joi, 1 decembrie 2011

De azi

Am facut si eu fasole, mai mult intamplator decat traditional. Si nu e ciolanoasa sau carnatoasa sau cu animale in general, e numa' cu legume, gen morcov, telina, pastarnac, ceapa, ardei, usturoi. Fiarta in 2 ape, legumele calite in foarte putin ulei, stins cu amestec de bulion si apa. Adaugata fasolea, completat cu lichid (apa + bulion), lasat sa dea un clocot pe foc si bagata la cuptor, pana scade bine merci. In rest, numa' sare si piper, plus leustean uscat, puse inainte sa dau la cuptor, la fel si usturoiul. Pe langa, chiftele din carne de vita, decat cu ceapa, usturoi, ardei, ou (fara faina, pesmet, etc.) si o tzar' de cimbru. Coapte, si nu fripte. Astea pentru mine si cine mai vrea. Pentru ceilalti, carnati de porc afumati. Nu de casa, dar bunuti. Mai am o placinta cu mere la cuptor, care pare sa fie misto de tot, mai un pic e gata. Si daca o sa am chef, poate fac si o varza calita cu carnati, mai incolo. In rest, eu continui cu d-astea usurele, mai gust din (aproape) orice, dar atat. 



Si la multi ani, desigur.

Intre timp, am scos si placinta de la cuptor, e banala, dar excelent de buna. Aluatul e din 400 g de faina, 200 g de untura, 1 ou, 2 linguri de zahar, 1 lingurita praf de copt si lapte batut, cat sa lege aluatul, cateva linguri intra; dat la rece o juma' de ora sau cat mai trebaluiti cu altele. Merele, taiate cubulete si fierte cu zahar si scortisoara pana scade lichidul. E foarte bun aluatul, zic ca merge si pentru cornulete din alea fragede.



8 comentarii:

  1. Frumoasa tarta! Si sper ca n-ai uitat de paharul de vin rosu "de regim" !

    RăspundețiȘtergere
  2. of, nu :) numai ca nu-i chiar zilnic ... dar e :)

    RăspundețiȘtergere
  3. As vrea ca felia din poza sa se teleporteze la mine pe masa, si sa isi mai aduca si vreo doua trei surori :)

    RăspundețiȘtergere
  4. o fasole tot vreau sa fac si eu. altfel, o tin pe "mediteraneene", rucola si ierburi. nu stiu de ce, dar de cativa ani incoace inainte de Craciun nu-mi vine manca nici un pic de carne, desi in mod clar nu tin post...

    RăspundețiȘtergere
  5. eu am ajuns la maica-mea ...si pentru vreo 2 zile s-o cam dus tot planu', care mergea chiar bne :(.intre timp mi-am mai revenit, selectez cat pot :). post nici eu, nu vad de ce. si in alte dati parca eram mai entuziasmata de porcismele de sezon, dar acum nu, nu stiu de ce. cred ca-i mai bine asa.

    RăspundețiȘtergere
  6. pe de alta parte eu cred ca - cel putin in cazul nostru - e si foarte cald pentru perioada asta, nu prea iti vine sa bagi slanina cu paine cand afara aproape da iar mugurele-n pomi (am avut si 12 grade, ce sa mai... azi 8... asa ca, da-i cu iarba, da-i cu vin :)) )

    RăspundețiȘtergere
  7. da, si asta-i drept. n-as putea spune ca ma deranjeaza vremea asta :). ce sa zic, am mai alternat cu must de casa si intr-o zi am dat peste niste bors, tot de casa. mi-o placut :). tot asa cald ii si aci, mai da si cate-o ploaie lejera.

    RăspundețiȘtergere