joi, 16 februarie 2012

Prajitura cu mascarpone, piscoturi si struguri

I'm still around, still cookin'. E drept ca nu inimiuoare, dar da. Btw, am gasit tuburi de cannoli la Auchan, ce bucurie! Mai sunt si alte forme dragute, daca vreti si va intereseaza, pentru savarine, nuci, briose, chestii. 

Prajitura asta e foarte simpla, dar de efect. Nu mai mancasem tiramisu de ceva vreme si vroiam o prajitura cu crema si piscoturi, dar nu chiar tiramisu, the original. M-am gandit sa-l fac cu lamaie sau cu portocala, in cele din urma au fost struguri din compot, de capatat. Ca eu n-am pus. So, avem aici un pandispan cu cacao si nuci, niste piscoturi, o crema de mascarpone cu frisca si struguri.



Pentru pandispanul din 2 oua: 30 g faina, 30 g cacao, 60 g zahar, plus fulgi de migdale si samburi de nuca presarati pe fundul tavii de copt; vedeti aici si aici cum se face. Peste, se toarna maglavaisul si rezulta un blat subtirel, cu iz de ciocolata amaruie, daca ati pus cacao buna. Numai bun pentru tipul asta de prajitura. Dupa ce e copt, se taie in jumatate pe lung, ca sa otineti doua dreptunghiuri egale. (Precizare: eu l-as fi facut din 3 oua, dar numai 2 am mai avut in frigider :), si mi-a fost lene sa cobor la magazin. Am taiat din margini ca sa-l indrept si a ramas spatiu intre blat si peretii tavii. Astfel, a fost nevoie sa mai completez cu piscoturi pe latura mica, initial, si pe laterale, odata asezat ultimul blat. Depinde cum vreti sa construiti prajitura). 

Crema: 250 g mascarpone la temperatura camerei se mixeaza la viteza mica cu o lingura de miere. Dupa ce devine cremos si oarecum pufos, se amesteca cu frisca batuta, incet&lejer, cu o spatula, pana obtineti o crema omogena si fina. Pentru frisca am folosit 200 de ml de smantana pentru gatit de la Dorna, care se bat cu 2 linguri de zahar pudra, daca nu vreti mai dulce. Ca si arome, esenta de portocala si coaja confiata de portocala. 

Piscoturile le-am inmuiat in zeama de portocala, fara adaos de zahar, 150 de ml mi-au fost suficienti.

Se umezeste interiorul unei tavi mici de chec, ca sa stea folia de plastic bine lipita de pereti. Eu am folosit o pensula de bucatarie ca s-o netezesc, merge foarte usor. Daca vreti, puteti sa "imbracati" in intregime tava cu piscoturi. Eu am asezat cate 3 "in picioare" pe latura scurta. Am taiat cam 1 cm de la un capat ca sa fie de aceeasi inaltime cu tava. Blatul de la baza (care va fi cel de la suprafata dupa ce se  rastoarna prajitura) se ajusteaza si el in functie de dimensiunea tavii. Astfel, avem pandispanul, un strat de crema, struguri - scursi si uscati, alt strat de crema, un strat de piscoturi, din nou crema - struguri - crema si cealalta jumatate de blat de cacao. Prajitura se infoliaza, eventual se acopera cu staniol si se da la frigider de pe o zi pe alta, cu ceva greutate peste - eu am asezat un fund de lemn, peste care am mai pus o cutie de branza, o bucata de cascaval, din astea. Se rastoarna pe o tava cu un pic de grija si o sa vedeti ca se va felia foarte frumos. Cu cat sta mai mult la frigider, cu atat e mai tzapana si mai aspectuoasa in sexiune. Eu am vrut s-o glazurez cu ciocolata, dar m-am razgandit. Poate data viitoare. Desigur, merge cu o gramada de fructe, gen zmeura, capsuni, mure, afine, etc. 


Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu