joi, 29 septembrie 2011

Salata cu vinete, peste afumat, legume si maioneza

Am mai facut salate cu peste afumat, si cu, si fara maioneza. Am folosit macrou la salata asta, il prefer in favoarea altor pesti afumati. E carnos, n-are multe oase si e bun. Mie mi se pare ca vinetele merg bine cu petstele afumat. In orice caz, o sa mai incerc si alte combinatii, sa ma dumiresc pana la final. Urmeaza somonul, cel mai probabil. 

Salata asta contine multe legume, pe langa vinte si peste: ardei tocat cubulete, morcov ras fin, praz feliat cat de subtire, cozi de ceapa verde si mult patrunjel. Initial am zis ca pun si castravete, pana la urma s-a regasit in farfurie langa salata. Oricum, nu trebuie sa lipseasca, pentru ca vine cu prospetime. 

Vinetele se taie cubulete, se dau cu sare si zeama de lamaie (precizez asta de fiecare data ca eu nu omit, deci mi se pare oarecum important :)) si se lasa la scurs. Se trag apoi la tigaie in putin ulei, la foc iute, pana se rumenesc frumos. In nici un caz nu trebuie sa devina moi spre terci. Pestele se rupe in bucatele, se elimina oasele, alea care mai sunt. Maioneza am facut-o dintr-un ou, 200 ml ulei, 1 lingura jumate' de zeama de lamaie (am preferat-o mai acrisoara), 1 lingurita mustar si un praf de sare, puse toate intr-un vas mai inalt si mixate cu mixerul vertical pana se obtine o maioneza ca aia de la magazin, groasa si galbuie. No, si nu mai ramane decat sa amestecati toate astea si aveti salata gata. E buna de aperitiv, e buna de luat si la lucru, daca scoateti ceapa si prazul si aveti un frigider pe plantatie. Eu am facut si niste chips-uri de vinete pentru decor, taiate felii foarte subtiri, cu coaja cu tot, pensulate cu ulei si presarate cu sare. Si cu ierburi uscate, daca vreti. Se dau la cuptor la foc mare pana se usuca, se intorc o data. 

Ce-as schimba data viitoare: as adauga si cubulete de cartof fiert si as mari cantitatea de vinete; as pune mai putin peste afumat. La salata asta au intrat un ardei, cozile de la un fir de ceapa verde, o bucata de praz de vreo 4 cm, jumatate de morcov si o vanata mica. Si (poate prea) mult patrunjel, din dorinta mea de avea cat mai mult crud in farfurie. Deci, proportia de legume crude cam mare fata de vinete. Iar pestele, afumat fiind, predomina gusturile. Nu cred ca am cum sa gasesc eu echilibrul perfect in termeni de ingrediente, dar in principiu cred ca ar fi mai misto: sa predomine vanata, sa fie si un pic de cartof fiert, poate sa fie ceapa rosie in loc de praz, si mai putina verdeata. De la ceapa verde zic ca se pot pastra niste frunzulite, iar ardeiul, mai mult pentru culoare. Iar peste afumat, numai asa, sa aiba salata un damf lejer. Ii trimit si postul asta foarte lung lui Betty si sper sa nu se supere ca vine asa tarziu :). Ce sa fac, cu vinetele ma impac destul de bine.






Eu m-am jucat si cu sapuniera si cu ce-i in farfurie, ca am avut lumina fainuta. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu