marți, 11 septembrie 2012

Coapte, de toamna. O tarta si o placinta.

Numa' pozele, deocamdata.








Hai sa vedem ce si cum, ca se fac tare usor cele doua. Avem un aluat (mai mult sau mai putin) clasic de tarta, din 200 g de faina, 100 g de unt din cel gras (neaparat gras!), 1 galbenus, o lingurita de otet si 2 linguri full de iaurt. Aluat mai mult "amestecat", fara framantat inutil, parerea mea. Daca vreti, impachetati ca la foietaj, daca nu, nu. Lasati la frigider, in orice caz, o juma' de ora, o ora. Mai avem un soi de pireu de dovleac, din dovleac decongelat, macinat la robot si calit, ceea ca nu v-as sfatui neaparat. Sa fie proaspat, ori ca-i copt, sau dat pe razatoare si calit cu zahar/miere, unt, arome. Cu miere si scortisoara bate orice, I tell you, ca l-am facut asa pentru un strudel intr-o anume noapte. Pentru care strudel am trecut foile prin masina de facut paste, dar asta-i alta poveste.

In rest, vedeti si voi, felii de mere, prune, smochine, nuci si miere, pentru o lejera glazurare. Am copt (partial) crusta separat, apoi am umplut, decorat si copt pana la capat.

Placinta e buna, chiar buna, as mai modifica ceva pe la aluat (nu stiu exact ce inca), dar pe parcurs. Pana una, alta, asta-i versiunea: 300 g faina, 30 g unt topit, 2 oua, 150 g iaurt, 50 pana la 100 g zahar, cum vreti de dulce, 100 ml apa in care se dizolva o lingurita de drojdie uscata + 1 lingurita de zahar. E un aluat curgacios, ca cel pentru savarine, nu din ala in care-ti bagi mainile. Se amesteca pur si simplu cu lingura toate astea, se lasa la dospit pana-si dubleaza volumul. Se poate turna direct in tava in care urmeaza sa fie coapta placinta. Fructele taiate in bucati nu prea mari se pun pur si simplu deasupra (le-am pus cu putin timp inainte sa dau la cuptor), eu am avut smochine si prune, am presarat si samburi de floarea soarelui, apoi am picurat miere. Cam asa. Ideea cu placinta am aplicat-o tot in noaptea aia, dupa ce am vazut-o intr-o emisiune la Duna TV, unde niste doamne ne arata cum fac ele diverse placinte&co, de mare inspiratie, pe bune. Nu inteleg nimic din ce zic, evident, dar asta chiar nu conteaza, ca procesu' tehnologic ii destul de explicit pentru oricine. Prima data am facut-o cu gem si ceva nuca, cum am vazut la tipele astea. Nu am apucat sa pozez pe lumina, e foarte buna si cu gem. Ideea e sa nu puneti un strat foarte gros si uniform de gem, cum am facut eu, ca se lasa, cumva, aluatul fiind foarte moale. Si, eventual, sa puneti gemul din loc in loc, sa faceti un pattern. Portionati placinta imaginar si puneti o lingura de gem/bucata. Pun o poza urata din noaptea cu pricina, ca sa aveti idee.

P.S. Intr-o poza se vede izmana mea, va rog sa ma scuzati, am vazut dupa ce am urcat-o. Ghici in care :).

5 comentarii:

  1. la tarta ii foarte misto combinatia de fructe, iar placinta se face chiar repede, numa' ca ai de asteptat dupa aluat, sa creasca :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Este o tarta ademenitoare!:)
    Like.

    P.S:Izmana ta se vede in poza cu lumanarica portocalie;zici ca face parte din decor!:))

    RăspundețiȘtergere
  3. asa-i, ca de-aia n-am scos poza :))probabil de-aia nici n-am observat din prima.

    RăspundețiȘtergere