sâmbătă, 2 iunie 2012

Aniversare

2 anisori, pe 31 mai. O tarta mini, cu ciocolata si caramel si fructe, cirese si capsuni. 

Pentru aluat: 40 g faina, 25 g unt rece, 2 lg-te de iaurt gras. Aluatul se lasa 30 de minute la frigider, apoi se coace acoperit cu hartie de copt, peste care punem boabe de fasole/orez, ce aveti. 

Crema de ciocolata: 30 g ciocolata amaruie, topita pe baie de aburi cu 30 ml de smanatana dulce. Eu am pus si cativa stropi de esenta de menta. A stat la frigider cam o ora. In crema asta racita se incorporeaza lejer frisca batuta (la mana, desigur) din 50 de ml smantana dulce si un praf de zahar pudra vanilat. 

In crusta de tarta racita am pus un strat de caramel, apoi ciocolata spumoasa si am dat la frigider. Nu a apucat sa stea o ora, cu cat sta mai mult, cred ca-i mai bine. Apropos de caramel, daca vreodata se intampla sa nu fie tocmai omogen si sa para, asa, mai branzit, bagati mixerul vertical in dansul. Eu l-am cam dres pe-al meu :), straluce de cat e de fin. 






Ciresele nu-mi plac anul asta, capsunile parca-s mult mai gustoase. Cele de prin zona, zic, mici si uratele, dar extrem de gustoase. Ce vroiam sa zic, de fapt, e ca daca nu-mi faceam blogul asta, eram infinit mai proasta, culinar vorbind. Nici n-am cuvinte ca sa exprim :)). Asa ca, am castigat foarte mult, zic eu. Ma uit uneori prostita la oameni mari care nu stiu sa manance si nici nu vor sa invete. Am concluzionat ca daca nu-ti faci tu cu mana ta, nici nu ai sanse prea mari sa mananci decent, pentru ca s-ar putea sa nu stii ce-i bun pentru tine. Sau ce-i bun in general. Ma mai enerveaza gagicile astea care stramba din nas si n-ar pune mana sa faca, pentru ca efectiv n-au habar ce putin timp iti ia operatiunea x sau y si ce simplu e. Niste toante, niste fite, ce mai. (Pe masura ce imbatranesc, aleg sa tolerez mai putin :), asta e.) Mi se pare naspa, nasol, ridicol. Unele muieri au multe de invatat de la barbati, pornind de la strangerea aia banala de mana, datul de noroc. Foarte important gestul, esential, dupa parerea mea. Am deviat, desigur, asa ca va urez un uichend misto. Bunaciunizarea merge mai departe, evident. 

8 comentarii:

  1. La multi ani, cu intarziere! Chiar mi-am zis in gand cand am vazut poza pe feis : hm ,ziceai ca nu faci prajituri? Dar pentru aniversare, sa zicem, ai o scuza. Eu nu ma mai tin de regula "fara prajituri" ca-i prea trist. Dar mai cu masura :D.
    Eu de la o varsta constat ca incep sa am principii (in sensul nu al bun) si idei clare despre cum trebe facut :)). Si de mica mi-a placut sa fie prietena cu baietii, fetele - niste naspete :)) (mici exceptii de confirmat regula).
    no pa, ca bat campii! La multi ani !

    RăspundețiȘtergere
  2. thank you!:) mai ales io am intarziat sa ma felicit aici:) da, uite, mi-am gasit o "portita" pentru prajitura asta si gata, mi-am facut damblaua, nu mai imi trebe o vreme. na, io daca tot is asa hotarata, mai rezist, dar imi lipseste sa coc(really!). si io-s mai cu baietii, sincer, tot timpu' am developat relatii mai misto si mai relaxate cu baietii, desigur, cu exceptii, si nu vreau sa fiu inteleasa gresit. cat despre principii, nu ca nu as lasa de la mine, dar unele chestii prea sar in ochi:). lasa ca o sa bat eu campii despre una, alta, chiar daca nu-i locu'. te-am tzucat si weekend bun!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multi, frumosi, cu spor si chef inainte.
    Te pup, da' numa' daca-mi dai si mie tarta d-asta buna de la tine ca eu n-am nimic facut pe maine :-??.
    Duminica frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. penultima poza m-a dat gata....La multi ani sanatosi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. :)Alina, multumesc! e o prajitura foarte simpla, dar de efect si merge bine cu fructele de sezon. in poza am "aglomerat" ce-am crezut eu ca se potriveste.

      Ștergere
  5. mersi fain, Gabi, cu spor si chef sa fie, cat mai multi de-acum incolo :). trimit, trimit, cum nu :) Duminica faina!

    RăspundețiȘtergere