duminică, 7 august 2011

Langosi cu branza

Am zis ca nu postez despre ei, ca-s destul de banali. Foarte buni, in orice caz. Tot incerca C. sa-mi explice diferenta dintre colacei, langosi, turce. Si-mi cerea sa-i fac colacei. In fine, n-am inteles cum sta treaba cu fiecare si nici ce vrea el sa rezulte din aluatul fript. Pana la urma, mi-o amintit bunicul meu cum faceau babele turtele la sat si procedez si eu ca ele acum, iasa niste turte bune de tot. Zau. Fac un aluat din 1 kg de faina, 650 ml apa, 4 linguri de ulei, 1 lingura de sare si 2 cuburi de drojdie proaspata (dizolvata cu o lingurita cu varf de zahar in apa calduta, din cei 650 de ml) sau 2 plicuri de drojdie uscata. E aluatul din care fac si pizza si o paine tare buna sau focaccia, vedeti aici ce si cum. Acum fac si langosi tot din el.

Cum spuneam, procedez asa cum mi s-a transmis pe cale orala, deci cam cum faceau babele. Dupa ce dospeste aluatul asta un ceas, iau din el cat cred de cuviinta (de regula jumate sau un sfert) si-l intind in foaie subtire de tot, aproape transparenta, pe suprafata unsa cu ulei. Apoi il rulez strans si il tai in bucati egale, pe care le depozitez pe o tava mare, unsa si ea cu ulei. Asa fac eu, acuma fiecare cum i se pare mai usor. Intind fiecare bucata cu sucitorul, tot subtire si umplu cu branza, de care am. Impatur, lipesc bine marginile sa nu iasa branza si C. le prajeste. Se umfla bine de tot in tigaie, nu va speriati, e de bine. Indicat e sa folosit o branza cat mai uscata. Sunt tare bune, desi se pare ca nu-s colacei ... De-asta eu zic ca-s langosi, turce din aluat de pita (ceva mai bine hidratat), mai exact. 


8 comentarii:

  1. Diferenta intre colacei si turte e ca turtele au drojdie iar colaceii nu.
    Asta e reteta de colacei de la bunica :3 polonice lapte caldut, 1 polonic apa calduta, putina sare, fainca cat cuprinde. Coca se intinde, se unge cu ulei caldut, apoi se rasuceste si se rup colacei.
    Idee e ca aluatul sa fie cat de moale posibil, dar sa nu se prinda cand il intinzi. Se intinde tot aluatul, se unge cu ulei apoi se face rol. O sa fie un cilindru lung, il iei de un capat si il innozi apoi rupi nodul si il intinzi si ala e un colacel. Nodul ar trebui sa fie cam de marimea unei mandarine sau ceva de genul...

    RăspundețiȘtergere
  2. o sa incerc, Oana, n-am mai facut si nu stiam de reteta si de diferenta :). metoda vad ca e aprox aceeasi, minus innodatul. multam fain, acuma ii explic eu lui C. si cui ma mai intreaba :), ca nici el nu cred ca-i chiar lamurit

    RăspundețiȘtergere
  3. Ce pofta mi-ai facut... De mult nu am mai gatit ceva traditional in materie de deserturi, iar tehnica ta de pregatire a aluatului mi se pare foarte interesanta. Trebuie sa incerc si eu asa. Te pup si iti doresc o zi minunata :).

    RăspundețiȘtergere
  4. Ralu, noua ne plac mult si turtele astea si gogosile sau cozonacii ... acuma stiu ca nu-i indicat sa fac prea des, incerc sa nu :). iar despre aluat, fac cum mi s-a zis, ce iasa seamana cu ce se facea la sat. poate ai chef sa incerci intr-o zi :). zi faina sa ai!

    RăspundețiȘtergere
  5. m-am speriat foarte cand am citit ca faci langosi dintr-un kil de faina, dar m-am linistit cand am vazut ca ti-i prajeste altcineva! :)) asa da!

    RăspundețiȘtergere
  6. da, ii prajeste, oricum din tot kilu' asta fac si paine si uneori si pizza. desi nu cred ca ne-ar parea rau sa fie doar turte :)

    RăspundețiȘtergere
  7. desi mi-e frica de ele :)), imi plac tare mult! o data pe luna cand e piata mare in partea mea de oras, vine chiar langa usa mea o rulota cu langosi :)). e greu de spus ce coada e mereu acolo :)))

    RăspundețiȘtergere
  8. mie mi-i frica de uleiu' ala cand e de prajit, de-asta ma eschivez :) dar, de buni is chiar foarte buni, n-avem ce face :)

    RăspundețiȘtergere