duminică, 30 ianuarie 2011

Varza cu ciolan afumat, la cuptor

A venit randul verzei iarasi. Da, e un aliment destul de comun, mai sunt pe blog cateva feluri cu varza, dar e foarte buna si sanatoasa! Se poate combina cu o multime de alte legume si carnuri, fie in salate sau in mancaruri gatite. 

Am mai avut cateva bucati dintr-un ciolan afumat de casa, portionat, pentru ca era destul de marisor. Am tocat o varza mare, am feliat gros 3 morcovi, am taiat mare 4 cepe si un ardei kapia. Am pus mai intai la rumenit cateva feliute de slanina, nu le-am lasat sa se faca jumari, doar sa se coloreze pe margini si sa devina usor transparente. Apoi am pus ceapa, morcovii si ardeiul, le-am tot amestecat pana au prins luciu, le-am condimentat cu multa boia si putina sare. Am pus bucatile de carne, am turnat bulion si o canita de apa, am pus capacul si-am lasat sa clocoteasca cateva minute. Apoi m-am straduit sa indes varza cea multa, am dat focul la minim si-am lasat oala acoperita in pace, asta pana si-a mai lasat varza din  zeama si-a devenit amestecabila. Practic am lasat-o pe foc pana s-a-nmuiat binisor, iar inainte s-o dau la cuptor, mi-am adus aminte de niste buchetele de conopida ratacite in frigider, am mai turnat ceva bulion si-am potrivit de gust, am pus si patrunjel proaspat. A stat oala neacoperita la cuptor, la foc marisor (200 si ceva de grade la mine), pana a scazut lichidul (dar nu de tot) si s-a rumenit varza frumos la suprafata. A rezultat o mancare dulce si usor "afumata", all in all, fainuta tare  O sa fac intr-o zi o lista cu tot ce nu mancam pana la un moment dat, iar acum au devenit alimente curente in mesele zilnice. Cred c-as fi si eu surprinsa :). 


    

Niciun comentariu:

Trimiteţi un comentariu