vineri, 15 aprilie 2011

Ciocolata de casa

Am facut din intamplare ciocolata asta. De fapt, aveam de gand la un moment dat s-o fac, apoi am uitat de ea, apoi am dat iarasi peste reteta si i-a venit in sfarsit randul. Mie imi place mai mult cea alba, daca e sa aleg, dar nici pe cea cu cacao n-o refuz, daca-i reusita. 

Ingrediente:
350 g zahar (am pus 300 g)
100 ml apa
100 g unt
250 g lapte praf
40 g cacao 
esenta de rom/vanilie/migdale - de care va place
nuci/alune/cocos/fructe confiate/coaja de lamaie sau portocala - din nou, dupa preferinta

Se pun la fiert zaharul cu apa, se lasa pe foc pana se formeaza un sirop mai grosut, cam 5 - 8 minute din momentul in care incepe sa clocoteasca. Se ia de pe foc si se adauga apoi untul moale (la temperatura camerei), se amesteca pana la topire, se adauga si aromele. Daca faceti ciocolata cu cacao, amestecati praful de cacao cu laptele praf si apoi turnati siropul si omogenizati bine de tot, la sfarsit puneti si nucile, etc. Se pot pune si deasupra - se vor "lasa" in ciocolata, dar nu pana la fund pentru ca amestecul este dens si lipicios si are tendinta sa se intareasca repede - odata turnat amestecul intr-un recipient tapetat cu folie de plastic. Eu am impartit cantitatile in 2 ca sa fac si alba, si cu cacao. A stat la frigider peste noapte, a doua zi am portionat-o. A iesit destul de bine, zic eu, mi-a placut mai ales cea alba, desigur. Am ornat-o cu samburi de nuca si coaja de lamaie, am presarat si ceva cocos. Cea cu cacao a fost simpla, la ambele am folosit esenta de rom.
  

6 comentarii:

  1. da, e si frumoasa. abia astept sa refac.

    RăspundețiȘtergere
  2. am incercat pt prima data in viata sa fac ciocolata si am calculat cu atentie totul, am fiert siropul...am o intrebare! tewbuie sa isa de consistenta. unui lut? am framintat ca pe un aluat si am pus-o repede intr-un vas yena! repet am calculat pe cintar de bucatarie cu grija! o sa mai incerc odata . Care credeti ca ar fi problema?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu stiu de ce ti-a iesit asa, in orice caz, sper ca o ai la frigider si n-ai aruncat compozitia. ce fel de unt ai folosit, cu ce procent de grasime?

    RăspundețiȘtergere
  4. Cea mai buna ciocolata din lume e ciocolata de casa! si a ta arata delicioasa!

    RăspundețiȘtergere
  5. sa stii ca asa e :) e altceva ciocolata de casa.

    RăspundețiȘtergere