luni, 31 ianuarie 2011

Paine integrala cu iaurt

Asta e cea mai reusita paine a mea de pana acum. Mi-a placut si consistenta miezului, si coaja, si aspectul, tot. Am folosit:  450 g faina integrala, 50 g faina alba (ratacita intr-o punga:) ), 75 g iaurt, 250 ml apa, 2 lg ulei, o lg-ta zahar, sare, samburi de floarea soarelui, seminte de in, un plic de drojdie si faina alba pentru framantat. Se procedeaza ca la orice paine de casa, doar ca am lasat aluatul initial la dospit o ora si jumatate, nu m-am obosit prea tare cu framantatul in etapa a doua si odata modelata si asezata in vasul de dat la cuptor (uns cu ulei), am lasat-o la crescut o ora (de obicei las 30 de minute). Am obtinut un miez mult mai aerisit si o coaja bine bronzata, foarte crocanta, contrastand foarte misto cu consistenta miezului. Buna de tot pita asta!



Cu Shrek :).



 Cu zacusca de la mama.


Ziua 2.

duminică, 30 ianuarie 2011

Varza cu ciolan afumat, la cuptor

A venit randul verzei iarasi. Da, e un aliment destul de comun, mai sunt pe blog cateva feluri cu varza, dar e foarte buna si sanatoasa! Se poate combina cu o multime de alte legume si carnuri, fie in salate sau in mancaruri gatite. 

Am mai avut cateva bucati dintr-un ciolan afumat de casa, portionat, pentru ca era destul de marisor. Am tocat o varza mare, am feliat gros 3 morcovi, am taiat mare 4 cepe si un ardei kapia. Am pus mai intai la rumenit cateva feliute de slanina, nu le-am lasat sa se faca jumari, doar sa se coloreze pe margini si sa devina usor transparente. Apoi am pus ceapa, morcovii si ardeiul, le-am tot amestecat pana au prins luciu, le-am condimentat cu multa boia si putina sare. Am pus bucatile de carne, am turnat bulion si o canita de apa, am pus capacul si-am lasat sa clocoteasca cateva minute. Apoi m-am straduit sa indes varza cea multa, am dat focul la minim si-am lasat oala acoperita in pace, asta pana si-a mai lasat varza din  zeama si-a devenit amestecabila. Practic am lasat-o pe foc pana s-a-nmuiat binisor, iar inainte s-o dau la cuptor, mi-am adus aminte de niste buchetele de conopida ratacite in frigider, am mai turnat ceva bulion si-am potrivit de gust, am pus si patrunjel proaspat. A stat oala neacoperita la cuptor, la foc marisor (200 si ceva de grade la mine), pana a scazut lichidul (dar nu de tot) si s-a rumenit varza frumos la suprafata. A rezultat o mancare dulce si usor "afumata", all in all, fainuta tare  O sa fac intr-o zi o lista cu tot ce nu mancam pana la un moment dat, iar acum au devenit alimente curente in mesele zilnice. Cred c-as fi si eu surprinsa :). 


    

sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Omleta cu praz, ciuperci si branza dulce

No, din aceeasi etapa, alta omleta. Si fac o pauza aici, ca deocamdata mi-o ajuns de-atatea oua. Asta e cu praz si ciuperci, o lingura de branza dulce, una de branza sarata si o lingurita de faina. Asociata cu niste ridichi, fara paine, indestulatoare by itself.

 

vineri, 28 ianuarie 2011

Sarmale de post

E a doua oara cand fac sarmale de post, prima data am pus in umplutura si crutoane de paine si am pus prea multe. Au fost mancabile sarmalele, dar n-am fost neaparat incantata. Acum n-am mai pus deloc. Am folosit asa: aprox. 700 g de ciuperci proaspete, o ceasca de orez, 2 cepe, 2 morcovi, o tulpina de praz, un ardei rosu, o mana de stafide si una de samburi de floarea soarelui, rumeniti usor. Toate legumele tocate marunt, in afara de morcovi, pe care i-am dat pe razatoarea mica. Mai intai am calit ceapa, prazul si morcovii rasi, am pus ciupercile si-am lasat pana s-a evaporat apa, apoi am pus orezul si putin bulion; la sfarsit ardeiul, stafidele si samburii, plus patrunjel proaspat tocat si leustean uscat. Le-am dat la cuptor cu apa si vin alb - trei sferturi apa, un sfert vin, si crengute de leustean deasupra. Bune!  
  

joi, 27 ianuarie 2011

Omleta cu ardei si ceapa si dovlecei cu iaurt

Sunt in etapa "omleta zilnica". Sau ouale zilnice. Eu, care nu consum oua de obicei, dar imi place omleta. Nu cred ca o sa ma tina prea mult, anyway, nu mi se pare de rau, mai ales in combinatii sanatoase, cu multe legume. Si-am observat ca practic nu mi-e foame aproape toata ziua dupa o gustare de genul asta. 

So, a fost ziua cu omleta cu ardei, ceapa si patrunjel, 2 linguri cu iaurt pentru amestec, sare, piper si boia din aia buna; ceapa si ardeiul calite in ulei si unt (da, am un pattern si precizez ca pun cam 1/2 lingura ulei si un varf de cutit mai generos de unt; ajunge atat), turnate ouale batute cu iaurt si patrunjel, lasata omleta la rumenit, intoarsa, fiecare cum poate. Am asezat totul pe o felie de paine integrala de casa (by the way, the best bread so far, o s-o arat :)), am pus si cateva felii de piept de pui afumat, iar deasupra un fel de tzatziki cu dovlecei cruzi: taiati felii subtiri, sarati si piperati, stropiti cu zeama de lamaie si ulei de masline, adaugat un catel de usturoi ras, apoi amestecati cu iaurt. Foarte, foarte buni, superalternativa la sosul cu castraveti :). Clar ca puteti adauga ce legume doriti in plus: morcovi, ardei, broccoli, chiar conopida cruda, frunze de spanac, leurda, mi-ar placea si cu ciuperci crude, marinate in prima faza. Eu gandesc acum in termeni de verdeturi, ca din ele simt nevoia sa consum. Cu anumite exceptii, gen sos caramel cu banane, in perioada asta :).



Gustare cu porcusor cu tot. Sau pentru porcusor :), tinand cont ca am pus strat dublu din fiecare.



miercuri, 26 ianuarie 2011

Omleta cu dovlecel

Asa de buna o fost omleta asta! Am gasit dovlecei foarte tineri, buni de mancat cruzi, ceea ce voi si face. Doar ca i-am folosit la omleta de data asta. Am taiat un dovlecel in felii nu foarte subtiri si le-am pus la calit in putin ulei si unt, doar cat sa se inmoaie si sa se coloreze putin. Am turnat apoi  amestecul de omleta facut din 2 oua si o lingura de smantana slaba, bine condimentat cu piper. Odata rumenita pe-o parte, am presarat branza rasa deasupra si-am impaturit omleta, am mai lasat-o putin pe foc. Am plasat-o pe farfurie, am presarat patrunjel proaspat si i-am facut un mot de hrean. Foarte faina combinatia. 




marți, 25 ianuarie 2011

Salata de cruditati

Incet, incet lasam porcul si trecem la mancaruri mai verzi :). Am facut o salata lejera, cu varza, morcovi, castraveti, ridichi si praz, cu sare si piper, otet si ulei de dovleac. Uleiul de dovleac merge bine si cu varza cruda, nu doar cu cea murata. Am mancat-o cu mare pofta, abia astept leurda!

 

luni, 24 ianuarie 2011

Cornulete fragede cu untura

Finally, am facut cornuletele. Am gasit mai multe variante de retete si cum nu le-am mai facut pana acum, nu am stiut ce sa aleg din prima. Pana la urma am folosit asa: 300 g faina, 180 g untura - initial am vrut sa pun 150 de g, dar am zis sa fiu generoasa, 2 galbenusuri batute cu o jumatate de iaurt mic (aprox. 75 g) si 50 g zahar. Am combinat reteta lui Lili cu cea gasita la Radu Anton Roman, doar ca in loc de smantana am pus iaurt. Nu stiu daca asta e cea mai buna varianta de aluat, dar va zic ca treaba cu topitul in gura e pe bune :). 

Aluatul rezultat din ingredientele de mai sus este foarte, foarte fraged. A stat cam 2 ore la frigider, apoi l-am impartit in 8 bucati egale, lasate in frigider si scoase una cate una, pe masura ce formam cornuletele. Pana sa dau la copt prima tura, tot in frigider au stationat si ele. Am urmat indicatiile lui Lili in ce priveste modelarea cornuletelor: se intide in foaie subtire (dar nu transparenta) bucata de aluat si se imparte in 8 triunghiuri, care se umplu cu ce doreste fiecare si se ruleaza de la exterior spre interior. Apai sa mananca unul dupa altul, fix fara numar, pana-s gata :). Neaparat de facut in cantitate dubla. Incredibil, dar exista si mofturosi carora li se pare ca mvaaaaaaai, dar au si zahar deasupra, eu nuuu. Pai au, ca ase-s bune cornuletele cu untura:)). 



duminică, 23 ianuarie 2011

Omleta cu ciuperci, ceapa, masline si branza

O omleta absolut indestulatoare, din 3 oua batute bine cu 3 linguri de lapte si branza rasa, plus piper proaspat rasnit; puse la calit la foc iute ceapa, ciupercile si maslinele, in unt si ulei; turnat amestecul cu oua peste ele, lasat sa se rumeneasca. Apoi, incercand s-o intorc, s-a rupt, asa ca am decis sa le amestec pe toate, ca nu mai aveam ce face. Mie imi place omleta "intreaga", gen turta, asa o fac de regula. Nu pot lipsi feliile transparente de slanina, in ce ma priveste :), si pita neagra. Bun de tot. 

 

vineri, 21 ianuarie 2011

Chifle cu branza si usturoi

Chifle nu am mai facut pana acum, erau pe lista de asteptare. Am tot cautat, m-am tot sucit, le vroiam cu lapte in orice caz, dar nu stiam ce varianta de aluat sa aleg. Pana la urma am folosit asa: 500 g faina tip 650, 250-260 ml lapte caldut, 50 g unt, un ou, un plic drojdie, cam 4 - 5 linguri cu varf de branza sarata de oaie, data pe razatoarea mica, in amestec cu 2 catei de usturoi rasi si ceva leustean uscat.

Am framantat faina cu untul rece, taiat cuburi, odata cernuta si bine amestecata cu drojdia. Am adaugat in mijlocul gramezii de faina o parte din lapte si oul, le-am batut usor cu furculita si-am inceput sa incorporez incet faina, turnand treptat lapte. Odata incorporata aproape toata faina, am adaugat si branza si-am continuat sa amestec. Mi-a mai cerut faina aluatul, branza fiind relativ umeda, dar nu foarte multa. Ii dam aluatului faina cata cere, nu in plus :), in functie de ce tip de branza folosim. Am obtinut un aluat destul de moale, dar elastic si nelipicios. Nu l-am framantat foarte mult, pana-n 10 minute, apoi l-am lasat la dospit o ora. 

Inainte:


 Dupa, desi nu-i poza prea relevanta:


Nu am mai framantat, l-am manevrat doar cat sa iasa aerul din el. Chiflele se formeaza usor, acum depinde cat le vreti de mari, eu le-am vrut mititele: se prinde bucata din aluat cat incape intre degetele unei maini, apoi se taie cu cutitul. Mie asa mi s-a parut cel mai usor. 


Se modeleaza bilute si se mai lasa 20 - 30 de minute in tava, la cald. Eu le-am pus pe hartie de copt, pensulata vag cu ulei. Le-am uns si cu putin lapte inainte de coacere.


Se lasa la cuptor pana-s frumos rumenite si se pensuleaza cu unt topit cat sunt calde.

Am obtinut chifle cu coaja subtire si crocanta, pufoase in interior, cu aroma de branza si usturoi. E indicat sa fie consumate calde :). 



 Azi e albinuta cu noi. Vor mai urma, pai de ce sa nu ne jucam ;).


joi, 20 ianuarie 2011

Salata de fasole boabe cu ceapa coapta si slanina

E o salata extrem de satioasa, isi justifica numele de salata prin modul in care se face, din punctul meu de vedere. Noi practic am mancat-o tot cu ... salata, de varza cruda ori de varza murata :). S-au potrivit bine. Mi-am adus aminte, cand stateam la bunici, in perioada postului, mancam "pasula sleita cu curechi", fasolea eventual cu ceapa calita, iar varza murata facuta ca un fel de papricas ceva mai subtire. Cu lipie calda :). Incredibil de bun, imi dau lacrimile cand ma gandesc la gust :)).

Pentru mancarea asta am folosit: fasole boabe fiarta, ceapa coapta, slanina, usturoi ras fin; stropita cu otet balsamic, putin ulei, condimentata cu sare si boia de calitate. Un amestec destul de comun, dar va zic ca gustu-i foarte misto, mai ales dupa ce-si ia fasolea aroma de usturoi. A, as fi pus si gogosar murat, dar nu mai aveam. Daca nu vreti sa mancati "salata cu salata", amestecati inclusiv varza cu fasolea si restul ingredientelor. Eu le-am preferat separat de data asta. Se poate varia dupa plac, ca la orice salata :).

Salata de varza proaspata e simpla, doar cu sare, piper si foarte putin otet.  

 
Cea de varza murata e cu ulei de dovleac.


Vacuta e si ea cu noi azi :).


marți, 18 ianuarie 2011

Baghete din faina integrala

Sunt baghete facute din 800 g faina integrala si 200 g faina neagra, aprox. 600 ml apa calduta, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura de zahar, 2 plicuri de drojdie si sare. Deci reteta clasica, acelasi procedeu de lucru ca si pana acum, doar ca am vrut sa mai variez putin cu forma, am facut 3 baghete, o chifla mica si o impletitura. Iar de data asta am sarit peste etapa doi de framantat, le-am modelat doar. Aluatul din fainurile astea se framanta mai greu, e mai pietros, ca sa zic asa. La tipul asta de aluat chiar prinde bine masina de paine. Painea a iesit buna, n-au crescut foarte tare baghetele, dar multumitor. Ar fi trebuit sa le coc in 2 ture sau in 2 tavi, asa s-au lipit una de alta si n-au mai avut loc. Sunt curioasa in cat timp se termina :). De data asta am o poza si cu painile inainte de coacere, lasate la crescut in tava: 


Dupa 45 de minute (par rumene, nu-s :), e de la soare): 


Si coapte: 






luni, 17 ianuarie 2011

Papricas de pui

O mancare tare bunuta, asta mai ales pentru ca am facut-o cu pui de casa. Si cu multe legume, ca sa fie dulce si aromata. Lasata sa fiarba incet, ca sa se "topeasca" legumele si sa devina saftoasa, iar carnea sa se desprinda de pe os. 

Am facut papricasul din aripi si copane, restul a mers la ciorba. In prima faza am pus toata carnea la fiert (cu ceapa si radacionoase si sare) si-am scos bucatile pentru papricas dupa ce-a dat supa in clocot. Intre timp, am taiat mare legumele: 3 ardei rosii, 2 cepe si 2 morcovi; pe langa ele, vreo 6 catei de usturoi, tocati maruntel. 

Am pus carnea la rumenit in putin ulei si unt, plus un catel de usturoi zdrobit. N-am lasat-o foarte mult, doar cat sa prinda culoare. Am adaugat toate legumele, jumatate din cantitatea de usturoi, am condimentat cu sare si boia, am turnat o canita de vin si-am lasat la innabusit. Dupa vreo 15 minute, am turnat apa pana la nivelul legumelor, am pus capacul si mi-am vazut de treburi. Inainte sa fie gata mancarea, am potrivit de gust, am pus restul de usturoi, patrunjel si gata. Foarte buna o iesit, ideea e sa fie lasata sa fiarba incet de tot. Si na, sa folositi pui crescuti cat de cat in libertate. Am tot vazut la Dana puiul asta, nu l-am incercat, dar pare sa fie asemanator cu ce primesc eu de la bunica-mea. Ceva mai dolofan, astia care mai scapa in gradina is mai supli :), dar cred ca-i oricum mai bun decat majoritatea :).