joi, 6 ianuarie 2011

Paine din trei feluri de faina

O paine marisoara, facuta dintr-un kg de faina in total: 500 g faina neagra, 250 g faina alba si 250 g faina de macinis integral, o faina tot de Dobrogea, ceva mai grunjoasa, dar nu ceea ce doream. Am confundat-o cu alta la magazin si-am fost un pic dezamagita cand am deschis punga. Pe langa fainuri, ingredientele clasice: aprox. 700 ml apa calduta, 2 lg-te miere, o lingura ulei de masline, 2 plicuri drojdie si sare. Pe care eu de obicei uit sa o adaug :), in orice caz, puneti sarea atunci cand aluatul are deja consistenta. 

Am obtinut o paine consistenta, cu miezul foarte dens. Poza e de-a doua zi. E important de zis ca toate painile pe care le-am facut pana acuma s-au pastrat excelent si cateva zile, in special cele cu continut de faina neagra sau integrala. Nu exista termen de comparatie cu ceea ce cumparam de la magazin. Painea asta am facut-o luni, mai am si azi din ea, nu si-a schimbat consistenta aproape deloc. Cum o zis si Uica intr-o emisiune, faceti paine macar o data pe luna (framantata  la mana ;) ), ca pita facuta in casa poate sa tina chiar si o saptamana. Noi deja ne-am obisnuit cu pita de casa, asa ca tentatia de a o termina calda a cam disparut. Spor la framantat, repet, e foarte reconfortant, alocati-va timp pentru asta!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu