luni, 10 decembrie 2012

Covrigi, un pic mai expliciti

Sa revenim, deci, la covrigii nostri. Am reusit sa fac cateva poze din proces, e metoda care mi se pare mie cea mai usoara, fiecare poate sa adapteze, desigur. Aluatul ce se vede e ceva mai hidratat, cu 50 g de apa in plus, mai precis. Se lucreaza mai greu cu el, nu recomand daca nu sunteti obisnuiti cu aluatul, in general. Repet, eu folosesc faina ungureasca de 550, din nou fiecare-si adapteaza aluatul dupa ce are in casa sau dupa voie :). Nu stiu sa va zic despre alte fainuri, caci nu am testat. E aluatul basic de paine, fara adaos de grasime, doar apa, faina, sare si drojdie. 

In poza se vede aluatul rasturnat pe o tava presarata cu faina (eu incerc sa restrang suprafata de lucru cat pot, nu tine neaparat de eficienta, ba din contra), aplatizat lejer si impartit, nu foarte precis, ca m-am grabit. Daca totusi mergeti pe un aluat mai umed (ca proportie, la 500 g de faina, intre 320 - 350 g de apa), as zice ce e mai bine de lucrat pe suprafata unsa cu ulei, mi se pare mai comod si nelipicios. Asa voi face si eu tura viitoare. Se ia o fasie din asta si, fie se foloseste asa cum e, fie se imparte in 2 bucati egale, ca sa obtineti 2 dreptunghiuri mai mici.  Se "lateste" usor, fara sa trageti prea tare de aluat, ca el oricum e ascultator daca s-a relaxat cum trebuie.  Dupa care se umple, sigileaza, ruleaza si se formeaza covrigul. Pam pam. 






De oparit, se pun in apa care clocoteste usor (cand incepe sa dea in clocot, puneti bicarbonatul) si se lasa pana se ridica covrigul la suprafata, cateva secunde dureaza. Se scot cu o paleta din aia cu gauri, se scurg si se pun in tava tapetata cu hartie de copt si se presara sare sau ce mai doreste caprioara. Dupa oparit, fie ii mai lasati 10 - 15 minute la crescut, fie ii puneti direct la copt. Eu obisnuiesc sa-i pun direct la copt. 


Sigur ca sunt destule variatiuni pe tema, ca sa avem ce testa. Io deocamdata iau o pauza de covrigi, dar planuiesc sa-i avem pe masa de Craciun, in multe feluri :). Sa pun si niste link-uri, gasisem mai multe faine, dar nu le-am salvat: http://www.thefreshloaf.com/recipes/pretzels , http://www.marthastewart.com/339013/soft-pretzels. Mai cautati, vedeti ce varianta va place mai tare :) .

5 comentarii: