duminică, 6 februarie 2011

Prajitura cu morcovi si pere uscate

O prajitura lejera si pufoasa, ar fi mers cu mai multe fructe. Sau cu glazura de zahar in amestec cu lamaie sau portocala, ca aceea pentru turta dulce. Eu am adaugat si ghimibir, ca-i compatibil cu morcovii. In orice caz, o prajitura buna si care-ti da senzatia ca e asa, "de casa". Sau "de-a casei", e o prajitura comfortabila, buna pentru dupa-amieze relaxate cu soare.

Ingrediente:
250 g morcovi, dati pe razatoarea mica si bine storsi; eu i-am ametecat cu ghimbirul.
3 oua
180 g zahar
5 linguri de ulei
coaja de lamaie sau portocala
150 g faina alba
100 g faina integrala
1 plic praf de copt

Glazura, dupa placul fiecaruia, poate sa fie si ciocolata alba. Cum am mai zis, prajitura asta ar merge foarte fain cu fructe in aluat, eu perele uscate le-am pus deasupra, inainte sa dau la cuptor. Sunt bune si stafidele, si caisele, smochine, etc. Si cred ca ar merge si cu citrice proaspete, de ce nu :). 

Mai intai se bat albusurile spuma impreuna cu jumatate din cantitatea de zahar. In alt castron, batem bine galbenusurile cu zaharul ramas, uleiul si 5 linguri de apa fierbinte. Adaugam usor amestecul de galbenusuri peste albusurile batute, amestecam lejer. O sa obtinem o crema foarte fina si lucioasa, pufoasa si foarte bine legata in acelasi timp. Adaugam morcovul+ghimbirul, coaja de lamaie/portocala si faina "in ploaie", cernuta cu praful de copt. Eu am o strecuratoare de marime medie cu care fac treaba asta. Amestecam usor si transferam aluatul in tava. Dam prajitura la cuptor la 180 de grade, e gata dupa aprox. 40 de minute sau cand trece testul scobitorii. 

Pentru mine a fost alt pretext sa consum sos caramel. L-am facut dupa reteta de aici, dar cu zahar alb. 



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu