joi, 29 iulie 2010

O salata orientala

Inspirata de aphextwinz si de canicula de acum cateva zile, in ideea ca fierb repede cartofii, am facut o salata orientala, dar nu ca la mama acasa :). Am facut si cu, si fara maioneza (doar cu otet si ulei), iar ou fiert nu am pus deloc. Pe langa cartofi, ceapa, masline, am mai pus morcov ras marunt, felii subtiri de castravete si ceva sunca. Am mancat-o cu multa pofta, mi-am dat seama ca-mi lipsise gustul :).

luni, 26 iulie 2010

O pasta de masline si una de peste :)

Am tot cautat o reteta de pasta de masline care sa fie pe gustul meu, am gasit-o pana la urma. Nu am facut-o intocmai, dar am pus parte din ingredientele - cheie, asa ca a fost excelenta :). Am folosit masline mari light, migdale prajite usor, ceapa, usturoi, mascarpone, unt, niste zeama de lamaie si coaja acesteia. Mie mi-a placut treaba cu mascarponele si faptul ca nu trebuie folosit pesmet ori miez de paine pentru compozitie. Cantitatile le-am pus dupa ochi.

So, e foarte usor: am tocat ceapa fin, am lasat-o cu ceva sare si putin ulei de masline in bolul in care urma sa ajunga pasta la final; am tocat la robot migdalele, tot cu sare si ulei, am adaugat maslinele, usturoiul, untul, crema de mascarpone, coaja de lamaie si putina zeama, piper, am mixat pana am ajuns la consistenta dorita. Am amestecat pasta obtinuta cu ceapa si gata. Revin cu modificarile cand o refac :). 

Pasta de peste e cum o facea si bunica-mea cand eram copil la sat, cu sardine din conserva si uleiul lor, unt frecat spuma, mustar, zeama de lamaie, ceapa, usturoi. Treaba cu modificarile ramane valabila :). 

    
        

duminică, 25 iulie 2010

Melanzane in carrozza

Adica un soi de sandwich pané din felii de vanata si mozzarella :), se pare ca la origine sunt napoletane. Nu stiu exact cum le-am zice noi in romaneste, dictionarul nu mi-a spus nimic concret, decat ca italienii mai mananca si mozzarella in carrozza, asta fiind un sandwich pané pe bune (adica cu paine), care s-ar traduce prin crochete (de mozzarella si paine). Deci nimic in trasura sau caruta sau altceva:). Pe net am vazut diverse variante (acuma, drept sa zic, n-am cercetat foarte mult), insa cea mai des intalnita se pare ca e cea pe care am ales s-o fac si eu. Adica more or less, ca-i lipseste o frunza de busuioc. Gasesc io pana la urma un italian care sa stie, ca mi-a ramas curiozitatea. 

Faceti-le daca vreti sa nu mancati vinete pané simple. Conform retetei originale (sper :)!), trebuie vinete si mozzarella, faina, oua si pesmet pentru pané, sare, piper, frunze proaspete de busuioc. Se taie vinetele in felii rotunde, groase cam de juma' de centimetru, se lasa la scurs cu sare. Se prajesc usor in putin ulei, eu zic ca se pot si grilla la fel de bine, le punem pe servetele sa fie absorbit uleiul. Feliile de mozzarella le avem deja pregatite, e bine sa fie mai mici decat felia de vanata. Dam feliile de vanta prin faina si punem intre ele felia de branza, apoi inmuiem sandwich-ul format in ou si il acoperim bine de tot cu pesmet, inclusiv marginile, astfel incat sa ne asiguram ca la frigere nu da branza pe afara. Le frigem in ulei incins. Mie mi-or placut, as mai fi pus si putina branza sarata, usturoi, si poate ceva sunca sau carnat bun. Ca sa fie mai complete :). Se pot face si in cuptor, eu am preferat sa stau cu nasu-n tigai azi. Asa post lung nu cred sa fi scris pana acuma. Atata-i tot :P.  


sâmbătă, 24 iulie 2010

Salata de spanac cu feta si nuci

Salata asta am incropit-o intr-o seara cu ce-am avut prin frigider: niste spanac, rosii, feta si nuci. Nucile le-am prajit usor si am dat coaja jos, nu-mi prea place si merge usor dupa ce-s rumenite. Am pus laolalta spanacul si rosiile, le-am sarat putin, am adaugat branza, nucile, am dat cu piper, am stopit cu putina zeama de lamaie si ulei de masline si gata.



vineri, 23 iulie 2010

Un desert cu cirese

Am consumat kilograme de cirese vara asta, ocupa cam acelasi loc cu porumbul fiert/copt in topul meu cu bunatati de vara. Am facut un desert rapid cu biscuiti digestivi macinati, iaurt cremos amestecat cu miere si bucati de cirese si piuré de cirese cu rom. Se aseaza in straturi - biscuiti, iaurt si tot asa, ultimul fiind piuré-ul de cirese, se da la frigi (eu juma' de ora l-am lasat) si se papa pe canicula :).
     

miercuri, 21 iulie 2010

Varza la cuptor cu afumatura

Nu ma dau in vant dupa varza dulce, o prefer pe aia murata, dar cum nu mai facusem chiar de mult timp vreo mancare cu varza, am zis ca hai sa vedem ce-o iesi :). Am "reeditat" celebrele afumaturi in varza asta, am mai folosit rosii, ceapa, patrunjel si condimente: sare, piper, boia. Am sarat varza si-am calit-o impreuna cu ceapa, le-am dat si ceva piper + boia, am lasat apoi cu capac si cu afumatura cu tot sa se-nmoaie, sa se pupe :). Intre timp, am facut pasta vreo 3 rosii fara coaja. Am transferat varza si afumatura intr-un  vas de Yena, am turnat deasupra pasta de rosii si-am dat la cuptor, cu capac. Spre final, am presarat cu verdeata si am asezat peste felii de rosii, am lasat la foc mai marisor pana s-au copt fain, bineinteles fara capac :). Si a fost excelenta varza, daca si mie mi-a placut! :))

Cand am scos din cuptor:




Am mancat cu mamaliga si cu iaurt.

marți, 20 iulie 2010

Pui la cuptor cu ceapa si rosii

Cu mancarea asta chiar nu-i bataie de cap :). Ne trebuie pulpe de pui, ceapa, rosii si usturoi, ceva unt; eu am mai pus si niste boabe de piper, sare, boia dulce si pasta de ardei - cu pasta am uns pulpele. Taiem ceapa si rosiile in bucati mari, usturoiul il lasam intreg; ungem cu ulei tava, punem ceapa si usturoiul si asezam puiul condimentat si uns cu pasta de ardei peste legume, punem foarte putina apa si dam la cuptor cu capac sau folie de aluminiu deasupra la-nceput. Rosiile le-am pus cam pe la jumatatea coacerii, se pun in functie de ceea ce doriti sa obtineti, eu am zis sa ramana cat de cat intregi. Inainte de final, am pus niste cuburi de unt, vreo 3 - 4 sa fi fost, daca nu mai multe :) si am stropit puiul cu zeama de lamaie, am lasat sa se rumeneasca. Am pus la-nceput putin cam multa apa, asa ca n-a iesit chiar ce-am vrut, dar a fost ok :), foarte gustos, in mod sigur repet. 

  

luni, 19 iulie 2010

Fasole cu afumatura

Asta-i o mancare buna oricand, dupa mine :). Am facut-o cu niste coaste foarte bine afumate, care au fost puse mai mult pentru gust decat pentru carne. Mentionez ca e din categoria "food for boys", eu am mancat vreo doua boluri din acea oala imensa, si culmea, unor baieti nu prea le place carnea, sau in orice caz sunt foarte selectivi :). Coastele astea is de mare exceptie. 

De fiert nu m-am ocupat eu, asa ca nu stiu cate ape a schimbat colegul :). Am tocat morcovul, radacina de patrunjel, ceapa si usturoiul. Am taiat ardeiul in bucati marisoare. Coastele le-am lasat un pic in apa rece, ca au fost putin prea sarate. Am pus la calit ceapa, usturoiul si radacinoasele, apoi am adaugat afumatura si am mai lasat putin impreuna, am turnat apa cat sa acopere si am lasat sa dea in clocot. Am pus fasolea si ardeii si am mai adaugat apa cat a fost necesar. Am lasat sa fiarba la foc mic, sub capac. Cu vreo 15 minute inainte sa sting focul, am pus pasta de la doua rosii + ceva pasta de ardei dulce. Ca s-o-ngros, am amestecat energic vreo 2 linguri de faina cu lichidul din mancare si am turnat in oala amestecand incontinuu. Am condimentat, presarat verdeata si gata. Merge excelent cu castraveti murati la soare :). Si cu ceva ceapa asemenea. 



vineri, 16 iulie 2010

Salata de paste

O salata de paste cu paste colorate (cu spanac si rosii), una din miile de combinatii posibile: paste, ton, praz, rosii, ardei, castraveti si salata verde, sare si putina zeama de lamaie. Nimic mai simplu. Din ce ne spun meteorologii, weekend - ul asta nu vom putea da drumul la aragaz, eu una nu cred ca o sa ma incumet :). Asa ca la cat mai multe salate colorate :)!





joi, 15 iulie 2010

Dovlecei si vinete la cuptor

Am folosit dovlecei din aceia cu coaja galbena si verde. I-am feliat, la fel si vanata, am dat legumele cu sare(vinetele si cu ceva zeama de lamaie), am lasat la scurs si apoi le-am asezat in tava unsa cu ulei. Am presarat piper, putin cimbru, am pus si niste catei de usturoi, am stropit cu ulei de masline si am dat la cuptor. Nimic mai simplu si mai light :). Trebuie sa spun insa ca, din punctul meu de vedere, cel mai bun mod de a profita de acesti dovlecei este sa fie consumati cruzi in salata, taiati in felii fine. Sunt foarte dulci si potriviti pentru salata, se pot combina cu ce ingrediente doriti. In orice caz, daca sunt gatiti, trebuie tinuti la foc cat mai putin :).




luni, 12 iulie 2010

Tocana din carne de porc

O tocana cu foarte putine ingrediente, dar extrem de buna! Am folosit: pulpa de porc - aprox 1 kg, ceapa - vreo 6 mici si medii, 2 ardei rosii mari, usturoi, pasta de rosii, vin rosu si putina verdeata. 

Am taiat carnea in bucati nici mici, nici mari. Am fainat-o si am pus-o la rumenit in uleiul incins, bucata cu bucata. Dupa ce s-a rumenit pe toate partile, am scos-o si am pus-o de-o parte la cald. Carnea va lasa urme in oala, dar e in regula, ca au rostul lor :) - se va forma la final un sos cremos daca mai scratch - uiti fundul oalei cu lingura de lemn in timp ce amestecati - asa ca le toleram; eu am facut mancarea asta intr-o oala solida, cu fund gros, antiaderenta. Adaugam apoi ardeii taiati in bucati mari, ii calim  vreo 2 -3 minute numai, ii scoatem. In locul lor vine ceapa tocata si usturoiul - am pus 2 catei tocati marunt, calim pana la transparenta si apoi adaugam bucatile de carne. Turnam cam 1/2 cana de vin rosu bunut :), lasam sa se evapore si punem pasta de rosii, vreo 4 - 5 linguri. Turnam apoi supa de legume sau apa cat sa copere si lasam la fiert, la foc mic, vreo ora si ceva. Adaugam apoi ardeii si continuam fierberea aprox. 20 de minute. La sfarsit am pus si un cub de unt. Condimentam cum ne place :), eu am pus doar sare, piper si boia, am presarat si ceva verdeata. Am papat cu mamaliga :). Am facut tocana asta pentru ca mi-a facut o mare pofta tocana de miel a lui Giorgio Locatelli, la momentul oportun va veni randul celei cu miel :).



duminică, 11 iulie 2010

O mamaliga cremoasa :)

O mamaliga care mie mi-a facut pofta, vazand reteta aici :). Rezultatul e altul decat mamaliguta pe care o stim cu totii, obtinem o mamliga cremoasa si moale. Am calit o ceapa mica in unt, am pus apa si cand a dat in clocot, am adaugat "in ploaie" faina de malai pana am obinut consistenta dorita, amestecand incontinuu cu un tel. Cand a fost gata, am incorporat branza rasa, crema de mascarpone si unt.



sâmbătă, 10 iulie 2010

Vinete umplute

Am combinat niste ingrediente simple si la-ndemana oricui, care merg bine impreuna, si anume: vinete, ceapa, rosii si branza. De data asta am optat sa nu pun usturoi, dar nu strica deloc. Rezulta o mancare de vara usoara si sanatoasa :). 

Am decojit vinetele - mie nu-mi plac in coaja, le-am taiat pe jumatate si am scos miezul. Le-am sarat si stropit cu zeama de lamaie si le-am lasat la scurs. Am taiat in cuburi nu foarte mici ceapa si rosiile, la fel si branza. Ceapa am ales sa n-o calesc pentru ca nu ma deranjeaza daca nu e complet facuta, clar ca se poate proceda cum doreste fiecare. Am umplut vinetele cu toate astea, am sarat, piperat, am presarat niste cimbru uscat, am stropit cu ulei de masline si am dat la cuptor. Am uitat sa pensulez vanata cu ulei :), asa fac de obicei cu vinetele si dovleceii cand raman intregi (ma rog, jumatati) inainte da a le da la cuptor. Acuma, la aragazul meu focul mic nu e deloc mic, anyway, le-am lasat la foc mic initial si apoi la mediu spre mare, ca sa se rumeneasca, aprox. 30 de minute. Nu stiu ce-o sa schimb data viitoare, probabil adaug si usturoi si poate rumenesc foarte usor ceapa. Refac mancarea asta in orice caz :). 



Salata de castraveti si macris

Colegului ii place foarte mult macrisul, si eu nici n-am stiut, pana cand a mancat salata asta si mi-a marturisit :))! Well, a mai pomenit el de cateva ori, dar se pare ca nu l-am luat in serios. Acum mi-e clar :)!

Am facut o salata fresh de castraveti si macris, si un dressing destul de gros cu ulei de masline extravirgin, usturoi tocat marunt, pier, sare si cativa stropi de lamie. Si putin patrunjel, pe care eu il omit doar la deserturi :). O combinatie faina, o salata acrisoara, merge la feluri grele de mancare si nu numai. Iata si salata luminata delicat de ultimele raze ale zilei :P : 

vineri, 9 iulie 2010

Pulpe de pui umplute

E cam mult spus umplute :), ce-i drept, pentru ca nu incape prea multa umplutura sub piele. Eu am incercat sa le umplu cat mai bine, insa evident ca a dat pe-afara sau a crapat pielea in timpul coacerii :). Dar nu-i o problema treaba asta!

Umplutura a fost facuta din crema de branza, masline negre, ceapa, usturoi si verdeata tocate marunt, condimentata cu ceva piper. Am dat pielea la o parte, am indesat cum am putut mai bine umplutura si am tras pielea la loc, fixand-o cu o scobitoare. Nu trebuie exagerat cu umplutura, asa cum am facut eu :), pentru ca nu rezista pielea. Am condimentat pulpele cu sare, piper si boia si am dat la cuptor, cu niste catei de usturoi si crengute de cimbru proaspat, pana s-au rumenit uniform.

joi, 8 iulie 2010

Chiftele de dovlecei cu branza

Am incercat o varianta de chiftele cu branza in compozitie, am folosit telemea de oaie. Mie imi plac tare mult chiftelele de legume, fac diverse combinatii si am preferat sa le coc in ultima vreme, sunt foarte bune si asa. La fel am procedat si cu astea.

Am folosit 3 dovlecei mititei, 2 cepe tinere, un morcov, 1 cartof fiert si pasat, 1 catel de usturoi, verdeata, 2 oua, faina, pesmet, piper, boia, putina sare si ceva telemea rasa. Am dat pe razatoarea mare dovlecelul, l-am lasat la scurs cu sare. Am razalit morcovul si usturoiul, am tocat ceapa. Dupa ce s-a scurs apa din dovlecel, am amestecat toate ingredientele - faina si pesmet am pus din ochi (se pun in functie de cum doriti sa iasa compozitia), la fel si branza - eu am pus vreo 3 linguri de telemea data pe razatoare, pana la urma e optionala. 

Am pensulat cu putin ulei hartia de copt si am asezat compozitia cu lingura in gramajoare cat de cat egale, pe care le-am aplatizat usor si am incercat sa le dau un contur, ca sa nu se labarteze prea tare. Compozitia mea a fost destul de compacta, au iesit un fel de turtite :). Le-am dat la cuptor, le-am intors cand a fost cazul, au iesit rumene si simpatice :). Merg bine cu un sos de iaurt sau chiar de smantana, cu marar/menta/patrunjel, ce aveti la-ndemana. 


miercuri, 7 iulie 2010

Mancare de fasole verde

Asta e unul din felurile mele favorite de mancare, pentru ca-mi place mult fasolea verde proaspata. Bunica mea facea o zeama de fasole cu lapte pe care o fac si eu, dar prefer varianta mai light, adica fara rantas si cantitate mare de afumatura :). 

Fasolea asta se face repede si se manaca si mai de repede. Am folosit cam jumatate de kg de fasole, 3 cepe nu foarte mari, 2 morcovi, vreo 3 radacini de patrunjel foarte tinere si trei catei de usturoi. Am dat morcovii si radacina de patrunjel pe razatoarea mica, am tocat ceapa si un catel de usturoi si le-am pus la calit cu boia. Am adaugat fasolea si am turnat apa cat sa acopere, am lasat sa fiarba in voie la foc mic, amestecand din cand in cand. La final am adaugat un cub de unt si vreo patru linguri de smantana grasa, foarte bine diluata cu lichidul din mancare. Am mai pus doi catei de usturoi dati pe razatoare. Am condimentat cu Vegeta, piper si boia, am presarat verdeata, si gata fasolea. Mie imi place foarte mult sosul care se formeaza, usor zemos, nici gros, nici subtire. Bineinteles ca se poate pune apa in functie de consistenta pe care doriti s-o obtineti.

L.E. De precizat ca la Vegeta am renuntat de cativa ani. Atat. :)



  

marți, 6 iulie 2010

Ciorba de dovlecei si macris

O ciorba foarte usoara, de vara si nu numai :). Eu am facut mai intai o supa de legume ca baza, adica am fiert radacinoase, ceapa si ceva verdeata cu concentrat de legume. Separat am calit morcov, ceapa, radacina de patrunjel, telina si ardei pana s-au inmuiat si le-am adaugat in supa, dupa ce am scos legumele deja fierte. Dovlecelul l-am taiat in bucati potrivite si l-am sotat in unt cu usturoi, l-am adaugat in supa cam cu 10 minute inainte sa sting focul. Am acrit cu lamaie, am condimentat cu Vegeta, asta e, nu pot renunta la dansa :), piper si boia. La final am adaugat macrisul, verdeata: patrunjel, marar si leustean si vreo 2 catei de usturoi dati pe razatoare.


luni, 5 iulie 2010

Cartofi aurii cu mult unt :)

E prima data cand incerc varianta asta de a gati cartofii si imi pare bine ca am facut-o, sunt deliciosi. Se taie cartofii in bucati mari, in sferturi i-am taiat eu, acum depinde si de dimensiunea cartofului. Ideea e sa fie bucatile cat de cat egale, ca sa se gateasca in acelasi timp. Eu am folosit cartofi roz.

Se pun la fiert si se lasa pana sunt fierti cam pe jumatate, bucatile de cartofi trebuie sa ramana intregi si ferme. Se scot, se scurg, se pun in tava unsa cu ulei si se condimenteaza dupa preferinte, eu i-am presarat cu sare, piper si boia. Deasupra se pun cuburi de unt, cu maaaare generozitate :)! Se lasa la cuptor pana se formeaza acea crusta crocanta la suprafata, din cand in cand se mai intoc cu paleta, avand grija sa nu-i sfaramam. De preferat e sa fie serviti calzi. Am ales sa nu pun usturoi de data asta, data viitoare o s-o fac, deja mi-e pofta :))!

joi, 1 iulie 2010

Bruschette

N-am mai facut de mult bruschette. Dat fiind faptul ca mica mea obsesie culinara e inca activa :) si cred ca va mai fi ceva vreme de acum incolo, am facut bruschette cu ceapa coapta si ciuperci. Bineinteles, si cu rosii.

Am descoperit o paine lunguiata si fain rumenita intr-o alimentara din cartier, care la raft se cheama "paine traditionala". Nu stiu cat e de traditionala, in orice caz e excelenta! Are coaja tare si crocanta, iar miezul zic eu ca seamana cu cel al ciabattei. In fine, bine ca am dat de ea :).

So, pentru bruschettele cu rosii: am taiat rosiile cuburi, le-am sarat, piperat, stropit cu ulei si lasat sa prinda gust, impreuna cu ceva usturoi si patrunjel tocat. Painea am pus-o la gratar, apoi am dat-o cu usturoi.

Pentru celelalte, am copt ceapa (si am supravegheat-o atent, ca trebuie intoarsa de cateva ori ca sa se rumeneasca uniform si frumos :)), iar ciupercile le-am tocat si rumenit la foc rapid in putin ulei. Am condimentat doar cu sare si piper. Dupa ce au fost gata, le-am stropit cu putina zeama de lamaie. Ca sa evit redundantele, ma opresc aici cu explicatiile :), mai zic doar ca mi-au placut foarte, foarte mult! Astea-s bruschettele: