marți, 31 august 2010

Legume umplute - varianta cu carne

Am vrut sa incerc si varianta cu carne si orez, ce-i drept am lasat sa guverneze carnea de data asta. Am umplut rosii, ardei si-n plus ciuperci, gulii si ceapa. Am facut o umplutura clasica de carne cu orez, morcov ras, ceapa, usturoi, ciuperci si verdeata tocate. Am calit ceapa, usturoiul si morcovul, am adaugat orezul, apoi ciupercile si carnea. Am mai pus ceva vin si pasta de rosii (din miezul rosiilor scobite), am sarat-piperat-presarat boia si am adaugat  usturoi ras si verdeata la sfarsit. A, era sa uit, au fost si niste fasii subtiri, subtiri de slanina in compozitie :). 

Cat despre legume, rosiile se scobesc de miez cu lingurita, se sareaza si se lasa cu gura in jos sa se scurga; cu gulia a mers mai usor decat ma asteptam, initial am folosit cutitul, dupa ce am scos parte din miez a mers foarte usor cu lingurita, la fel si la ceapa. Nu m-a incantat prea tare sa scobesc ceapa, dar merita, zau :)! Am umplut legumele si n-am uitat de slanina de ornament :). Am dat la cuptor si cu vreo 10 minute inainte sa fie gata, am pus deasupra cascaval si telemea rasa. 


Gulie, ciuperca, ardei si ceapa.


Rosia e ok si supracoapta, dar ar merge eventual separat, lasata cat sa ramana integra. Eu am pus un strat de branza rasa intemediar in interiorul rosiei (carne - branza - carne), dar a cam disparut la copt :).


Sectiune la ceapa, a fost bestiala ceapa!



Cu riscul de a plictisi usor, mai revin pe blog cu variante de legume umplute, ca-s tare satioase si bune la gust :).  

luni, 30 august 2010

Ciorba de linte cu sunca afumata de casa

De cativa ani nu mai mancasem linte, asa ca am zis sa reincep sa consum. Am facut o ciorba cu afumatura, o ultima bucata de sunca de casa din congelator. Am calit radacinoasele tocate marunt: morcov, patrunjel, impreuna cu ceapa si usturoi. Lintea am lasat-o peste noapte in apa, s-a fiert foarte repede. Sunca fiind usor (mai) sarata decat ce gasim in comert, am fiert-o separat si-am rumenit-o in cuptor; am preferat s-o dau la cuptor pentru ca am mai facut chestia asta o data si a iesit excelenta, fiarta fiind in prealabil. Peste legumele calite am adaugat apa, lintea si sunca rumenita, am lasat sa clocoteasca, tot cu lamaie am acrit (mie nu-mi place defel borsul de cumparat, magic sau nu), la sfarsit am potrivit de gust, am adaugat smantana, de obicei pun din aia de gatit, acum se vede ca nu-i din aia :), verdeata si usturoi tocate fin. Colegului i-a placut mai ales, nici eu nu pot zice c-a fost rea :).  

duminică, 29 august 2010

O friptura de porc

Nu-i vorba de o reteta in sine, ci de o alta modalitate de a face friptura de duminica sau de orice zi. Foarte gustoasa a iesit carnea!

Am portionat carnea cat de-o imbucatura, am condimentat-o foarte lejer cu sare si piper, boia am pus mai multa; am lasat-o la frigider sa se marineze cu putin vin, ceapa, usturoi si boabe de piper, cam vreo 2 ore, cat m-am ocupat de altele :). Am dat-o la cuptor invelita in felii foarte subiri de slanina de casa (care ni se termina in curand :)), stropita cu putin vin. Am mancat cu catofi cu unt si castraveti cu iaurt.


marți, 24 august 2010

Vinete si ceapa coapta cu sos de iaurt

Din nou a trebuit sa gatesc multe vinete :) ... Ca nu-mi place sa se ofileasca-n frigider, noroc ca ne plac. Am avut vinete tinere de gradina, megabune! Pe langa salata si pané, am facut vinete coapte, vroiam de mult sa fac si mi-am adus aminte vazand ceva reteta intr-o revista. Daca stau bine sa ma gandesc, au devenit favoritele mele :)!

Le-am taiat in jumatate pe lung, le-am dat cu zeama de lamaie si sare, le-am lasat pe servetele cam vreo ora. Le-am uns cu ulei, le-am presarat cu piper si boia si le-am dat la cuptor impreuna cu ceapa, tratata la fel. O singura data le-am intors cu fata la tava :). Am facut sosul din iaurt amestecat cu ulei de masline si zeama de lamaie, sare si patrunjel. Odata asezate pe farfurie, am turnat sosul, am stropit cu ulei de masline, am mai presarat putin patrunjel si susan prajit. 

In combinatie cu ceapa, care-i foarte dulce (am ales cepele cele mai mici de la doamna din piata de la care cumpar de obicei), sunt minunate!


luni, 23 august 2010

Rosii si ardei cu umplutura de fasole

Profitam de legumele de gradina cat se mai poate, de data asta am umplut rosii si ardei cu fasole boabe, morcov ras, ceapa, usturoi, ardei si verdeata tocate marunt. Fasolea am fiert-o, iar restul legumelor le-am calit, am mai adaugat patrunjel si cateva linguri de pasta de rosii la compozitie. E o varianta buna si de post, eu am pus insa si ceva branza telemea faramitata, iar deasupra cascaval. Colegul a ornat dragalas cu slanina :). Le-am asezat pe toate in tava unsa cu ulei si-am acoperit cu hartie de copt, am eliminat-o la final ca sa se-mbujoreze. Putin cam mult le-am tinut la cuptor, le-as fi vrut mai ferme, dar m-am luat cu o gramada de altele, se-ntampla :). Pozele le-am facut cand erau deja caldute numai, n-am apucat sa captez si aburii :). 

Foarte mult ne-au placut, abia astept sa refac si in alte combinatii. 


Ardeiul din mijloc (cel lunguiet si inselator :), fake kapia) ne-a surprins, are gust usor ... usturator, de fapt chiar ustura, nu gluma! La copt s-a mai dus iuteala, a ramas fix cum trebuie :).


joi, 19 august 2010

Salata de dovlecei cu rosii si branza

Azi am ales ceva foarte usor si rapid, dovlecei grillati cu rosii si branza. Am lasat dovleceii la marinat in frigider intr-un amestec de usturoi cu ulei de masline, zeama de lime, sare si menta uscata cateva ore, cat dureaza perioada buna de plaja de la amiaza :), am facut turnuletul si-apoi l-am mancat. 
  

miercuri, 18 august 2010

Ficat cu praz si rosii

Cu chiu, cu vai pot zice c-am inceput sa consum (mai) usor&sanatos. Sper la o imbunatatire zilnica, chiar daca asta ar  presupune inactivitate totala in ale gatitului, deci fructe, legume, apa sau ... nimic. Poate numai soare :). 

Azi am gatit ceva ce n-am mai mancat de mult, o combinatie cam cum ne dadea la gradi: orez cu ficat. Orezul l-am fiert simplu, cu sare si cativa stropi de ulei de masline, i-am mai pus niste busuioc uscat si putina zeama de lime cand a fost gata, cat pentru aroma. 

Ficatului i-am dat foarte putin ulei, cat sa nu zic ca nu-i. I-am mai dat si putin vin dupa ce si-a schimbat culoarea si s-a patruns, plus cateva boabe de piper. Am adaugat prazul si ceapa, am lasat sa se faca la foc mic, sub capac. Pe final am pus rosia tocata, usturoiul, cimbru uscat, sare si piper. Mi-a placut aroma, ficat cu rosii nu am mai facut pana acum, e bun. Am scapat la vreo trei patratele de cioco, de ce sa mint, mai ma gandesc si acum la ea :(. Greu ii ...

luni, 16 august 2010

Salata cu somon si mango

Azi trebuia sa fie prima mea zi de pseudodieta, adica de gatit si mancat cat mai sanatos, fara reguli foarte fixe insa :). Well, mai putin gatit, ca-mi propusesem cateva variante de salate pentru prima saptamana si supe/ciorbe usoare cu o tona de legume. Pai n-a fost sa fie azi prima zi, asa de flamanda am ajuns acasa, in ciuda caldurii, ca pe langa ciorba megalight am facut si-o negresa usor nereusita :)). Bine, e mancabila, dar am facut niste erori cam SF pe parcurs, de nepovestit. E "ciudatzica", cum a zis si colegul :). Totusi, tinand cont ca am si improvizat ca s-o dreg, e chiar ok. 

Dar nu despre negresa e vorba in postul asta, ci despre o salata destul de bogata in ingrediente, care trebuia sa fie pranzul meu de azi (pranzul a fost o mancare de mazare cu mult porc, ca sa ratez perfect inceputul de usor&santaos). Salata a devenit cina si a fost consumata in portie dubla, chiar tripla. Ca sa fie all set pe azi :)). 

E o combinatie pe care am vrut de mult s-o repet, cea de aici. Am folosit: somon, mango, castraveti, ceapa rosie, ardei kapia, masline cu chili; ca sa fie si niste branza, ca se potriveste, am modelat bile din branza de vaca cu foarte putin iaurt, coaja de lime, sare, piper, pe care le-am tavalit in seminte de susan prajit si boia de ardei dulce. Legumele au nevoie de foarte putina sare spre deloc, restul de condimenete raman la alegerea fiecaruia. Am stropit cu zeama de lime si cu putin ulei iute in care au stat maslinele. By the way, tre' sa-mi iutesc si eu niste ulei, ca-i tare fain. Atata-i salata, la pseudodieta e de consumat in cantitati decente, nu ca in farfuria asta :). 
  


vineri, 13 august 2010

Paste cu smantana dulce, unt, miere si nuci

Un desert improvizat cu ce am mai avut in frigider si prin dulapul de bucatarie, a carui aroma o tin minte si acum :). Am fiert pastele (eu am avut melcisori, mi se par potriviti pentru desertul asta), le-am scurs; intre timp am prajit alunele de padure si migdalele ratacite prin dulap, n-am avut chef sa le mai toc la robot, asa ca le-am zdrobit cu ciocanul de batut snitele pe un fund de lemn; nu trebuie sa fie macinate, doar zdrobite usor, ca sa ramana bucatile intregi. 

Am pus niste unt intr-o cratita, destul cat sa "imbrace" pastele dupa ce s-a topit, am pus si melcisorii, am amestecat putin si apoi am turnat smantana dulce, totul la foc mic. Am lasat sa bolboroseasca cateva secunde, am adaugat mierea, niste esenta de vanilie si ceva scortisoara. La sfarsit am pus nucile prajite si-am amestecat totul. Se serveste cald. Mie mi-a placut foarte mult, e un desert ieftin si rapid, foarte aromat!



joi, 12 august 2010

Ciorba usoara de cartofi

Initial nu am vrut sa zic pe blog despre ciorba asta, ca e chiar simpluta, dar a iesit asa de buna, ca pana la urma zic :P. Am folosit vreo 6 - 7 cartofi, 2 morcovi, 1 ardei, o ceapa, 3 rosii marisoare decojite si sa fi fost vreo 10 catei de usturoi, din aia tineri, deci mai mititei, cu camasa mov :). Am pus la calit mai intai ceapa cu morcovul si ardeiul, apoi am adaugat si bucatile de cartof, le-am mai lasat putin si am turnat apa calda, am lasat sa fiarba la foc domol. Spre final am pus rosiile, iar inainte sa sting focul, am pus usturoiul tocat maruntel, patrunjel proaspat si leusean uscat, ca din ala am :). Am acrit cu zeama de lamaie si-am condimentat doar cu sare si piper, spre surprinderea mea, am inceput sa folosesc rar spre deloc concentrat de legume, ceea ce-i chiar cool! Poate si de aia a iesit asa buna zama :), in orice caz, rolul principal il au rosiile, i-au dat un supergust, la fel si usturoiul.


Buna si cu iaurt.

marți, 10 august 2010

Tocana de galbiori

O tocana simpla si buna, doar cu ceapa si usturoi, fara alte legume pe langa ciuperci; cu ceva vin alb sec, ca mi s-a parut ca cer galbiorii astia :), smantana dulce si mult patrunjel. N-am mai ingrosat-o cu faina, nu mi s-a parut necesar. Gustoasa tare!
 

duminică, 8 august 2010

O mancare de iarna :)

Pentru ca e grea ( si nu foarte sanatoasa ) si o sa mearga foarte bine pe frig, noua ne-a placut foarte mult si la 30 de grade :). Contine cartofi, carne de porc, carnat afumat, varza murata, ceapa si usturoi. Se condimenteaza dupa gust, n-ar trebui sa lipseasca boiaua, eu tocmai pe asta am omis s-o cumpar, asa ca am pus pasta de ardei. 

Am taiat cartofii in bucati marisoare, la fel si ceapa (in sferturi sau jumatati, depinde cat e de mare) - am pus si rosie si alba. Le-am pus in tava unsa cu ulei, impreuna cu feliile de carnati si catei de usturoi in coaja, am condimentat cu sare si pier, am stropit cu ulei si le-am dat la cuptor. 

Am pus la rumenit carnea de porc, dupa ce si-a lasat zeama am adaugat si varza taiata fasii, am pus o lingura de pasta de ardei si le-am mai lasat putin impreuna sa ia gust una de la alta. 

Am transferat apoi varza si carnea in tava cu cartofii, am amestecat usor si le-am lasat cu folie sa se coaca (am mai pus si o canita de apa), spre final am dat focul mai mare si-am scos folia, s-au rumenit chiar frumos :). 

 

Cantitatea de varza conteaza mult la mancarea asta, bineinteles ca fiecare pune dupa gust, eu am avut foarte putina - cam un sfert de varza mai micuta si n-am obtinut chiar gustul dorit. Cred ca o sa incep sa cumpar varza murata de la supermarket, cat de rea poa' sa fie?

vineri, 6 august 2010

O omleta si porumb copt :)

Din categoria "ce mai am prin frigi", adica oua de casa, legume, niste porumb care n-a mai incaput in oala, branza. 

In omleta am pus ceapa, ardei, rosii, cascaval si niste cas, putin cimbru si piper. Am batut ouale bine, am amestecat toate cele si am dat-o la cuptor. Buna si pufoasa o iesit, fain gustul de rosii + cimbru in combinatie cu restul :). 

Porumbul l-am uns bine cu unt, am presarat sare si piper si l-am pus in cuptor impachetat (individual) in hartie de copt, am mai pus in pachetel si niste catei de usturoi. Un mic dejun tarziu foarte satios, cu gusturi pe placul meu :).



miercuri, 4 august 2010

Supa crema de rosii

Reteta am gasit-o tot intr-o revista romaneasca si mi-a cazut cu tronc pe loc! Nu e nimic complicat, tocmai de aceea rezulta o supa crema foarte, foarte buna!

Am folosit rosii de gradina, din acelea crete, cu miezul rozaliu, foarte bine coapte; ceapa verde, doar partea alba insa, usturoi (tot de gradina :)), ardei rosu, busuioc uscat, ulei de masline, unt, sare si piper, ardei iute si smantana pentru decor si gust bun :).

Am copt in cuptor rosiile impreuna cu ceapa si usturoiul in coaja, presarate cu busuioc, stropite cu ulei de masline si condimentate, ardeii i-am copt pe gratar. Dupa ce au fost gata, am pasat toate legumele, nu inainte de a le curata de coaja. A iesit o crema destul de groasa, asa ca am adaugat si lichidul lasat in timpul coacerii. A ramas totusi destul de consistenta. Am mai dat supa intr-un clocot si am adaugat si untul. Si cam atata, eu zic ca merita incercata :).


Precizare: conform retetei originale, se pune si morcov, care se caleste impreuna cu ceapa. Eu am preferat sa nu pun de data asta si mi s-a parut mai gustos sa le coc pe toate :).  

marți, 3 august 2010

Vinete in doua feluri

Am venit cu multe legume de gradina acasa weekendul trecut, pe care le-am gatit :). Bine, nu chiar pe toate. 

Am facut o salata lejera de vinete cu ardei copti, fara maioneza, doar cu ulei de masline, zeama de lamaie, ceapa si usturoi. Apai vreau sa zic ca mi se pare mult mai buna asa, mai ales cu vinete proaspete!


Am mai facut niste vinete la gratar, pana la urma tot un fel de salata si asta, cum am vazut la Bacania Veche, intr-o revista cu mancaruri de pe la noi :). Se aseaza vinetele grillate in straturi, pe fiecare strat se pune usturoi si patrunjel tocate fin, in amestec cu ulei de masline, se stropeste cu otet balsamic. La reteta zice ca ar trebui papate dupa 24, chiar 36 de ore de tinut la frigi, sunt bune insa si mai repede :).