sâmbătă, 14 ianuarie 2012

Ce am ciobanit, pe foarte scurt

Pentru ca am o oala cu 1 kil si ceva de fasole pe foc, vorba unui domn pe care nu l-am vazut de o gramada de vreme si la care ma gandesc duios uneori (da, chiar eu): "este mult material", care urmeaza sa devina pasula sleita, inclusiv de pus la congelator. Pentru ca am zis ca nu ma bag la prea multe azi, dar mi-am facut-o cu mana mea, astfel ca mai sper la niste lipii, niste burgeri, ceva legume coapte, poate burek sau ceva cu branza sarata si ceea ce dorim sa devina traditionalul tort(ulet) de weekend. Asta conform noii reguli de interior culinaro-domestic, orice prajitura e un tort, in scopul extrem de practic de a invata sa facem torturi. Intentionez chiar sa definitivez un plan precis pentru acest tort, constatand eu data trecuta ca e un must, planul. Adica e mai bine sa nu fie cazul sa-l dregi din mers. 

Am ciobanit in miniatura, astfel, iata o scurta recapitulare fotografica cu produsele:


O branza cremoasa, branza topita si cascavalul 2, cel rulat s-a terminat. Branza topita nu mi s-a intarit, e de consistenta care se vede mai jos. E foarte buna, in schimb.


Rosiile merg bine cu toate.



Revin cu info mai incolo.

Pana nu uit si eu ce am facut, sa vedem ce avem aici. Am facut si cascavalul numarul 2, de data asta mai responsabil. Am pasat telemeaua cu untul (cu o furculita), apoi am adaugat branza dulce, bicarbonatul, le-am  omogenizat bine de tot. Am avut o telemea foarte sarata, moale si cam zemoasa, un unt banal, de 65% grasime, branza dulce grasa. Cascavalul a iesit altfel, mai moale, mai cremos, mai untos cumva. Mie mi-a placut primul mai mult. La primul am avut tot branza dulce grasa, unt de 80% grasime, iar telemeaua a fost uscata si de la cioban, nu de la magazin. Evident, cascavalul depinde foarte tare de ingredientele folosite. O sa mai incerc, desigur. L-am pus pe niste ciuperci la cuptor, sa vad cum se comporta. S-a rumenit frumos, nu s-a intins cum speram, dar a avut gust bun.


Branza cremoasa e din lapte + iaurt, am vazut-o la Nadina. Eu am pus o cutie de 375 g de iaurt gras la un litru de lapte de 3,5% grasime. Am lasat la scurs in frigider peste noapte, a mai ramas ceva zer, dar branza s-a putut consuma. Ar merge branza asta cu succes la diverse tarte, coapte sau la rece, printre altele. Eu i-am pus sare, asa ca n-am putut s-o incerc. Am folosit-o, in schimb, la placintele sarate, pentru omogenizare.

Branza topita am facut-o tot ca la Aphextwinz. E fluida, nu s-a intarit. E foarte gustoasa si se merita sa o faceti in casa fara discutie, daca sunteti consumatori. Cea de cumparat are o tona de E-uri. Ca sa fie cat mai fina, folositi mixerul vertical, cel cu cutit. Eu am mixat-o a doua zi, ca atunci mi-o trecut prin cap ca as putea.

Cam asta e, eu o sa mai experimentez pe parcurs si probabil mai povestesc si aici. 

2 comentarii:

  1. totul arata foarte bine! Asteptam si continuarea :)) We placut!

    RăspundețiȘtergere
  2. Merci, Ana, la fel si voua! mai pe seara incerc sa le si descriu:)

    RăspundețiȘtergere