luni, 10 ianuarie 2011

Tarta cu mere si pere

E genul de prajitura care se consuma cel mai repede la noi, pentru ca e foarte buna. Reteta e de aici, eu am dublat cantitatile pentru aluat, prima data cand am facut-o mi-a iesit prea putin. 

Ingrediente pentru aluat (cantitati dublate):
200 g unt
280 g faina
100 g zahar - eu am pus cam 80 g
2 oua
sare
100 g migdale/nuci/alune - eu am pus migdale, desi cu nuci are aroma mai faina, insa nu am avut.

Umplutura:
800 g mere - nu am cantarit, am combinat mere si pere, au fost 4 mere mari si 4 pere mai micute
150 g zahar - am pus zahar brun, tot la ochi; zic sa va bazati pe gust, in functie de cat de dulce va place :)
stafide - am uitat sa pun :)
coaja rasa de la o lamaie
2 lg zeama de lamaie
scortisoara

Nu am folosit amidon, am pus fructele la innabusit cu o lingura buna de unt (si restul ingredientelor), am lasat pe foc pana s-au inmuiat bine si a scazut lichidul, deci am avut fructe cat de cat intregi si un sos grosut. 

Se face un aluat din ingredientele in cauza si se lasa la frigider o ora, se imparte in doua si se intind foile pentru tarta pe suprafata infainata, cea de pus pe fundul formei de tarta sa fie mai mare. Se ruleaza pe sucitor foaia mai mare si se aseaza in forma unsa cu unt si tapetata cu faina, se distribuie uniform umplutura si se acopera cu cealalta foaie. Se unesc cele doua foi pe marginile tartei, mie mi-a ramas aluat si am pus fasii pe margine. Se "aerisieste" dupa plac si creativitate foaia de deasupra si se da la cuptor pana-i rumena. Odata racita, se presara zahar pudra deasupra. Am mancat-o cu frisca alaturi. Nu am poza cu ea intreaga, n-am apucat sa fac. 




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu