miercuri, 30 iunie 2010

Sandwich cu ton si macris

Un sandwich sanatos si satios :), cu paine integrala. Am pus branza de vaci amestecata cu castravete si ceapa tocata fin, cu putin iaurt si ulei de masline, ton, morcovi, masline si macris :). Chiar bun!

marți, 29 iunie 2010

Ciuperci umplute

Am cumparat niste ciuperci proaspete si carnoase si le-am umplut cu ce s-a mai gasit prin frigider, adica cu ceapa, morcovi, feta si patrunjel. Ceapa si morcovul se toaca marunt sau se dau pe razatoare, eu le-am tocat ca am vrut sa ramana ceva textura, se calesc si se umplu ciupercile, ultimul strat fiind cel de branza si patrunjel. Simplu si rapid, gata in 20 de minute.



duminică, 27 iunie 2010

Salata calda cu cartofi si ceapa coapta

Cred ca de acum incolo o sa tot caut mancaruri in care sa integrez ceapa coapta, ca are un gust incredibil de bun. Ainsley Harriot are emisiune la Paprika TV si l-am vazut facand o salata cu ceapa coapta si nu mai stiu ce pe pat de rucola. Eu am facut-o pe pat de spanac, cu cartofi fierti, cu dressing de otet balsamic, ulei de masline, patrunjel si sare. Mi-am dat seama ca puteam sa adaug si castraveti pentru prospetime, dar a fost cam tarziu :). Anyway, foarte fain gustul, iar data viitoare, pe langa adaugarea castravetilor, o sa sotez cartofii in unt si usturoi. Ceapa se face usor, mai ales asta care inca mai e verde, e foarte dulce si nu trebuie sa stea mult in cuptor. Eu o fac pe hartie de copt unsa cu ulei, o tai de obicei in sferturi, o dau cu sare si sunt atenta sa nu se arda. Atat.



joi, 24 iunie 2010

Dovlecel umplut cu orez si ciuperci

Eu nu agreez foarte tare orezul, dar in varianta asta mi se pare chiar bun. L-am fiert doar cu sare, am calit putin in unt + ulei ceapa, usturoiul, morcovul ras si ciupercile si apoi am amestecat legumele cu orezul bine scurs. In prealabil am sarat jumatatile de dovlecei scobite si le-am lasat sa-si lase apa. Inainte sa umplu barcutele, le-am pensulat cu putin ulei. Le-am umplut si le-am dat la cuptor pentru vreo 25 de minute, la foc mic, impreuna cu legumele care mi-au ramas. Ceapa coapta, usor rumenita, e incredibil de buna! Dovleceii i-am lasat sa se gateasca acoperiti cu folie, ca mi-a fost ca se usuca, mai ales ca nu am pus suc de rosii sau alt lichid in compozitie. S-au facut asa cum trebuie, ideea e sa ramana fermi, sa nu devina terci, sau in orice caz prea moi.





Paste integrale cu broccoli, dovlecei si sos de iaurt

Un alt dish din seria (more or less) light cu care a fost necesar sa ma obisnuiesc lately pentru a corecta niste dezechilibre nu foarte clare inca, drept sa zic. Broccoli - ul l-am scurs si sotat putin in unt cu usturoi dupa cele cateva minute de fierbere, dovleceii sunt grillati, iar la iaurt am adaugat ardei, ulei de masline, putina boia iute si sare. Si cam atat, ca sa keep it as simple as possible :).



miercuri, 23 iunie 2010

Salata cu vinete la gratar si branza marinata

Branza din salata mea e telemea de vaca, nu o mai cumpar in forma asta de la magazin ca e la fel de buna facuta si in casa. As manca uleiu' ala cu pita in nestire, well, uneori si cu lingura numai :)). Pun catei de usturoi, piper boabe, dafin, oregano, cimbru, fiecare o poate face dupa gust.


Salata e cu vinete grillate pe grataru' de aragaz de apartament de etaj 10, cu rosii, masline negre carnoase light, patrunjel si meravigliosul oloi de masline aromat.


marți, 22 iunie 2010

Salata de varza

O salata de varza la care am adaugat fasole boabe, pe langa celelalte legume: castraveti, ceapa, morcov si ardei rosu. Pentru dressing, am folosit doar ulei de masline, zeama de lamaie si sare. E destul de consistenta, cel putin pentru mine :), poate fi mancata ca atare.


luni, 21 iunie 2010

Tiramisù cu cirese

Noi suntem superfani tiramisù, e drept ca cel mai mult ne place cel clasic, dar si variantele cu fructe sunt foarte bune. Si cum ciresele mie imi inspira fericire si echilibru :P, am incercat cu cirese. Reteta o stie toata lumea, eu il fac insa fara oua :), doar cu mascarpone si frisca. Rezulta o crema cremoasa si deloc gretoasa. Pentru a insiropa piscoturile, am facut un sirop de cirese cu un strop de rom. Asa a iesit:





luni, 14 iunie 2010

Sandwich cu somon afumat, mango si castraveti

O saptamana extrem de hot, in care intentionez sa dau drumul la aragaz cat mai putin posibil. Si sa nu mai sar peste micul dejun :). Am combinat prima data mango cu somon afumat intr-un sandwich, e un contrast fain de gusturi, ar merge la fel de bine si in salate impreuna cu alte ingrediente verzi si proaspete. Am uns ciabatta cu unt cu verdeata si usturoi, am pus felii subtiri de castraveti, somon si mango. Foarte bun a fost, cu siguranta voi repeta combinatia asta.



joi, 10 iunie 2010

Pui de casa la cuptor cu legume

O modalitate foarte gustoasa de a gati puiul de casa, a carui carne si gust nu au nici o legatura cu ce gasim in comert. Am taiat pe lung morcovii si patrunjelul, ceapa am taiat-o in bucati mari; am pus ulei in tava, am asezat legumele si ceva cimbru, am condimentat cu sare, piper si boia iute. Le-am dat la cuptor, la foc mare, sa se rumeneasca; le-am intors de cateva ori.

Dupa ce s-au rumenit, am asezat puiul (deja fiert) peste legume si am pus supa de pui, cam trei polonice si aprox. o cana de vin alb. Am adaugat si unt. Am lasat la cuptor cu folie deasupra - nu e cazul sa se rumeneasca puiul - pana a scazut lichidul si s-a format un sos aromat. Mie mi-a placut tare mult, in mod sigur repet la urmatorul pui.



A fost consumat in mod barbar, fara cutit si furculita, cu pita inmuiata in sos, cu si fara smantana :).



Ciorba de pui cu ciuperci

Aceasta ciorba mie mi se pare incredibil de buna! Evident ca avand o supa foarte concentrata de pui ca baza, nu are cum sa fie altfel. So, dupa fierberea puiului cu legumele clasice: morcov, ceapa, patrunjel, niste catei de usturoi si o crenguta de cimbru proaspat, a rezultat asta:


Nu m-am putut abtine sa nu beau o cana :) si de data asta am lasat toata grasimea de deasupra sa-si faca de cap.

In paralel cu fierberea puiului, am razalit un morcov, telina, patrunjel si un catel de usturoi; am tocat marunt o ceapa, am pus-o la calit, apoi am adaugat legumele razalite. Dupa ce s-au inmuiat, le-am pus de-o parte si am tras la tigaie ciupercile si ardeiul. In supa strecurata am adaugat legumele si carnea si am lasat sa dea in clocot. Am acrit -o cu zeama de lamaie. Desi initial voiam sa pun si smantana, nu m-am indurat, cand am vazut cat e de faina asa :)). La sfarsit am adaugat amestec de verdeata: patrunjel, cimbru si menta si putina coaja rasa de lamaie.



E foarte buna si cu smantana.


Cred ca o sa adaug mai des coaja de lamaie in ciorbe, ca da o aroma tare faina.

Salata de legume cu piept de pui

O treaba foarte rapida, am folosit: castraveti proaspeti, ardei, morcov si telina rasa, ceapa verde, verdeata, putina coaja rasa de lamaie, maioneza si piept de pui.




Am sarat castravetele si l-am lasat la scurs. Dupa ce si-a lasat apa, am amestecat toate ingredientele si gata salata.




Merge bine cu lipii crocante, unse in prealabil cu ulei si prajite usor in tigaie.

Un pui de casa, multe legume si un strop de maioneza

Bunica mea imi mai trimite din cand in cand pui de casa. De obicei, ma rezumam la supa cu carne de pui, ma rog, ce mai ramanea, ca dupa fierbere, carnea se termina rapid, inainte sa ajunga in vreo oala. Supa clara se poate foarte bine congela, daca nu o folositi pe toata. Am ales sa fac trei feluri de data asta: o salata, o ciorba si pui la cuptor cu legume.


duminică, 6 iunie 2010

Tarta cu cirese

Eu cu prajiturile momentan nu prea ma impac, am si un aragaz cam obosit si mai greu de controlat, asa ca ... nu prea am facut. Dar cum e un inceput pentru toate, azi am facut prima mea tarta cu cirese. Nu stiu exact daca asa trebuia sa iasa, am respectat pasii cat am putut eu de bine, in orice caz, nu a fost un esec. Mari emotii am avut :))!

Ne trebuie:
- 5 oua
- 200 g zahar
- 100 g unt
- 250 g faina
- 1 esenta de vanilie (eu am pus de rom)
- 1 plic praf de copt
- 1 praf de sare

si cirese. Reteta spune 300 g, eu le-am pus din ochi si am fost destul de generoasa :).

Batem albusurile spuma cu sarea, apoi adaugam zaharul si batem pana se topeste. Frecam galbenusurile cu untul inmuiat si esenta de rom si incorporam treptat cu albusurile. Apoi adaugam treptat faina si praful de copt, amestecand de jos in sus.

Turnam compozitia in forma de tort unsa cu unt si tapetata cu faina si punem ciresele fara samburi si bine scurse. Dam la cuptor, la foc mic, pentru 40 - 45 de minute. E o prajitura simpla si buna.


Shawarma cu miel

Am gatit ultimele bucati de miel din congelator. De obicei, facem o pasta din patrunjel, leustean, usturoi, sare, piper, boia si ulei si ungem carnea, iese foarte buna. Am avut lipii si am zis sa le umplu cu ceva, si anume:
- miel, salata de spanac cu rosii, castraveti si ceapa si un sos cu menta, adica iaurt + vreo trei linguri de smantana + 1 catel usturoi, menta, sare, piper si ulei de masline. Eu nu consum shawarma de la oras DELOC, se poate face in casa fara nici o problema, mai ales ca se recomanda a se consuma rar spre deloc :)! Once in a while, ne permitem. Eu am facut repede si-o maioneza, ca sa stiu de-o treaba :)!





Dovlecei cu alte legume prietene la cuptor

O mancare extrem de simpla, dar meeeega tasty, nici eu nu ma asteptam sa-mi placa asa mult. Si nu cere nici un fel de carne! Avem nevoie doar de: dovlecei, rosii - faceti tot posibilul si luati din cele romanesti, ca au aparut, ardei, ceapa verde si patrunjel proaspat. Peste toate astea eu am pus branza feta.


Feliem dovleceii, ii dam cu sare si ii lasam intre servetele sa iasa apa din ei. Apoi ii asezam in tava unsa cu ulei de masline, alternand legumele, dupa preferinta. Piperam, presaram verdeata, adaugam branza si stropim cu ulei de masline. Dupa ce au iesit din cuptor, aratau asa:


What you see is what you get :)! Ca tare buni mai is!



Macaroane gratinate, cu spanac, loboda si ciuperci

Asta e o reteta adaptata la ce am dorit eu sa combin si sa mananc, e o mancare consistenta care i-a placut mai ales colegului, desi el nu iubeste pastele deloc :). Avem nevoie de:
- paste, in principiu la alegere, eu am folosit din acelea in forma de scoici ca sa le umple branza;
- spanac, loboda, ciuperci, ardei rosu, ceapa si usturoi verde, 2 -3 cartofi, frunze de partunjel
In ce priveste branzeturile, am folosit feta si o crema de branza cu smatana de la Cremont, merg la fel de bine cu branza de vaci insa; pentru gratinat, cascaval. Am mai pus niste costita afumata, ca sa fie si ceva carnita :).


Calim in putin ulei de masline costita, ceapa, usturoiul si ardeiul, apoi adaugam ciupercile si lasam pe foc pana se evapora apa; transferam amestecul intr-un castron si lasam la racit. Apoi calim in unt + un catel de usturoi zdrobit spanacul si loboda, cat sa se inmoaie. Eu am preferat sa nu le toc in prealabil. Dupa ce s-au racit, se amesteca cu crema de branza.

Incepem sa cladim in tava ingredientele, dupa ce am uns-o cu unt: un strat de cartofi taiati rondele, un strat de sapanac si loboda, branza feta (nu in exces, ca e destul de sarata), apoi amestecul de ciuperci, costita, ceapa usturoi si ardei. Presaram verdeata. Ultimul strat e cel de paste, peste care punem feta si presaram cascaval ras. Se dau la cuptor pentru aprox. 20 - 25 de minute, ultimele 5 la foc mare, ca sa se rumeneasca.


 Acuma, la tipul asta de mancare se face acel amestec din smantana si oua de turnat peste, insa unii din noi nu consuma oua sub nici o forma datorita unor traume culinaro-oripilante din copilarie, asa ca le ingnoram cat putem ;). Drept sa spun, nu a fost chiar cum ma asteptam mancarea asta, au fost totusi prea multe ingrediente pentru mine la un loc. Ca pana la urma mie imi plac mancarurile simple.

miercuri, 2 iunie 2010

Galuste cu capsuni si piersici

La galustele astea eu am fost doar ajutor, adica modelatoare :), ca initiativa si marea pofta a avut-o colegul. Le-am umplut cu cele cateva capsuni ramase si cu piersici din compot, compozitia a facut-o din gris numai, ca el nu se complica :). Anyway, tare bune sunt, fie simple, doar cu miere:


sau cu miere si smantana, si aveti un desert in nici 30 de minute!

marți, 1 iunie 2010

Salata foarte simpla cu ton si legume de sezon

Pentru astazi am ales ceva rapid si lejer, o salata cu ton si legume: salata verde, ceapa rosie, castraveti, rosii si putin marar, cu dressing de ulei de masline, suc de lamaie, sare si piper. Incercam macar o perioada un regim mai sanatos, ca s-au adunat niste kilograme in plus, asa ca sper sa prelungesc cat se poate de mult etapa cu salatele. Well, cel putin sa apara macar o data pe zi :).