duminică, 26 decembrie 2010

Prajituri de Craciun

Am ales sa fac prajituri cu fructe uscate si alune&migdale, doua feluri simple doar: un chec si prajitura cu blat din albusuri a Laurei Adamache. E o prajitura foarte buna si potrivita pentru Craciun. Cum nu pot renunta la masochismul meu de a incerca prajituri din unele reviste romanesti cu retete (unde stim bine ca una e in poza, alta in reteta), am facut checul asta. Care in revista se cheama cozonac si e si cu framantat. Ei bine, eu nu am reusit sa framant nimic, deci am obtinut un chec foarte gustos. Reteta: 

500 g faina
175 g unt
175 zahar pudra
250 branza cremoasa - am folosit mascarpone
3 oua
125 ml lapte
1 praf de copt
50 g alune
3 limguri coniac/rom
coaja rasa de lamaie si portocala
50 g migdale
100 g stafide
100 g caise uscate 
zahar vanilat pentru ornat - eu nu l-am mai pudrat

Se freaca untul moale cu zaharul pana devine spumos, apoi se adauga unul cate unul ouale, se omogenizeaza dupa fiecare. Adaugam crema de mascarpone (tot la temperaura camerei), mixam pana devine compozitia cremoasa. Adaugam faina cernuta cu praful de copt, amestecam pana la omogenizare completa, apoi punem fructele uscate si alunele + migdalele, alternand cu laptele. Turnam aluatul intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si dam la cuptor pentru aprox. o ora. E un chec cu miezul usor umed, cu aroma de lapte, a placut la toata lumea. 



Biscuiti de Craciun

M-am intors de la mama, cam repede, pentru ca maine dimineata vine instalatorul sa ne fixeze caloriferele, daca o fi posibil asa ceva :)), dupa ani si ani de frig si ceata. M-am imbuibat, ca de fiecare data, am bagat insa si biotics pentru echilibru. Nu am gatit nimic-nimicut, a facut colegul niste cartofi cum a vazut la Jamie, au meritat poza si descriere, asa ca o sa-i arat :). 

Foarte pe scurt, despre ce-am biscuit/prajiturit de Craciun: cornulete cu alune si migdale, reteta de la Claudia Maria - mi-au placut cel mai mult. Nu am macinat foarte fin alunele&migdalele si am pus untul rece, cred ca trebuia moale. In orice caz, s-au fragezit si-s foarte misto cu bucati mai mari de alune/migdale/nuci sau ce alegeti sa puneti in ei. Am dat si forma rotunda aluatului, mai intai am modelat bilute, apoi le-am aplatizat cu dintii unei furculite. Fursecuri cu untura (cele cu mac deasupra), reteta de la Mihaela Pesa. Am avut untura cu o vaga aroma de carnati :), dar au fost bune fursecurile, fragede. Bumbi cu caramel, reteta de la Lia. M-am stresat putin cu caramelul ala, a iesit in final, mai greu a fost sa-i ornez. Am folosit o scobitoare pe care am tot inmuiat-o in caramel. Au aroma lamaioasa, sunt buni, dar nu neaparat preferatii mei. Turta dulce, reteta de la Zana Eficientei. Foarte faine, raman moi si dupa mai multe zile. Biscuiti graham (cei din mijloc), reteta de la Andi Tudor. Well, cu ei chiar m-am grabit, nu i-am decupat frumos, nu stiu daca au iesit cum trebuia. La gust sunt buni, usor crocanti si cu aroma de miere. 


Cam astia sunt biscutii. Toti au plecat spre rude, dar am constatat ca ele, rudele, nu prea se dau in vant dupa uscaturi dulci, ci mai mult dupa aluaturi cu creme, mai mult sau mai putin fitoase, mai de casa sau mai de cofe. Ceea ce eu nu pricep. In orice caz, face mama o praji cu creme incredibila, pe care o sa-nvat s-o fac si eu, ca merita. 

vineri, 24 decembrie 2010

Craciun fericit!

Desi e cam primavaros asa, cel putin la Timisoara. Va doresc Craciun cald si linistit si numai bine! Si zapada, pe unde se poate.

miercuri, 22 decembrie 2010

Biscuiti sarati cu seminte de floarea soarelui si susan

Am tot biscuit zilele astea, de m-am chiar plictisit la un moment dat :), tre' sa recunosc. Am ales retete de la fete, cele care mi s-au parut pe gustul nostru. In mare sunt multumita de ce-a iesit, mai am cate ceva de decorat, de aranjat, pe ici, pe colo. Si tot cocand biscuiti dulci, am zis sa incerc si ceva sarat, desi pe cei sarati ii am in plan mai mult pentru revelion. Am ales reteta Irinei, insa in varianta sarata, si bine am facut :).

Ingredientele: 

140 g faina
80 g unt 
25 g seminte de susan
25 g seminte de floarea soarelui
1 ou
sare - eu am pus aprox. 1 lingura rasa de sare grunjoasa, deci din suflet, deci prea mult :)); as merge  pe o lingurita, eventual se mai poate presara inainte de coacere, odata decupati biscuitii. 
1/2 lingura boia
1/2 lingurita piper 

Am rumenit semintele in tigaie, le-am pus de-o parte la racit. In aceeasi tigaie am topit untul. Am amestecat faina cu condimentele, apoi am adaugat oul, untul topit si semintele si am modelat aluatul. Se formeaza destul de repede un aluat compact, care se lasa apoi la frigider (infoliat) 2 ore. Eu n-am avut rabdare, asa ca a stat o ora si un pic in sertarul de sub congelator. Am pus aluatul pe hartie de copt si l-am intins bine de tot, in foaie subtire. Mi-a fost usor sa-l intind acoperindu-l uniform cu folia de plastic in care fusese invelit. L-am portionat cu cutitul si-apoi am distribuit patratelele pe toata suprafata tavii, ca sa ramana spatiu intre ele. Am transferat foaia de copt in tava si am dat la cuptor la 200 de grade, la penultimul etaj de sus, timp de 15 - 20 de minue; i-am mai verificat in intervalul asta. Cantitatea asta de aluat incape intr-o tava, numai ca rezulta cam putini biscuiti, asa ca dublati sau triplati cantitatea. Sunt genul de biscuiti pe care ii tot rontai la povesti si bere, pot sa fie insa crackerii potriviti pentru diverse aperitive. Atentie insa la cum dozati sarea, in functie de cum vreti sa-i consumati si asociati. Eu le-as mai pune si mac si as folosi si o parte de faina neagra, cam jumate din cantitatea totala de faina. Bunuti, bunuti si crocantosi si extrem de usor de facut, incercati numai!

luni, 20 decembrie 2010

Paine semialba

Cand eram mica si stateam la bunici la sat, se gasea la Cooperativa o paine cu un gust tare bun, dolofana si cu coaja crocanta. Acum n-am mai vazut niciunde. Ca sa regasesc cumva gustul, am refacut painea asta, dar cu aceeasi cantitate din fiecare tip de faina: 250 g faina alba, 250 g faina neagra, 350 ml apa calduta, 1 lingurita miere, 1 plic drojdie si sare. Nu a iesit ca aceea, care era mult mai aspra, altfel, in orice caz. O sa mai incerc, eventual o sa integrez si o parte de faina de macinis integral, sa vedem ce iasa :). Am vrut sa o dau la copt in vas uns cu ulei, ar fi fost mai gustoasa, dar pana la urma am modelat aluatul. 

Painea facuta asa e pufoasa si consistenta in acelasi timp, daca o faceti, dublati cantitatile ingredientelor, ca se termina repede, ca orice paine de casa. 




duminică, 19 decembrie 2010

Trufe din ciocolata neagra

Eu sunt fan trufe. Nu sunt nu neaparat chocoholica, insa trufele nu le refuz defel. Am tot vazut retete, am zis sa-ncerc. Intr-un final (foarte fericit), dupa niste cautari si un semiesec cu alta reteta, am urmat reteta Isei, incercata si reusita de Violeta si Diamond, deci verificata. Am zis totusi sa injumatatesc cantitatile, ca cine stie :). Am folosit: 100 g ciocolata neagra, 25 ml frisca lichida si 25 g unt. Nu am mai pus zahar vanilat si ness, am pus doar o lingurita esenta de vanilie. Am topit initial ciocolata pe baie de aburi, am lasat sa se raceasca si am adaugat frisca, am pus din nou la baie de aburi si-am incorporat untul si esenta de vanilie. A rezultat o crema de ciocolata destul de consistenta, pe care am transferat-o intr-un bol si am dat-o la congelator, bolul invelit in folie de plastic. Dupa aproximativ o ora era deja bine intarita, insa manevrabila, chiar daca aparent un pic prea tare. Se ia din ciocolata cat incape intr-o lingurita si se modeleaza bile sau, ma rog, gogoloaie, nu-i esential sa aiba contur clar. Se dau prin cacao sau ce va place, nuci macinate, cocos, etc.

Au iesit incredibil de bune, cu textura catifelata si fina. Nu le-am mancat pe toate inca pentru ca ma abtin. Fara exagerare, sunt cadoul PERFECT pentru oricine, indiferent ca-l oferiti de sarbatori sau cu alta ocazie. Se fac extrem de usor si chiar merita.

Later edit: foarte important este insa ca ciocolata sa fie de calitate, la fel si tipul de cacao folosit. Eu am gasit din intamplare una de care-s foarte multumita, daca nu uit, fac o poza ambalajului la urmatoarele trufe :).






Nu le-am pus in frigider, oricum se vor manca repede, mai ales daca le impartiti :). Stau bine intr-o cutie de metal sau chiar borcan, pe hartie sau servetel, preferabil la loc mai racoros. La mine la etajul 10 nu prea ajunge caldura, asa ca pot sa fac trufe toata iarna :).

Ciorba de pui cu legume

O ciorba foarte lejera, tot din pui de casa. Am pus la fiert in supa strecurata (in care fiersese puiul cu radacinoasele in prealabil) ceapa, morocv, radacina de patrunjel si ardei tocat, impreuna cu carnea dezosata de pe pieptul si spatele puiului. Am acrit cu lamaie, am pus patrunjel proaspat, leustean uscat, sare si piper. Eu as putea sa o beau pur si simplu, fara nimic in ea, cum am si facut de fapt dupa ce-am strecurat-o :). 

vineri, 17 decembrie 2010

Mancare de linte cu carne de porc

Eu nu stiu de ce majoritatea nu se-mpaca cu lintea. Profa noastra de italiana din facultate ne-o tot lauda, eu la vremea aceea nici nu prea stiam ce-i, datorita ei a aparut in oalele mele si-n meniu. O vreme am tot testat-o, dar nu m-a convins. Acuma e clar ca nu scoteam eu cine stie ce din ea pe-atunci, dar na, ma straduiam. Insa acum mi se pare destul de versatila, ar trebui sa ne gandim mai des la dansa si (la cum) s-o si consumam, bineinteles :). 

Am facut o mancare cu linte si carne de porc, plus ceva afumatura pentru aroma. Am folosit linte verde, cotlet de porc, afumatura, ceapa alba si rosie, morcovi, radacina de patrunjel, usturoi, frunze de patrunjel, suc de rosii si vin alb. Am pus carnea taiata bucati la rumenit, dupa ce si-a schimbat culoarea si a lasat zeama am pus afumatura, apoi ceapa si radacinoasele tocate. Am tocat si cozile de la verdeata si le-am dat drumul in oala, ca era prea fresh patrunjelul ca sa nu-l folosec pe tot; am turnat putin vin si suc de rosii, fara sa inec carnea si legumele. Evident ca se poate condimenta dupa preferinta, eu sare am pus foarte putina ca era afumatura sarata, in rest, piper si boia. Am lasat sa fiarba incet (cu capac) pana s-au inmuat si carnea si legumele. Am adaugat lintea prefiarta, usturoiul, am mai completat cu putina apa; am acoperit cu rondele subtirele de ceapa rosie, presarata cu boia si stropita cu ulei. A stat la cuptor pana s-a bronzat ceapa, dupa cum se vede :). 

A rezultat o mancare chiar misto, dulce acrisoara, revin (din nou!) redundant cu ceapa mea coapta, sper sa nu mi se acreasca de ea ever. Chestia asta cu rondelele de ceapa peste mancarea de dat la cuptor o s-o mai fac, ca-i de bine ;). 

P.S. Si da, imi luai niste jucarii noi si le adunai si pe cele vechi intr-un cos de plastic roz, ca sa am ce poza :).






marți, 7 decembrie 2010

Biscuiti cu nuci si cacao

Sunt primii biscuiti din seria asta de sarbatori, sper sa fac cat mai multe feluri, sanatosi sa fim :). Deocamdata mai caut retete, desi in principiu m-am cam hotarat. Mi-a placut reteta ca e cu nuci, da foarte bine nuca intr-un astfel de aluat. Se fac usor si repede si sunt destul de economici, zic eu. Mi-au iesit doua tavi. La cacao as renunta data viitoare, iar in loc de nuci as pune fistic.

Avem nevoie de :
- 200 g unt
- 200 g faina
- 100 g zahar pudra
- 100 g nuci macinate
- o lingura rom (eu am pus esenta de vanilie)
- o lingura coaja rasa de lamaie (nu am pus de data asta)
- 3 linguri cacao

Se amesteca toate ingredientele si se framanta un aluat fraged, se inveleste in folie de plastic si se da la frigider 30 de minute. Se intinde aluatul in foaie potrivit de subtire si se decupeaza forme dupa preferinta. Eu l-am impartit in doua odata scos din frigider, nu incap toate in tava mare de aragaz, se coc in doua ture. Se lasa la copt 15-20 de minute (pe hartie de copt), la cuptorul preincalzit la 170-180 grade. Sunt niste biscuiti fragezi-crocanti, if you know what I mean, de pastrat in recipiente inchise ermetic. Merg bine cu un gem acrisor, de caise am avut eu, sau simpli. Ar mai merge cu glazura de ciocolata alba sau o crema pe baza de mascarpone sau unt. 


luni, 6 decembrie 2010

Paine integrala

Reteta e de la Ama, eu nu am pus insa seminte. S-a taiat porc si am avut cu ce ... s-o mancam, vreau sa zic. De fapt a zis colegul asa, in treacat, ca ce bine ar fi fost sa avem o paine proaspata. Pe care eu oricum o planuiam :). 

E din faina neagra de la Baneasa, despre care zice pe ambalaj ca-i pentru masina de paine. Negasind alta, am luat-o pe asta. A rezultat o paine framantata cu mana de care eu sunt chiar multumita. Am obtinut un aluat molcut, usor de manevrat. Aluatul din faina integrala e mai lipicios decat cel din faina alba, asa ca mi-a mai cerut faina pe parcursul framantarii, doar cat sa nu lipeasca. A crescut bine, e destul de compacta, se taie foarte frumos si nu se faramiteaza. Primele doua poze sunt din ziua coacerii, a treia din ziua urmatoare. Se pastreaza foarte fain. 

La fiecare paine nou incercata zic ca e preferata mea, acum nu mai stiu care e :). 


 

duminică, 5 decembrie 2010

Pasta de linte si usturoi copt

Am facut pasta asta pentru ca vroiam sa mananc ceapa coapta cu ... ceva si nu stiam cu ce. Si trebuia sa fie tip pasta/crema, ceva de genul asta. Nu ma dau in vant dupa fasolea facaluita, cartofi n-am vrut sa fie, mazare pasata ... nu stiu ce sa zic :). Mi-am amintit de linte. Am fiert lintea, am schimbat doua ape; am lasat-o la scurs. Intre timp am pus la copt ceapa si usturoiul, ceapa taiata mare, iar usturoiul - capatana intreaga. Am pasat lintea impreuna cu usturoiul copt, putin ulei (data viitoare probez cu unt) si foarte putina zeama de lamaie, cat sa aiba un iz acrisor; am condimentat cu sare si piper. Am servit-o pe paine proaspata de casa, cu ceapa coapta, ulei de dovleac si muraturi alaturi. Nuca e mai mult de decor, am vrut sa vad cum merg impreuna. Merg bine, nu ar fi stricat in amestec, dar am zis ca poate vrea si colegul, sa nu-l intimideze nuca ;). Gresit, cum am banuit din start, "pasula flecita" ii sfanta. Nu va luati dupa el, pasta asta de linte se intelege minunat cu ceapa coapta si muraturile, pe-o felie de paine cu miez moale si coaja extra crocanta :).




 

vineri, 3 decembrie 2010

Paine rustica rapida

Reteta e de la Laura Adamache, ea explica foarte clar ce aveti de facut, mai ales daca sunteti incepatori :). In loc de drojdie proaspata eu am pus drojdie uscata (1 plic de 7 gr), pentru ca nu am avut proaspata. Am amestecat initial faina cu drojdia si apoi am adaugat restul ingredientelor.

Despre painea asta: nu am reusit sa "torn" aluatul foarte uniform, ma gandesc sa folosesc un alt fel de recipient pentru copt data viitoare; revin cu rezultatul urmatorului experiment. E o paine chiar ... rustica, eu am si lasat-o putin mai mult la copt (sa-i fac pe plac colegului), am obtinut o coaja extra crispy. Ceea ce nu m-a multumit a fost forma, de fapt, lipsa ei. De crescut a crescut, insa nefiind foarte "adunat" aluatul, n-am avut echilibru intre coaja si miez, ca sa zic asa :)). Caci dupa cum se vede, miezul e chiar foarte bine aerisit. Legat de cat e de bine sa mananci paine facuta in casa, ma gandesc din ce in ce mai serios la o masina de facut paine, in principal pentru partea de framantat. 


joi, 2 decembrie 2010

Ciorba de cocos cu varza murata

Am tot felul de oratanii de casa in congelator. Stiu doar care e curcanul, restul le descopar odata decongelate :). Nu pentru ca sunt ignoranta sau ceva, ci pentru ca nu le am de la sursa directa/crescatoare :). In orice caz, provenienta e 100% safe, asa ca eu ma bucur tare de pasarile astea. Sper sa fie si-o rata sau vreo gasca pe-acolo, nu stiu, vedem :). 

Pe asta din ciorba l-am declarat cocos, dupa o scurta consultare cu colegul. Am purces la ciorba asta pentru ca sunt fan varza murata in mancare, cum face bunica-mea la taiatul porcului, de exemplu. Un fel de zeama groasa cu carne proaspata si muuulta varza murata. O mancare grasuta, ce-i drept, pe care-mi place s-o mananc cu turta de malai. Tot de la buna :). 

Sa nu deviez prea mult insa: am folosit un piept carnos de cocos si niste aripi zdravene, zarzavatul pentru fiert supa (ceapa, morcov, patrunjel, pe care eu le scot cand sunt fierte, nu le mai maruntesc pentru a le pune la loc in supa); am calit separat o ceapa, un morcov si o radacina de patrunjel, tocate marunt. Peste ele am adaugat varza murata taiata fasii, am piperat si condimentat cu boia din belsug. Am lasat pe foc pana s-au inmuiat.

Carnea fiarta am dat-o jos de pe piept, aripile le-am lasat intregi. Am strecurat supa si-am pus legumele calite + varza + carnea la loc in supa, am lasat pe foc mic pana au fiert legumele complet. La final am pus 2 catei de usturoi dati pe razatoarea mica si leustean uscat. Are o aroma tare faina zeama asta, asa, de inceput de iarna. E prima data cand o fac, ideea e ca-i chiar buna, o mananca si colegul :). 




miercuri, 1 decembrie 2010

Chiftele la cuptor

Nu mai facusem de mult chiftele. Ultimele au fost diferite de astea, in sensul ca am pus multe legume si multa paine, nu a predominat carnea. La astea a fost mai multa carne. Am folosit: 500 g carne de porc macinata, o ceapa tocata fin, 1 morcov si 3 catei de usturoi rasi pe razatoarea mica, 3 felii de paine tip bagheta (deci mai mici) inmuiate in apa, o lingura de faina, un ou, patrunjel proaspat, tocat cat mai marunt si 2 pumni (mici :P) de samburi de nuca, sfaramati cu ciocanul de batut carne. Initial am vrut sa-i macin la robot, dar m-am razgandit. Nu am folosit pana acum nuca la chiftelele cu carne, pot zice ca da bine in compozitie. S-a simtit aroma si bucatelele crocante nu incomodeaza cu nimic, dimpotriva. 

Am framantat bine de tot amestecul condimentat clasic (sare-piper-boia), fiecare poate sa-l aromeze cum doreste. Am modelat chiftelele si le-am dat la cuptor, in tava acoperita cu hartie de copt, le-am mai intors din cand in cand. Nu au iesit uscate, imi pare rau ca n-am avut si ardei, le da o aroma faina. Inca o data, prefer varianta "coapta" pentru orice tip de chiftele.