miercuri, 16 mai 2012

Unt aromat de casa si crema de branza

Am tot vazut pe bloguri untul asta si cum mie imi place ciobanitul de apartament, s-a potrivit cu ce aveam in frigider si l-am facut. Am avut o cutie de 1 l de smantana dulce (Dorna de 32%, always and forever) si 1 l de lapte, dar asta n-are legatura cu untul, ci cu branza. 

Practic, smantana dulce se bate cu mixerul pana scoatem untul din ea. Sau zerul, cum decideti. Mai intai devine frisca pufoasa, apoi se "taie" si la un moment dat o sa vedeti cum se separa lichidul de grasime. Aruncati lichidul de cate ori e nevoie, presati cu lingura untul ca sa iasa tot, pana il eliminati complet. Am amestecat untul cu sare grunjoasa, piper verde, cimbru uscat si putin chimen. Dupa aceea, l-am invelit in hartie, i-am mai pus un ambalaj de folie de aluminiu la exterior si l-am pus la frigider. E bestial. Zic sa faceti o prima tura din 500 - 600 ml de smantana, o cantitate mai mare nu-i foarte misto de batut cu mixerul. O versiune cu poze, aici.



Din lapte am facut branza dulce, pe care am pus-o la scurs si am mixat-o fin (cu mixerul vertical) cu smantana dulce, iar la final am sarat dupa gust. Smantana se adauga gradual, in functie de cum vreti sa fie consistenta. E cremoasa, dulceaga, grasuta si asa de buna! Ideea e de la Laura Adamache, am facut si varianta ei la un moment, dar mi-a iesit cam lichida, nu stiu de ce. Vedeti ce si cum la ea pe blog





In rest, I got stone, baking stone si multa paine la congelator, asa ca habar n-am cand o testez. Am facut si prima tura de socata, deloc dulce, foarte aromata si faina, doar ca daca tinea caldura, fermenta mai bine. Oricum e misto.

4 comentarii:

  1. ce faine poze! si imi place si ciobaneala asta, vreau sa ma apuc si eu de facut branze si iaurt.
    soc, deja ? aici inca n-a inflorit :(
    de unde piatra ? sa-mi spui daca ce diferenta face, cand o testezi, is curioasa.

    RăspundețiȘtergere
  2. scandurile schimba atmosfera tare vizibil, asa-i? si eu din cand in cand fac cate ceva, o branza, acum untul, ca nu am sursa de lapte, decat asta din comert. da, o inflorit socul, adica e peste tot prin piete pe aici. cat despre piatra: o venit ea la mine mai degraba, fara s-o caut eu prea tare. e glazurata pe o parte ... eu n-am stiut prea bine ce sa cer, am zis sa fie granit, dimensiuni si atat. la chestia cu glazura nu m-am gandit, dupa aia am citit una, alta. no, o s-o incerc si-s chiar curioasa, dar trebe sa faca diferenta. toate painile coapte in tava erau arse pe fund pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  3. Super tare!!!!Imi place si reteta,imi plac si pozele si imi place mult si blogul dumneavoastra!Trebuie sa-l iau la ''puricat''am vazut multe lucruri interesante.
    Revin cu impresii:-)
    Saptamana frumoasa va doresc!

    RăspundețiȘtergere