vineri, 6 aprilie 2012

Muschi de porc in crusta de piper cu piure de dovlecel si sos de lamaie si patrunjel

Nu ma asteptam nici eu sa se potriveasca asa bine intre ele, dar iata ca da. Poate sa fie un pranz obisnuit intr-o zi de sarbatoare. Am folosit:

430 g muschi de porc, curatat de pielite, daca-i cazul
1 lg-ta sare grunjoasa
1 lg-ta boabe de mustar
1 lg-ta boia
1/2 lg-ta cimbru uscat
14 g amestec de boabe de piper - rosu, verde, negru
1 lingura de ulei
10 g unt
zeama de la 1/2 lamaie

Pentru piure:
170 g dovlecel, taiat cuburi
70 g cartof, taiat in cuburi cat mai mici
70 g praz, feliat
60 ml smantana dulce
1 lingura de ulei pentru calit legumele
sare

Carnea (scoasa din frigider cu o ora inainte de a o gati) se usuca bine cu servetele de bucatarie si se rumeneste pe toate partile pe gratarul de apartament, bine incins. Folositi un cleste din ala de bucatarie ca s-o manevrati, nu o sacaiti cu furculita ori alta unealta intepatoare. Condimentele se mojaresc bine de tot impreuna cu uleiul si se imbraca muschiul de porc - eu am pus o parte din amestecul de condimente pe folie de aluminiu, carnea deasupra si restul de condimente peste carne, apoi le-am presat bine ca sa se lipeasca de carne. Carnea astfel "imbracata" se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se pun bucatile de unt deasupra si se stropeste cu zeama de lamaie. Se da la cuptor, la 150 de grade, pentru o ora si jumatate.

Pentru piure, se pun legumele (toate) la calit in ulei. Cand prind a se inmuia, se adauga sarea, se pune capacul si se da focul la minim. Vor fierbe in zeama lor, nu-i nevoie de alt lichid. Cand is fierte, se adauga smantana dulce si se mai lasa sa dea un clocot. Se paseaza pana devine un piure fin, usor spumos. 

Sosul vine ca o completare proaspat - acrisoara la iuteala porcului si dulceata dovlecelului, ca despre asta este vorba. Se pun la robot o jumatate de legatura de patrunjel, zeama de la o jumatate de lamaie mica, 30 ml ulei extra, un praf de sare, 1 catel de usturoi si 1/2 lingurita de menta uscata, ca din aceea am avut eu. Se mixeaza pana devine un soi de emulsie, de culoare verde-extraterestru. Se dichiseste farfuria, fiecare cum doreste, si nu necesita paine, in opinia mea. M-am gandit eu dupa aceea ca in loc de sos verde ar merge si un sos rosu, din coacaze si poate un pic de busuioc, proaspat. Daca nu uit, incerc la un moment dat. 






5 comentarii:

  1. e simplu si bun :) si, da, da bine in farfurie :)

    RăspundețiȘtergere
  2. multam Liana, am zis eu ca am si zile mai bune la dizain :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere