marți, 13 septembrie 2011

Legume umplute si sarmale deosebite :)

Facute acum niste saptamani, n-am uitat de ele. Avem aici (partial!) umplutura mea de sarmale, care nu e niciodata aceeasi si s-a cam modificat de la primele incercari. Dar, sa zicem ca as folosi: la juma' de kil de carne, 2 morcovi + 2 radacini de patrunjel date pe razatoarea mica, 4-5 cepe mici/medii tocate maruntel, 1 ardei kapia mare, tocat si el cubulete mici, o ceasca de orez. Lasand gluma la o parte, eu n-am sa dau niciodata cantitati extrem de fixe (exceptie facand prajiturile, aluaturile), ceea ce s-a si vazut pe parcursul acestui blog. Asta deoarece nu mi-am propus, desigur. Si pentru ca experimentez. Tot din intamplare, experimentele mele ajung atat in farfurii, cat si pe blog, ceea ce va doresc si voua. Un alt motiv e ca nu reusesc sa gatesc eu insami dupa cantitati exacte, doar daca e neparat necesar. Plus de-asta, o ceapa medie e mai mica decat una mare, nu-i asa? La fel cartoful sau morcovul. Ceea ce vreau sa spun, de fapt, e ca la sarmale eu folosesec destul de multe legume, din categoria radacinoase si ceapa, mai ales. Multa ceapa. Ardeiul rosu, de asemenea, mi se pare un must. Le calesc si pun si carnea sa se gateasca un pic cu legumele si orezul, uneori cu bulion, alteori cu vin sau cu ambele. Imi place sa pun slanina taiata marunt, cand am, multa boia si neparat leustean, pe langa alte ierburi. Cam atat, ca am deviat destul.

In umplutura acestor legume nu avem orez, de-asta zisei partial, ci cartofi (4-5 cartofiori), tot sub forma de cubulete cat mai mici. Cu orez am tot facut legume umplute, am zis sa incerc si cu cartofi. Am umplut ceapa, ardei si rosii, plus un cartofior ratacit. Cartofii i-am pus la calit inainte sa adaug carnea, deci dupa ceapa, legumele razalite si ardei. Nu se lasa mult pe foc legumele astea, numai cat sa prinda luciu. La fel, odata adaugata carnea, o las pana-si schimba culoarea. Lichidul pe care-l adaug poate sa fie si apa sau supa de legume, daca nu-i bulion sau vin. Nu torn mult, doar cat sa depasesca putin fundul oalei, ca mai lasa si carnea zeama buna.

Asta mi s-a parut cea mai misto versiune de legume umplute, cu cartofi in compozitie. 





Ati mai mancat sarmale cu cartofi in umplutura? Eu, din intamplare :). Is bune, ma. Mi-a ramas umplutura, aveam varza murata la congelator, am umplut sarmale. Le-am copt, si nu fiert, evit cat pot sa le fierb. Nu ca n-ar fi bune, dar imi plac mult mai mult la cuptor. Cartoful cu varza murata e o treaba. Si leaga umplutura asta intr-un mod tare fericit. La modul ca mananci si te tot minunezi la fiecare imbucatura. Sa zic ca-mi plac astea mai mult decat cele clasice? Nu stiu, pana la urma tine de gusturi. M-au surprins tare placut, in orice caz. 


11 comentarii:

  1. Interesanta ideea cu cartofii, am sa incerc si eu daca zici ca e asa buna combinatia :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Bogdana, mie mi-o placut tare mult. acuma nu stiu, o fi si pentru ca din start imi place varza murata + cartofi + afumatura si le tot aduc impreuna :) aici n-a fost afumatura dar oricum, bun. vezi cum e :).

    RăspundețiȘtergere
  3. si da, stiu, ca am unele gusturi foarte bazice asa, ca sa nu zic ciobanesti :), dar asta e.

    RăspundețiȘtergere
  4. pe mine m-ai cucerit.m-a lovit in 6 ani de cand is maritata o singura data pofta de sarmale si pentru ca nu se gasesc foi de vita de vie le-am invelit in frunze de spanac.pe cuvant ca mi s-au parut mai bune decat cele clasice.acum m-a lovit iar pofta de sarmale...cu cartofi!pupicei

    RăspundețiȘtergere
  5. eu pana sa incep sa fac nu prea mancam, acum ca le fac cum imi place deja e altceva. drept e ca rulatul cam ia timp, dar na, nu fac toata ziua. iar astea cu cartofi au fost chiar intamplatoare, ca puteam sa fac o mancare in straturi cu varza murata si umplutura. cu spanac n-am facut, cu stevie si vita de vie da, mi-au placut ambele.

    RăspundețiȘtergere
  6. pfuuuuu! ce mi-ai facut! iar m-a apucat pofta de mamaliga! si de sarmale :)))

    RăspundețiȘtergere
  7. pai cu mamaliga-i repede, cu sarmalele nu chiar, dar poti sa trisezi cu ardei umplut sau alte legume :) sau sa faci o musaca cu varza murata :)

    RăspundețiȘtergere
  8. varza murata este printre preferatele mele, sa nu zic in top, imi place in orice forma, iarna, tocata cu un pic de ulei si o lingura de sos de rosii mananci pana uiti :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Wow, ce pofta imi faci de sarmale si experimentari in bucatarie :), iar mamaliga arata intr-un mare fel, imi place la nebunie.

    RăspundețiȘtergere
  10. da, Bogdana, si eu as manca varza murata in nestire, de fapt cam asa si fac cand am provizii :))

    RăspundețiȘtergere
  11. labonnebouche, atunci iti doresc o portie, de fapt o oala de sarmale cum iti plac tie cu mamaliga cu tot:)!

    RăspundețiȘtergere