sâmbătă, 18 septembrie 2010

Salata calda cu cartofi, carne si legume la gratar

O salata foarte gustoasa si indestulatoare, zic eu :). Voiam sa fac alta combinatie, n-am gasit branza de care am vrut si am vazut pret aproape dublu fata de ce are concurenta de vis-a-vis la un sortiment cu care as fi inlocuit-o. Bineinteles ca nu am luat. In fine, m-am enervat un pic pe supermarketul asta, nu spun care, ca pana la urma is singurii unde gasesc la "produse proaspete" produse chiar proaspete (aproape) de fiecare data. Am vrut sa evitam aglomeratia (la ei de obicei e foarte rezonabil, mai ales la ora aia), culmea, au fost doar vreo 3 case deschise si cozi ...

No, salata ii compusa din cartofi fierti, friptura feliata, ceapa rosie si dovlecel la gratar. Friptura am facut-o din spata de porc - mi se pare bestiala bucata asta din porc - la cuptor, cu boia-sare-piper + cativa stropi de vin + ulei (cu amestecul asta am uns carnea), o capatana de usturoi taiata in jumate, niste felii subtiri de slanina si un pic de apa. Legumele le-am facut la gratarul cel nou, de care m-am indragostit la prima vedere, l-am vizualizat gales in supermarketul in cauza, dar nu l-am atins :). M-am intors dupa el dupa ce am constatat ca cel vechi are niste urme de detergent din ala nasol de aragaz, care pur si simplu nu voiau sa dispara (colegul s-a gandit sa-l lustruiasca cu ultimele picaturi :). Asa ca ne-am imprietenit pe loc, o sa-l tratez decat cu respect :)).

Pe salata am stopit-o cu ulei de masline si foaaarte putina lamaie, probabil ar fi mers mai bine balsamic, dar eu nu pot renunta la zeama de lamaie, n-am ce-i face. 


joi, 16 septembrie 2010

Legume umplute, again :)

Cred ca ar trebui sa le numerotez :). Acum sa nu va imaginati ca le fac una dupa alta, le fac si eu in functie de ce am prin frigi, ce cumpar, ce vreau sa mananc. Imi ramasesera niste cartofi fierti de la pranz, aveam ce se vede in poza la frigider si iacata, le-am umplut:). Am pasat cartofii, i-am amestecat cu branza, fasole verde fiarta si ardei tocat + un strop de ulei. Am umplut legumele: dovlecel, ciuperci si ardei, am mai pus deasupra cateva bucati de carnat, niste rosioare si-am presarat branza, am dat la cuptor. Le-am pozat la geam, pe-nserate, nu stiu ce si-or imagina vecinii :).


 

miercuri, 15 septembrie 2010

Galbiori la tigaie, cu unt si marar

Am vrut sa-i gatesc cat mai simplu (si repede). Am tocat marunt o ceapa mica si-am pus-o la calit in ulei, am adaugat galbiorii, i-am lasat sa se rumeneasca la foc iute. La sfarsit am adaugat untul, usturoi ras fin, putin ardei iute si marar, i-am sarat si gata. I-am mancat cu paine proaspata. 

Chiftele de vinete si dovlecel

Cred c-am mai zis ca-mi plac chiftelele de legume, daca nu, zic acuma :). Am folosit: un dovlecel marisor, o vanata mai micuta, 3 cepe mici, un ou, vreo trei linguri de faina si verdeata. Am ras pe razatoarea mare vanata si dovlecelul (cu seminte cu tot), le-am sarat si lasat sa se scurga; am tocat ceapa si verdeata. Am amestecat toate ingredientele si-am modelat chiftelele trecand compozitia dintr-o lingura intr-alta pe masura ce se frigeau. Initial am vrut sa le fac la cuptor, dar celebrul aragaz devine din ce in ce mai fitos (ma rog, cu tabieturi ce tin de varsta) si cred ca tre' inlocuit cat mai curand :(. 

Chiftelele au fost foarte bune, le-am papat si calde si reci :). 

sâmbătă, 11 septembrie 2010

Paste cu rosii si branza

Am gasit cele mai dragute rosioare in piata, mai mici decat ciresele si bune la gust. Mi-a fost foarte la-ndemana sa fac paste cu branza, rosii si busuioc, presarate cu boia de ardei (dulce) si stropite cu ulei de masline. Nu am pus usturoi de data asta, am pus in schimb foarte putin ardei iute. Simplu si foarte bun!


vineri, 10 septembrie 2010

Ciorba de fasole, de post

O ciorba destul de consistenta, am pus multe legume, asa cum fac de obicei :). Am folosit morcovi, radacina de patrunjel, ardei si rosii de casa, ceapa, usturoi, leustean si patrunjel proaspat. Am innabusit legumele, dupa ce s-au inmuiat am adaugat apa, fasolea fiarta anterior, am lasat sa clocoteasca. La final am pus rosiile decojite tocate marunt, am condimentat, inainte sa sting focul am pus verdeata si usturoiul maruntit. 

miercuri, 8 septembrie 2010

Galbiori cu mamaliga - 2 in 1 :)

Am gasit galbiori proaspeti la supermarket si m-am tot gandit ce sa fac din ei, fara mare bataie de cap. Asa ca am facut mamaliga cu galbiori la un loc, la cuptor. Am pus la calit ceapa si usturoi cu putina boia, am lasat sa se-nmoaie; am adaugat galbiorii si vreo doua linguri de unt si numai un strop de vin alb, am lasat totul la innabusit. I-am scos din cratita si am turnat in locul lor apa calda pentru mamaliga. In mamaliga am mai pus niste branza rasa, iar la sfarsit am incorporat galbiorii si ceva patrunjel si marar tocat. Am pus totul intr-un vas de yena uns cu ulei, am presarat branza rasa si boia deasupra si am lasat la cuptor pana s-a rumenit. Intentionasem sa includ si ceva slanina, dar am zis c-o fi de-ajuns, totusi n-o venit iarna inca :). Nu prea pricep de unde imi vin poftele astea pentru mancaruri grasute, indiferent de vreme. Dar mi-as dori sa ma comport ca o silfida mai degraba ;). 

Mancarea scoasa din cuptor: 


Am asociat cu porc fript si mujdei, mi-ar fi placut enorm cu varza acra sau alte muraturi, dar n-am apucat sa le pun inca. Nu se prea vad galbiorii, stiu, am facut totul in graba ca era tarziu si ne era foame :) (inclusiv pozele). Mai am ciupercutze de inca ceva, nu stiu exact ce, probabil cu mult unt :). 

marți, 7 septembrie 2010

Ciorba de legume, de inceput de toamna:)

E o ciorba cu multe frunze, de spanac si macris, pe care inca le gasesc la piata de vis-a-vis :); cu fasole verde, conopida, radacinoase, ceapa, ardei, usturoi, leustean si patrunjel, dreasa cu iaurt. Nu cred ca-i cazul sa povestesc cum se face, ca stie toata lumea, vreau doar sa zic ca inca se mai poate profita de verzituri proaspete, in ciuda racorii de-afara. 


luni, 6 septembrie 2010

Salata de ciuperci

O salata foarte lejera, pe care o mancam constant acum cativa ani si n-am mai facut-o de mult. Se taie ciupercile felii, se grilleaza; se face dressing din zeama de lamaie, ulei de masline, usturoi maruntit/ras + condimente dupa gust, se presara marar si patrunjel si gata. E buna si calda si rece. 

miercuri, 1 septembrie 2010

Tarta cu prune, cu aluat (foarte) fraged

Incredibil de buna aceasta tarta, care poate fi facuta si de cei foarte neexperimentati, ca mine :). Se face si se coace repede si o sa surprinda prin fragezime si parfum. Eu am facut-o cu prune, se pot folosi orice fructe de sezon. Ne trebuie: 

400 g de faina
200 g unt
1 pac zahar vanilat
3 galbenusuri
1 praf de copt
300 g zahar
300 g fructe

Fructele se lasa la macerat cu zahar, intre timp se mixeaza faina cernuta + praful de copt cu untul moale, zaharul (eu de obicei folosesc zahar pudra), zaharul vanilat si galbenusurile pana la omogenizare completa. A iesit o pasta fainoasa, foarte consistenta. Eu am mai pus si scortisoara in amestec. Am adaugat prunele si am asezat compozitia intr-o tava pentru tarte, am lasat la copt pentru aprox. 30 de minute (la aragazul meu) in cuptorul preincalzit, la reteta zice 35 - 40. Foarte buna!