miercuri, 5 ianuarie 2011

Christmas Fruit Cake

Sau cea mai buna prajitura ever :)! Asta pentru ca imi plac mult prajiturile cu fructe uscate si cu bucati crocante de nuci printre ele. N-am mai apucat s-o fac de Craciun, oricum imi ramasesera ingrediente si era in plan. Nici s-o-mbat prea tare n-am reusit, am facut-o doar cu cateva zile inainte de revelion. Se face foarte usor, poate o sa vreti sa dati inapoi pentru ca se foloseste cantitate mare de fructe si alune/migdale/nuci sau ce alegeti sa puneti, dar nu-s multe, va zic :). O sa vedeti asta la cantarit. Reteta este de aici, lovely blog cu prajituri superbe si nu numai. 

Ingrediente:

 250 g unt
 125 g zahar
 4 oua
 200 g faina cernuta, in amestec cu 1/2 lg-ta praf de copt
 1/2 lg-ta amestec de condimente - eu am pus nucsoara si scortisoara
 600 g amestec de fructe uscate - eu am pus caise, stafide, prune, toate tocate marunt
 100 g migdale/alune/nuci - eu am pus migdale si alune tocate
 2 linguri de rom - eu am pus visinata
 2 linguri esenta de rom - nu am avut
 2 linguri suc de portocala
 coaja rasa de la o portocala
 1 lg-ta esenta de vanilie

Se lasa fructele peste noapte in alcool, la frigider, in recipient acoperit cu folie de plastic. 

Untul moale se bate impreuna cu zaharul pana devine spumos si apoi se adauga gradual lichidele: romul, zeama de potocala; apoi coaja de portocala si esenta de vanilie. Se omogenizeaza bine. Se adauga ouale pe rand, se mixeaza dupa fiecare.

Se amesteca un sfert din cantitatea de faina cu fructele imbibate cu alcool (eu n-am pus din cele 200 de g ca mi s-a parut ca ar ramane prea putina, a iesit ok oricum; ideea e sa nu se lase fructele la fund in timpul coacerii, se pune faina cat sa fie imbracate intr-un strat fin). Se adauga treptat restul de faina in amestec cu praful de copt si condimentele la "crema" formata, se amesteca bine. Se pun fructele si nucile, se amesteca si se toarna aluatul in tava unsa cu unt si tapetata cu faina (eu am pus hartie de copt pe fund). 

Se da la cuptor pentru o ora si jumatate, initial la 160 de grade (eu am fixat la 165 - 170 :)). Se acopera lejer dupa 30 de minute cu folie de aluminiu ca sa nu se arda la suprafata, daca e cazul. La mine n-a fost necesar, cuptorul rulz. Imediat ce o scoatem din cuptor, ii dam de baut cam 3-4 linguri de rom, in cazul meu, tot visinata. Lasam la racit si depozitam la frigider sau la loc rece, invelita in folie de plastic. Ii mai dam de baut cam o data la 2-3 zile, pana decidem s-o mancam, Craciun sau nu :). Prajitura mea a fost imbatata o singura data, a fost excelenta si asa. Treaba cu glazura s-a potrivit, in sensul ca-mi ramasese pasta de zahar in frigider si in ziua de rev am gasit la alimentara pere uscate. A mers excelent glazura usor acrisoara, cu multe pere, cu prajitura asta aromata, cu miez putin umed si iz subtil de alcool. E favorita mea pentru moment, as manca-o la orice ocazie :). 
 




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu