marți, 30 noiembrie 2010

Omleta cu branza si cimbru

De obicei cand am oua de casa imi fac omleta. Mai aveam 3, le-am inclus pe toate :). Am mai pus o lingura de iaurt, cam 2 linguri de branza rasa de oaie din aia bestiala, de la cioban, o lingura de faina, putin cimbru uscat si piper proaspat macinat. Am pus la-ncins in tigaie o lingura de ulei si un cub de unt, am turnat compozitia de omleta si-am lasat sa se rumenesca frumos pe abele parti. Si m-am intins cu mancatul la mai mult decat imi propusesem, dat fiind faptul ca scosesem si painea din cuptor cu putina vreme inainte:). 


luni, 29 noiembrie 2010

Cartofi copti cu unt

Evident ca nu e o reteta in sine, zic eu ca e un mod mai gustos de a face cartofii copti.

Se spala bine cartofii cu un burete abraziv, se taie in jumatati si se cresteaza rombulete cu cutitul la suprafata miezului. Se unge miezul cartofului cu ulei, se presara sare grunjoasa, piper si orice alte condimente sau ierburi preferati si se dau la cuptor, preferabil in tava, pe hartie de copt. Cu vreo 10 minute inainte sa fie scosi din cuptor i-am uns cu unt. Foarte buni au iesit, merg cu tot felul de sosuri, eu am combinat iaurt cu hrean. 


marți, 23 noiembrie 2010

Pui de casa cu cartofi, praz si ardei, la cuptor

Ma tot minunez de diferenta de gust dintre cele doua oratanii, adica e asa dezamagitoare carnea puiului care nu stie ce-i aia curte/gradina. Mno, asta e, ce bine ca mai am acces la pui de casa now and then. Asta a fost de fapt un cocos tanar, mai fraged decat ma asteptam. Am zis sa fac ceva usor, nici prea zemos, dar nici uscat. 

Am procedat ca de obicei. Am fiert initial carnea pentu supa, cu legumele de rigoare si apoi am impartit-o: carnea de pe piept si spate la supa, pulpele si aripile la mancarea asta. In paralel am pregatit legumele: 2 ardei mari rosii, un praz de la supermarket, deci bine crescut :), o ceapa mare, 5 cartofi mai micuti; ardeiul si prazul taiate bucati mari, ceapa si ea tocata marisor, cartofii taiati in cuburi potrivite. A, si doi morcovi mici, feliati si ei, plus 5 catei de usturoi lasati intregi. 

Am calit legumele, mai intai am pus ceapa si morcovul, apoi prazul si ardeii, apoi cartofii. Am adaugat peste 3 polonice de supa si am lasat legumele pe foc cat sa se inmoaie. Am condimentat cu sare-piper-boia, nu ma dezmint :). Le-am transferat  intr-o tava impreuna cu carnea, am turnat o canita de vin si-am pus si cateii de usturoi, am acoperit cu folie de aluminiu si-am dat la cuptor; am descoperit tava spre final, am pus si cateva lingurite de unt; am mai lasat cat sa scada putin lichidul, am presarat marar proaspat si gata. Poate fii si o mancare de post foarte gustoasa daca eliminati ingredientele de dulce. 

vineri, 19 noiembrie 2010

Primele paini

Daca tot am un aragaz ascultator, am inceput sa fac paine. Imi doresc sa devina un obicei, chiar daca partea cu framantatul e mai greuta si ia un pic de timp. In orice caz, e terapeutic, asta pot garanta. Si, de ce nu, e un sport in felul lui. Mie mi se potriveste deocamdata :). N-o sa repet retetele, ca sunt preluate, dau doar link-uri. Pana la urma sunt primele mele experimente cu paine si chiar nu-s in masura sa dau sfaturi, pot cel mult sa vin cu niste concluzii. Putine, momentan.  

Prima e o paine rapida, reteta de la Laura Adamache. Am urmat pasii descrisi de ea, doar ca inainte sa dau la copt n-am mai pensulat cu apa si n-am presarat faina. De nerabdare :). A avut miez dens si pufos, coaja subtire. A fost bine pentru prima incercare. 



A doua, de fapt a treia incercare, ca a doua n-am pozat-o. E paine cu faina de macinis integral Dobrogea, a cumparat-o colegul sa faca momeala pentru pesti mai in vara. E facuta din faina ramasa, reteta de pe ambalaj, adaptata la cantitate. E cat o chifla mai marisoara :).

Reteta de baza: 1 kg faina, 50 g drojdie, un praf de sare, 2 linguri miere, 500 ml apa calduta. Se amesteca separat drojdia cu mierea si cu putina apa calduta, se pune amestecul in recipientul cu faina si se framanta, turnand progresiv restul de apa ramasa. Aluatul obtinut se pune la dospit la loc cald, acoperit cu un prosop sau folie de plastic. Se ia din nou la framantat dupa o ora si se mai lasa 30 de minute in tava de copt acoperit, apoi se da la cuptor 40-45 de minute. E o paine aspra, am lasat-o putin prea mult la copt si-a avut o coaja foarte crocanta, dar ne-a placut. Miezul foarte consistent, e o paine foarte sanatoasa pe care am concluzionat ca am putea-o manca zilnic :).  




A treia e o paine facuta dupa cantitatile si metoda gasita la Easy Peasy, doar ca in loc de apa am pus lapte. Are coaja lucioasa, destul de subtire, crocanta. Miezul e cumva cozonacos, se simte aroma de lapte. Si e chiar pufos. Am framantat in prima etapa cam 15 minute, apoi inca 10. Nu stiu cum de am uitat sa pun sare, dar nu-i mare bai. O alta mica eroare: odata asezata in tava dupa a doua framantare, am acoperit-o cu folie de plastic. A crescut pana la folie si cand am vrut s-o inlatur, se lipise de paine. I s-a stricat putin fata, dar a fost ok.

Deocamdat atat cu facerea de paine. Mai incerc, se merita :).  


luni, 15 noiembrie 2010

Crema de branza dulce cu avocado si ceapa

Am nimerit avocado foarte bun, n-am planuit exact ce sa fac din el, initial ma gandisem la o salata. Numai ca am luat si branza dulce, anume cottage cheese de la Covalact (de consumat constant, ca-i foarte buna). Cu dansa vroiam sa fac o tarta, dar iarasi nu s-a potrivit, asa ca am facut crema asta. 

Am tocat avocado-ul, l-am stropit cu zeama de lamaie, sarat, piperat si amestecat si cu ceva coaja rasa de lamaie. Am pus branza, am mai pus niste rondele fine de ceapa de apa, patrunjel, am potrivit de gust si gata. Merge foarte bine ca aperitiv in combinatie cu diverse legume, gen morcovi, castraveti, ardei, telina, broccoli, conopida, ori ca umplutura pentru oua; cu peste afumat ori pui zic ca merge iarasi foarte bine, ca sa ramanem in cadru light. Mie-mi place mult branza de vaci cu somon. Aranjamentu-i de mare creativitate ;P, don't mind it, ca ma grabeam.

Ca sa nu uit: mi-ar fi placut sa fie si cu porumb, masline si nuci, dar nu am avut; si n-ar strica si niste morcov ras fin. Merge in feluri diverse :). In orice caz, combinatia de branza dulce cu avocado e de incercat. 


duminică, 14 noiembrie 2010

Doua feluri de salata cu cartofi copti si ulei de dovleac

Sunt doua salate facute pe seara, de-asta si pozele dupa cum se vede. Am vrut sa combin cartofi copti cu ulei de dovleac, pentru ca n-am mai mancat de mult. Ca sa ne-mpac pe amandoi, am facut combinatii diferite. 

Salata mea din bolul portocaliu contine: cartofi copti, castravete proaspat, ceapa rosie, somon afumat, stropite cu otet balsamic si ulei de dovleac, plus seminte de dovleac. 

Salata colegului, pe langa cartofi, are muraturi: castraveti si conopida, ceapa rosie, sunca trasa la tigaie, ulei de dovleac si pentru acreala, zeama de la muraturi :). Bune amandoua.
  


sâmbătă, 13 noiembrie 2010

Apple&pear crumble

In sfarsit am reusit si eu sa fac un crumble, de parca ar fi fost nu stiu ce bataie de cap. Motivul e ca nu fac prajituri zilnic sau foarte des, de obicei in weekenduri si rar in timpul saptamanii.

Am combinat mere cu pere, ca aveam din ambele. Doua mere mari, nu stiu soiul si doua pere Nashi, din alea cu coaja galbena si miezul tare; pere-mere la zic eu, ca asa mi se par. La reteta este cu fructe de padure, eu nu sunt mare fan.

Reteta originala:

Pentru aluat:

- 50 g faina
- 1 lingura migdale tocate + 1 lingura arahide tocate (in loc de astea am pus nuci macinate)
- 50 g unt
- 40 g zahar brun (nu am avut, am pus zahar pudra)
- un praf de scortisoara (nu am avut macinata)
- un praf de sare

- 600 g fructe (de padure sau ce se doreste/gaseste)
- 4 linguri lichior (nu am folosit, ca practic am uitat :) )
- 1 lingura zahar vanilat (nu am avut)
- 1 varf de cutit coaja de lamaie rasa

Deci am procedat dupa posibilitati si-am simplificat toata chestia. Am taiat fructele cubulete si le-am innabusit cu niste sos caramel pe care-l facusem cu o zi inainte, coaja de lamaie si un baton de scortisoara. Odata scazut lichidul, le-am asezat uniform pe fundul vasului de dat la cuptor. Aluatul sfaramicios l-am framantat repede cu mainile clatite cu apa rece din faina, unt rece taiat cuburi, nuci macinate, zahar si praful de sare, l-am pus peste mere si-am dat la cuptor. La reteta zice si de scortisoara, dar eu nu am avut macinata si am aromatizat doar fructele. Se lasa la cuptor pana-i usor rumen aluatul. Am batut repede si niste frisca si-au mers excelent impreuna. E un tip de aluat care nu are cum sa nu placa. 



miercuri, 10 noiembrie 2010

Salata bogata cu hering afumat, legume si ou fiert

O salata care mie mi-a placut foarte mult, bogata si sanatoasa. Are fasole, ceapa rosie, ardei, masline, ou fiert si hering afumat, foarte bun, dar cu multe oscioare. Mi-a luat ceva sa le elimin. Dressingul e cu ulei de masline si balsamic, nu lipseste patrunjelul si piper rasnit deasupra. Ar merge foarte bine si cu maioneza. 

  
  

luni, 8 noiembrie 2010

Piept de porc la cuptor

O bucata buuuuna de porc indeed, coapta in voia ei, fara graba; condimentata cu multa boia si sare grunjoasa si impanata cu usturoi, infoliata si lasata la frigider 2 zile, ca asa s-a potrivit gateala :). Am dat la cuptor acoperita cu hartie de copt, cu o capatana de usturoi si carnati so-called traditionali, nimic deosebit la ei. By the way, daca stie cineva vreo marca sau vreun loc (in Timi) unde pot gasi carnati ca de casa, let me know, as fi foarte recunoscatoare. Ca tot incercam si nimic deosebit. No, carnea pe mine m-o impresionat, ca se topea in gura la propriu. Si-am ales o bucata faina, echilibrata in slanina si carnita. Am mancat numa' cu pita, usturoi copt si ardei umplut cu varza de la buna. Incercati, macar odata la cateva luni, daca tineti la trup si sanatate, ca se cere. 




duminică, 7 noiembrie 2010

Crap la cuptor

Am primit doi crapi, pe care i-am mancat, asta-i crapul 2. L-am facut la cuptor, intreg, asezat "pe burta", pe doua jumatati de ceapa mare; i-am mai pus in burta si cateva felii de lamaie fara coaja si catei de usturoi. Dupa cum se vede, l-am crestat, lasand distanta cam de 1 cm intre crestaturi. Am facut un amestec din: ulei, zeama de lamaie, coaja de lamaie si usturoi rase, sare-piper-boia. L-am uns si pe-afara, si-n interior. A stat asa uns cam o ora, odata dezghetat complet si bine sters. L-am dat la cuptor inconjurat de bucati mari de ceapa, usturoi si felii de lamaie, am pus si putina apa + vin in tava initial. Pe parcurs l-am mai uns cu amestecul respectiv. A fost bun, desi eu inca am o problema cu pestii congelati. 


sâmbătă, 6 noiembrie 2010

Mancare de cartofi cu ardei si coaste la cuptor

Initial am luat coastele astea neafumate, mie imi plac foarte mult si am zis sa le combin cu un fel rapid cu cartofi. Mai aveam si ceva ardei, am facut mancarea in cauza. Am taiat mare ardeii, ceapa pestisori, am calit initial ceapa si-am pus apoi cartofii, am turnat apa cat sa ajunga pana la jumatatea cantitatii de cartofi. Am lasat la foc mic, cu capac, pana s-au patruns cat de cat, apoi am pus ardeii. Am mai completat cu putina apa pe parcurs, cat a fost nevoie. Am vrut sa obtin o mancare consistenta, deci am lasat sa fiarba mai mult decat normal, tocmai pentru a se forma sos. La sfarsit, patrunjel si bineinteles, usturoi. 

Coastele le-am condimentat clasic, ceva mai multa boia am pus, nu le-am mai lasat sa se marineze ca trebuia sa mancam, next time. Am dat la cuptor in vas de yena, cu usturoi in coaja, stropite cu ulei si vin. Fain or iesit, numai ca cer si ceva mixtura pentru marinat ca sa scoti the best of them. Cum ziceam, data viitoare. All in all, un pranz decent :).  


joi, 4 noiembrie 2010

Tarta cu dovleac

Am repetat tarta de duminica trecuta ca ne-a placut, atunci n-am mai apucat s-o descriu pe blog. E super easy. Am facut un aluat din 300 g faina, 150 g unt de la frigider, 80 ml apa rece, 50 g zahar si-un praf de sare. Se pun  toate ingredientele intr-un bol larg si se framanta un aluat elastic, se lasa aluatul la frigi 30 de minute, invelit in folie de plastic. 

Dovleacul l-am taiat in cubulete mici, a avut 1 kg si 200 g. Am pus zahar intr-o oala cat sa acopere uniform fundul oalei, dupa ochi si dupa intuitia gustului :). Odata ce-a devenit auriu, am pus bucatile de dovleac si unt, tot dupa ochi, sa fi fost vreo 50-70 de g de unt, plus 2 bete de scortisoara. Am lasat sa fiarba la foc mic, amestecand constant pana a scazut lichidul si s-a inmuiat bine dovleacul. Nu am lasat sa devina pasta in orice caz.

Am intins aluatul,  l-am plasat frumos in tava unsa cu unt si tapetata cu faina, am pus o hartie de copt deasupra si boabe de fasole pe toata suprafata hartiei si-am dat la cuptor cam 10 minute. Am scos din cuptor, am intins uniform dovleacul si din aluatul ramas am decupat clasicele panglici de suprapus pe tarta; am mai facut si-o floricica, colegul a zis ca-i urat si-am stricat tot :)). Am dat din nou la cuptor si-am lasat pana a devenit blatul crocant, ca asa ne place :). Faza buna ii ca nu ma mai sperie aluaturile, incep sa le inteleg. Deci sa modelam bine, zic:). A, si de fapt treaba importanta o face aragazul nou si surprinzator de docil si inteligent. 


Am avut rabdare si pentru putin decor :). Si lumina faina. 
 

miercuri, 3 noiembrie 2010

Sarmale cu carne - primele :)

Deci despre sarmale :). Eu nu fac sarmale, well, pana acum n-am facut. Pot zice ca nu stiu sa fac sarmale. A fost o tentativa acum multi ani, cu ceva pseudoumplutura cumparata de-a gata, s-au imprastiat in oala, in fine ... O incercare irelevanta si nereusita. 

Am tot vrut de mult sa incerc, mi se parea ca nu-mi pot gasi rabdarea pentru treaba asta. Pai nu-i chiar asa imposibil, dimpotriva, e relativ relaxant. E clar ca nu ma stiu inca la manevrat, dar ma stradui. Am mancat o data niste sarmale moldovenesti, la un "agrichef" la fostul job, adica mici-micute, din alea pe care le poti inghiti fara numar, una dupa alta, THE sarmale. Pot zice ca si ale mele au semanat un pic la gust:). 

Deci pentru umplutura: 1/2 kg carne macinata de porc, 2 cepe marisoare, 1 ardei kapia mic (de la mine), cam 3/4 ceasca orez, ceva slanina taiata fin, patrunjel verde si leustean uscat, astea fiind singurele ierburi tolerate si de coleg :).

Am calit ceapa, odata devenita sticolasa am adaugat orezul, le-am lasat impreuna (amestecand) pana a devenit si orezul transparent, am stins cu ceva bulion si am adaugat carnea. Sa nu uit, inainte sa ma apuc de pregatit varza, am condimetat carnea cu sare-piper-boia, am amestecat cu ardeiul tocat foarte marunt si parte din verdeata, a stat asa cam juma' de ora, daca nu mai mult. Mi-am adus aminte si de slanina, am pus-o in oala si am lasat sa fiarba toate pana s-a evaporat zeama, am potrivit de gust. Trec peste partea cu umplutul, ca-s tare stangace in etapa asta de-nceput :). Am asezat sarmalele pe pat de varza tocata, deasupra alt strat de varza, felii de slanina, crengute de leustean, am pus la fiert. Nu le-am numarat, nu stiu cate au fost, colegul a mancat vreo 5 din prima, adevaru-i ca nu le-am facut mari. A zis ca-s "puternice" :). A contat la gust ceapa, care poate-i aparent prea multa, dar eu zic ca nu-i, ardeiul - puteam pune si mai mult, leusteanul le-a aromatizat chiar fain, iar boiaua de casa e pur si simplu altceva.