duminică, 31 octombrie 2010

Din seria "remake-uri". Sau pe-aproape.

Am (aproape) refacut mancarea asta de iarna, tura asta n-am pus carnati si carne de porc, ci coaste afumate doar. Deci cartofi, varza murata, ceapa taiata in bucati mari, multa boia home-made achizitionata de mami :),  dulce-iute. Cartofii se dau la cuptor cu ceapa, presarati considerabil cu boia si foarte putina sare, in paralel se lasa la innabusit varza calita usor cu coastele, se aduc impreuna in tava cu cartofi (neaparat cu zeama lasata de varza - eu am ajutat si cu putina apa, cat sa aiba in ce se balaci) si se dau la cuptor cu folie, apoi fara, sa se coloreze. Ar iesi bestial la vas roman mancarea asta, eu momentan n-am. Out of topic, am facut niste sarmale incredibile! Iar eu nu ma laud singura de obicei si nici nu-s moarta dupa sarmale :). Astea mi-or chiar iesit. 
  

joi, 28 octombrie 2010

Supa cu multe legume - un fel de minestrone

O supa foarte consistenta, cu: ceapa, morcov, albitura, ardei, cartofi, gulii, fasole boabe, dovlecel si taietei de casa de la buna :). Si patrunjel proaspat, evident. Fasolea fiarta separat, parte din legume: ceapa, morcovul, albitura, ardeiul si gulia calite, lasate apoi sa se innabuse, adaugata apa; dupa primul clocot, adaugata fasolea, cartofii si ultimii-s dovleceii. A, si taieteii si verdeata, eventual vegeta, pentru cine nu-i multumit cu sare si piper. Si gata. 

miercuri, 27 octombrie 2010

Fasole cu afumatura la cuptor

Un fel de mancare clasic, similar cu ce am facut aici (aproape aceiasi sunt pasii si ingredientele - n-a fost nevoie sa ingros sosul si in loc de pasta de rosii am pus bulion), doar ca am lasat sa scada la cuptor de data asta. Am lasat sa fiarba incet legumele si carnea (cam pe jumatate), inainte sa dau la cuptor am pus fasolea prefiarta, ardeii tocati, usturoiul si leustean uscat. Am pus si patrunjel proaspat cu 5 minute inainte sa scot din cuptor. 

Am vrut sa fac o poza mai buna, dar colegul era deja prin oala cu polonicul, l-am scuzat si de data asta. 


Muraturile din colt sunt de la femei cu experienta, adica de la mame si bunici. Eu n-am pus. 


joi, 21 octombrie 2010

Salata cu macrou afumat si legume

O salata care mi-a placut tare mult, cu salata verde, morcovi, castraveti, buchetele de conopida cruda, macrou afumat (curatat de piele) si cepsoare murate. Cepele sunt obligatorii, cu restul mai puteti jongla, astea se inteleg insa excelent cu macroul. Am asortat un dressing cu mustar, ulei de masline, otet balsamic, usturoi tocat marunt, sare si foarte putin ardei iute-iute uscat, maruntit chiar de mine zilele trecute ;). 



miercuri, 20 octombrie 2010

Tiramisù

Am avut mai multa rabdare cu prajitura de data asta, in sensul ca am lasat-o la frigider pana a doua zi si-am cladit-o in tava de chec. Am vazut la Diamond ce rezulta si m-a convins :), urmati pasii indicati de ea in ce priveste "constructia", iar pentru cine agreeaza ouale in compozitie, reteta e mega faina.

Again, reteta mea nu e deloc standard. Pentru crema am folosit 500 g mascarpone, 200 ml frisca - se poate folosi si mai multa frisca, eu am vrut sa obtin o crema consistenta; miere dupa gust, cam un pumn (mic, cat al meu:)) de samburi de nuca, prajiti si rupti in bucatele. No eggs. Am pus esenta de migdale in cafea.

Prajitura se rastoarna lejer pe tava dupa ce-a stat la rece, eu am lasat-o la frigider infoliata in plastic wrap. Se desprinde usor de pe marginile recipientului cu un cutit. 


Pozele cu sectiunea sunt foarte nereusite, nu m-a ajutat lumina in ziua aceea, deci n-am :). Garantez insa ca se tine bine prajitura :). 

duminică, 17 octombrie 2010

Varza acra&dulce cu carne la cuptor

Dupa pauza asta cam lunguta de gatit, am inceput cu niste grele, cred ca-i vizibil, nu :)? Chiar si pe cantar, in ce ma priveste. O sa incerc pe parcurs sa alternez echilibrat cu din cele usurele. 

Am primit de la mama varza murata. Colegului ii place foarte mult varza, am gatit varza vreo trei zile la rand pe la sfarsitul verii (cam o varza/zi), asta deoarece se termina repejor. Si-asa e el, daca-i place ceva, mananca pe saturate :)). 

De data asta am combinat varza murata - cam juma' de varza si una dulce. Am pus la calit mai intai pe cea dulce cu doi ardei feliati, pana s-a-nmuiat. Am pus apoi varza murata, le-am mai lasat putin la foc mic, acoperite, amestecand din cand in cand. 

In prealabil am taiat in bucati mari 3 cepe dolofane si-am facut pat de ceapa pe fundul unei tavi incapatoare, unsa cu ulei. Am presarat ceapa cu boia dulce si peste am asezat doua bucati de cap de piet de porc, condimentate cu o zi inainte si lasate la frigider. Am acoperit cu folie si-am dat la cuptor cam 45 de minute, am lasat sa se coaca incet. Am adaugat apoi varza, am mai pus si niste carnati, sa nu ramana stingheri in frigider si cateva felii de slanina. Am mai turnat si ceva zeama de varza peste toate astea, le-am pus la copt tot acoperite, la sfarsit am lasat fara folie pentru rumenire. Am considerat ca-i bun de mancat cand s-a desprins carnea de pe os. 

Apai ce sa zic, ne-a cam placut, colegul e chiar incantat :).