marți, 24 mai 2011

Fasole batuta cu varza murata, a.k.a. pasula sleita cu curechi

Am mai zis eu de combinatia asta, o faceau bunicile in post. Nu se compara cu nimic altceva, va zic! Am facut si eu, dar totusi parca nu-i la fel cu ce tin minte. Nu stiu daca voi nimeri vreodata gustul acela, dar merita sa tot incerc. 

Nu-i nimic complicat: fasolea batuta bine se intelege perfect cu o mancare de varza murata simpla de tot. Se toaca varza marunt, la fel si ceapa - eu am pus o ceapa mica la juma' de varza, as zice ca nu strica sa fie 2 sau chiar 3 cepe. Se caleste usor ceapa, apoi se adauga varza si se mai invarte putin in oala. Se toarna apa cat sa acopere binisor varza, caci mancarea asta trebuie sa ramana totusi zemoasa, asa o tin eu minte. Se acopera si se lasa sa fiarba incet, pana se inmoaie varza si mai scade lichidul. Spre sfarsit, am lasat sa fiarba fara capac si-am aromat-o lejer cu marar si leustean tocat, am condimentat cu boia dulce si piper. Si cam atat, garantez ca se va manca cu multa pofta. 


luni, 16 mai 2011

Back home si o zi de cozonaci

Am revenit, dupa o rupere de rutina destul de brusca, ca sa nu zic brutala. Saptamana asta o luam de la capat si treaba cu no alarms and no surprises ma indoiesc ca va fi valabila, dar ne-am obisnuit. 

Ca sa nu stau degeaba, m-am pus pe copt. Au fost si cozonaci si paine, ca tot vroiam sa repet experienta cu cozonacii. Nu-s facuti cu faina de trei de zero, sunt din faina de 650, ca asta s-a gasit prin casa. Reteta e tot a Gabrielei Cara, numai ca de data asta am folosit 6 galbenusuri in loc de 5 si 280 g de zahar, i-am vrut un pic mai dulci. Au fructe uscate, parte inglobate in aluat la framantat, parte presarate pe foaia de aluat inainte de rulare. Am folosit 150 g de unt si 50 ml de ulei, la fel ca data trecuta. Si au fost oua de la buna, de asta si culoarea. Mie imi place cum au iesit, ar fi fost si mai misto daca aveam faina de 000. Ramane pe data viitoare. Am facut 4 cozonaci mititei dintr-un kg de faina, unul e deja mancat.

Saptamana asta ma tare indoiesc ca voi apuca sa gatesc ceva, iar sa pozez, nici atat. Asa ca va doresc zile senine si mancare buna, pana ne stabilizam cat de cat :). 



vineri, 6 mai 2011

Omleta cu ceapa verde si loboda

Imi plac omletele, se vede, nu? Pentru ca sunt versatile si practice in acelasi timp si pot sa combin fix ingredientele care-mi plac, dupa pofta si ce se mai gaseste prin frigider. De data asta a fost loboda si ceapa verde. Am pus ceapa tocata marunt in unt si ulei incins, am turnat amestecul din 2 oua, batute cu sare si piper, peste ceapa si am asezat frumos frunzele de loboda deasupra. Am intors omleta, sa se rumeneasca si fata cu loboda si gata. Am mancat cu ridichi si cas usor sarat. 


miercuri, 4 mai 2011

Focaccia cu branza si leurda

O paine excelenta, nici n-o mai comentez, are tot ce-i trebuie. Facuta din aluat ca cel de aici, doar ca are leurda si branza in compozitie. Cat despre metoda de lucru, aruncati un ochi aici

Merge mancata neaparat goala, ori cu ce va mai place. Eu la vremea aceea mai aveam sonc si cas, plus ca gasisem niste rosii cherry bunute, cu oarece gust. S-au cam potrivit. 





luni, 2 mai 2011

Mancare de leurda cu smantana dulce si slanina

Imi ramasese niste leurda in frigider si dadea semne de ofilire, asa ca am ales-o si-am facut mancarea asta, destul de rustica si cu gust, asa, de dupa-amiaza petrecuta la tara. Nu stiu, probabil tine tot de copilaria mea si de gusturile de atunci. Nu o asociez cu nimic in particular, dar trebuie sa fie ceva. Poate mancarea de loboda pe care o facea una din bunici foarte rar, habar n-am. Pana la urma, sunt norocoasa ca am petrecut primii ani de viata la sat, altfel nu m-as autointitula si simti asa de taranca in diverse ipostaze ale vietii mele. Cu autoironie si, desigur, falosenie de Banat. 

Am calit leurda taiata marisor in unt si ulei, nu mult, cat sa se inmoaie un pic. Apoi am turnat smantana dulce si-am lasat sa bolboroseasca usor, 2, 3 minute la foc mic, mic. Am dat gust doar cu sare si boia. Mi s-a parut ca-i lipseste ceva, asa ca am adaugat pe sfarsit si bucatele mici de slanina. E bine sa fie rumenite primele, apoi adaugata leurda. Eu m-am decis sa "afum" mancarea abia la final. Mancata cu pita de casa, e ceva. Poate si cu ardei iute, cum am facut eu, si cu ochi de ou sau omleta sau ou fiert. Sau cu ce vi se pare bun.