g seminte de in, 80 g unt rece, 2 linguri lapte rece, un praf de sare. Untul taiat cuburi se framanta cu ingredientele uscate pana la obtinerea unui aluat sfaramicios, apoi se adauga laptele si se pune bila de aluat la frigider pentru cel putin 30 de minute, invelita in folie de plastic. Se intinde si se decupeaza cercuri pentru mini tarte. Se coc in formele unse cu ulei sau cu unt, 10 minute cu boabe de fasole/linte, ce aveti prin casa, la 190 - 200 de grade, apoi alte 10 - 15 minute fara boabe, la 175 - 180 de grade. Desigur, adaptati temperatura si timpul de coacere la cuptorul personal. 

Pentru umplutura: 300 g dovleac, 200 g ceapa rosie, 80 g sunca afumata, preferabil de casa. Dovleacul taiat cubulete mici l-am copt impreuna cu sunca taiata fasii, condimentate cu boia, piper si cimbru (n-a fost nevoie de sare si grasime pentru ca a fost sunca suficient de sarata si a lasat si grasime). Se mai intorc cu paleta de cate ori e necesar, se coc la temperatura mare, 240 de grade la cuptorul meu, pana se rumenesc frumos. Dovleacul trebuie sa fie usor inmuiat, dar sa-si pastreze din textura. La fel am procedat cu ceapa rosie (taiata pestisori), doar ca am sarat-o lejer, am presarat-o cu boia si am masat-o cu ulei, o lingura de ulei de floarea soarelui e suficienta. Ideea e sa fie rasfirate legumele in tava si e preferabil sa fie coapte separat, ca sa-si pastreze culoarea. 

Tartele sunt bune si reci, si calde, in opinia mea. Asamblarea o face fiecare dupa preferinte, eu am pus mai intai dovleac + sunca, ceapa, felia de branza si castravetele.  Nu e decor castravetele, desi contribuie simpatic la aspect. Nu merge fara castravete, completeaza bine gustul. In loc de dovleac, n-ar fi rele cu ciuperci, ori cu fasole, poate o pasta de linte, pasta de masline mai nesarate, o crema de ardei copt sau mai stiu eu ce. Ceapa coapta nu prea are de ce sa lipseasca. Imaginati-va numai si vedeti ce combinatii faine rezulta :). 

Cu aceste tarte mini particip la concursul “Castiga 3 pachete cu produse La Colline" de pe blogul Bucatareselor Vesele. Pentru ca chiar ne place branza de capra, am mai zis eu de dansa pe aici, pe undeva, pe blog :). 





2 comentarii: